Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten.
Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
Want naast antioxidanten geven blauwe bessen je ook een vitamine A en C boost. Deze vitamines zijn goed voor je huidstructuur en zorgen voor een gezonde dosis collageen. Vitamine A en C zorgen tevens voor vertraging van rimpels en werken goed tegen donkere kringen.
In tegenstelling tot bladgroen, kruiden, kiemen en zeewier kun je fruit onbeperkt eten. Fruit bevat geen alkaloïden en daarom kun je voor langere tijd dezelfde fruitsoort eten. Dat komt mooi uit want fruit is onze ultieme brandstof.
Beschermen en verbeteren van de spijsvertering.Beschermen tegen hart- en vaatziekten.Beschermen tegen cholesterol en hoge bloeddruk.Beschermen tegen bepaalde hersenaandoeningen.
Hepatitis A in blauwe bessen
Albert Heijn waarschuwde op 13 januari 2025 voor blauwe bessen die mogelijk zijn besmet met hepatitis A. Het eten van de bessen kan gezondheidsklachten veroorzaken. Het gaat om AH Zakje met blauwe bessen 1 kg (kilogram) (diepvries) met houdbaarheidsdatum 14-4-2026 en de data daarvoor.
Blauwe bessen zijn rijk aan vezels, wat gunstig is voor je spijsvertering. Vezels helpen bij het bevorderen van een gezonde darmwerking en het voorkomen van constipatie.
Yoghurt ontbijt met blauwe bes en kokossnippers
Een yoghurt ontbijt is gezond en geschikt als je aan het afvallen bent! Combineer het liefst met rood fruit, bijvoorbeeld antioxiderende blauwe bessen.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Het eten van blauwe bessen kan helpen met afslanken, doordat blauwe bessen relatief weinig calorieën bevatten. Blauwe bessen bevatten slechts 52 calorieën per 100 gram. Hierdoor is het een goede keuze qua tussendoortje.
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree . Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen. Om deze problemen te voorkomen, eet u bosbessen met mate en zorgt u ervoor dat u voldoende water drinkt.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Deze vraag krijg ik heel vaak. Nog steeds zijn er mensen die denken dat het gezond is om 's ochtends een schaaltje yoghurt met cruesli en fruit te nemen. Maar dit is ongeveer het slechtste ontbijt wat je kunt nemen, omdat er veel suikers in zitten. Je krijgt er een piek van in je bloedsuikerspiegel.
Conclusie. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm.Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Top 5 gezondste fruitsoorten:
Kiwi: Een vitamine C-bom die bijdraagt aan een stralende huid en gewichtsverlies ondersteunt. Blauwe Bessen: Boordevol antioxidanten die spierweefselherstel versnellen. Grapefruit: Bevordert de spijsvertering en ondersteunt bij het afvallen.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.
Je hebt net een hele kom bosbessen gegeten en je hebt minder antioxidanten in je lichaam, omdat je ze met melk hebt gegeten. Geen wonder dat het mengen van bosbessen met yoghurt of melk de bloeddrukverlagende voordelen teniet kan doen .
Yoghurt is het perfecte ontbijt of als gezonde snack. In yoghurt zit namelijk boordevol met magnesium en calcium. Helemaal wanneer je sport is het goed om vooraf of na je work-out een bak yoghurt te eten. Zo zorg je ervoor dat het glycogeen-level weer op peil komt.
Een Amerikaanse studie suggereert dat blauwe bessen je geheugen kunnen stimuleren. Blauwe bessen zitten namelijk vol fenolderivaten.Die antioxidanten beschermen je brein tegen zogenaamde vrije radicalen, en bevorderen de doorstroming van zuurstof naar je hersenen.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Blauwe bessen zijn lekker zoet van smaak en daarom perfect in een frisse salade of als sorbetijs. Maar je kunt blauwe bessen ook verwerken in je ontbijt, lunch of avondmaaltijd. Blauwe bessen zijn erg kwetsbaar, doe er dus voorzichtig mee! Was ze pas vlak voordat je ze opeet en verwijder de steeltjes pas na het wassen.