En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed. Boter die buiten de koelkast bewaard wordt, is niet lang houdbaar.
Boter in de koelkast bewaren
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Pas op, door contact met zuurstof kan de boter geel verkleuren en oxideren. Dat betekent dat je boter ranzig wordt, en da's niet lekker om te eten.
Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ranzige boter: 'zweetsokkengeur'
Maar: "Als boter ranzig wordt, kan dat een sterkere zure geur geven, soms een beetje richting kaas en zweetsokken.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
LURPAK® KWALITEIT
Lurpak® is een roomboter die wordt gemaakt van verse volle melk. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt eerst een aantal uren gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter van te karnen.
'Ten minste houdbaar tot [datum]' is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt als het op passende wijze wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
De boter wordt ranzig heet het dan. Er kan ook een bacteriologisch bederf optreden. Van binnen uit kan de boter bederven als gevolg van de boterzuurbacterie. Deze doet de boter sterk naar zweetvoeten ruiken.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
Margarine, halvarine en bak- en braadproducten
Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar. Margarineproducten kun je het best in de koelkast bewaren.
Je kunt de boter goed verpakt, zeker 2 weken bewaren in de koelkast, of zelfs invriezen. Deze klassieke kruidenboter smaakt lekker bij visgerechten, biefstuk, een gepofte aardappel of op een stukje stokbrood bij de barbecue of gourmet.
Productie datum
De datum waarop een product is geproduceerd.
Botervloten koop je online bij Blokker.
Zowel gezouten als ongezouten boter kun je makkelijk in de vriezer bewaren. Daar blijft ongezouten boter zo'n zes maanden goed en houdt een gezouten variant het zo'n negen maanden vol. Je kunt boter het best invriezen als deze nog vers is.
Conclusie van de Keuringsdienst: geef een koe een beetje palmvet, en de roomboter verandert in een baksteen. Klopt, zegt een geraadpleegde professor zuivelonderzoek. Maar in de winter eten koeien ook meer mais, en daar wordt de boter ook harder van. Harde boter heeft meer verzadigd vet, zachte boter minder.
Echte grasboter van rauwe melk
De boter is dan smeuiiger, romiger, beter smeerbaar en bevat meer omega-3 vetzuren en vitamine K2. In de winter hebben de koeien een iets ander dieet. Voor de fijnproever heeft de boter dan een enigszins andere structuur en kleur.
Boter is niet zelf de standaard omdat de geur van echte boter vrij snel verandert. Boter wordt dan ranzig doordat de aanwezige vetten gaan hydrolyseren.
Boter kan een week buiten de koelkast bewaard worden, mits het op een droge, koele plek is. Je keukenkastje zal zich dus prima lenen als bewaarplek, mits het buiten niet hartstikke warm is. Loopt de temperatuur buiten hoog op, dan kun je de boter beter toch in de koelkast bewaren.