Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Bij een zeer vette hoofdhuid is dagelijks wassen ook geen overbodige luxe. Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen.
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water. Hier trok na dag 5 de jeuk weg, want die kan echt verschrikkelijk zijn.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Je haar 100 keer per dag aanraken bevordert de talgproductie en maakt je haar dus vet. Ook je haar te vaak kammen leidt tot beschadigd en vet haar. Je haar 's ochtends en 's avonds ontwarren is meer dan voldoende. Vettig haar is eigenlijk een vicieuze cirkel: hoe vaker je je haar wast, hoe sneller het vet wordt.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Doe droogshampoo vóór je gaat slapen in je haar, zodat de oliën die 's nachts vrijkomen worden geabsorbeerd. Hierdoor zul je wakker worden met een fantastische frisse haardos. #2 Kies voor een hoed of een muts. Ook zijn er verschillende kapsels waardoor niemand ziet dat je haar vet is.
Hoe ziet vet haar eruit? Als je vet haar hebt, vallen je haren als sliertjes over je hoofd. Ook zien je haren er glimmend uit en vaak een stuk donkerder dan normaal. Met name de haaraanzet kleurt donkerder.
"Stress kan de olieproductie in het hele lichaam verhogen en net zoals je gezicht vettig kan worden, waardoor er puistjes ontstaan, kan ook je hoofdhuid vet worden. Zo krijg je sneller vet haar", legt dermatoloog Joshua Zeichner uit aan Well and good. Naast vet haar kan stress ook roos veroorzaken.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Volgens de experten zal elke huid anders reageren. "In het algemeen kunnen we stellen dat een huid die niet gewassen wordt kan jeuken, maar er kan ook roze vettige, schilferige uitslag ontstaan op delen van het gezicht, de hoofdhuid en de borst", zegt Elizabeth Tanzi, directrice van Capital Laser & Skin Care.
Vettige hoofdhuid
De karakteristieke, zurige lucht wordt meestal in gang gezet door overmatige vetproductie van de hoofdhuid. De lucht komt van de miljoenen bacteriën die leven op je hoofdhuid. Iedereen heeft deze bacteriën op zijn hoofdhuid en ze zijn niet slecht.
Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.
Het eerste nadeel is dat Dreft nogal agressief is voor je haar. Dit kan slecht zijn voor de soepelheid van je haar. Het tweede nadeel van het gebruik van Dreft is dat het schadelijk is voor je ogen. Pas dus erg op met het wassen van je haar met Dreft.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Droogshampoo kan geen kwaad, op voorwaarde dat je er geen dagelijkse gewoonte van maakt. Plan de dag nadien gewoon een wasbeurt in, om deze redenen: Droogshampoo absorbeert niet alleen de olie op je lokken, maar ook die op je hoofdhuid. Bij overmatig gebruik kan dat irritatie, jeuk en roos veroorzaken.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar niet elke dag wast, adviseren wij om je haar twee keer achter elkaar te wassen. Als je een geconcentreerde verzorgende shampoo gebruikt, is een hoeveelheid shampoo ter grote van ongeveer een euro muntstuk meer dan genoeg.
Wat doet iedere dag wassen met het haar? Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.