Fruit. Veel fruitsoorten bevatten van nature serotonine of dragen bij aan de productie van dit stofje in je hersenen. Je kunt daarom zonder problemen een beetje ananas, sinaasappel, appel, banaan of kiwi eten voor het slapen gaan.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid. Heeft u last van chronische insomnia? Probeer dan eens kiwi.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten.Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten. Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Een appel is gezond, maar de fructose (vruchtensuiker) die erin zit zou je bloedsuikergehalte doen schommelen. Daardoor zou je nadien meer honger krijgen en meer eten. Fructose als snelle suiker zou de aanmaak van insuline stimuleren, waardoor je eetlust zou toenemen.
Beter slapen door appels
Ook dit blijkt uit een onderzoek naar de voordelen van appels. Daarnaast hebben appels sporen van borium, en hierdoor wordt je geestelijk weer alerter.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Volgens de algemene voedingsaanbevelingen eet je best 2 stukken of 250 g fruit per dag. Er zijn voldoende momenten tijdens de dag waarop je fruit kan inschakelen: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch of bij het avondmaal.
Appels zijn een bron van vitamine C en antioxidanten
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gevaarlijke, agressieve deeltjes die gezonde cellen veel schade kunnen aanrichten. Zo kan lichamelijke veroudering maar ook kanker ontstaan. Het eten van appels kan kanker voorkomen.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
Snoep verstandig, eet een appel is voor velen van ons nog een bekende slogan. Maar uit recent Belgisch onderzoek, blijkt dat het nog verstandiger is om van rode appels te snoepen. Deze bevatten relatief meer gezonde stoffen.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Hoe kaas ervoor zorgt dat je lekkerder gaat slapen en dus niet 's nachts wakker ligt, komt door het stofje tryptofaan. Dit stofje bevordert de productie van serotine en dat is nodig voor het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevat kaas veel calcium, dat goed is tegen stress.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.