Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Mocht je klachten krijgen, let er dan vooral op dat je genoeg drinkt.Krijg je uitdrogingsverschijnselen of hele erge koorts en het houdt langer dan 2 dagen aan?Ga dan naar de huisarts.
Drink veel water . U kunt een spijsverteringsenzym nemen om ervoor te zorgen dat het voedsel dat u hebt gegeten normaal wordt verteerd zonder infecties te veroorzaken. Eet de komende dagen lichte en gezonde maaltijden en zorg ervoor dat u veel probiotica binnenkrijgt. Drink voldoende water.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen. Ziekteverwekkers als bacteriën, virussen of parasieten zorgen voor de ontsteking aan darmen en soms de maag. Bij een voedselvergiftiging ontstaan de klachten veel sneller na het eten van besmet voedsel. De klachten duren ongeveer een dag.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
“Je kan eieren zeker 1 maand in de koelkast bewaren – meestal is dit nog één week na de uiterste verkoopdatum”, zegt Devlieghere. “Bewaar ze wel degelijk in de koelkast, niet eruit.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Controleer regelmatig de vervaldatum die op de verpakking staat: “EXP” of “verwendbar bis” gevolgd door de twee cijfers van de maand en de vier cijfers van het vervaljaar. Dit geldt ook voor bereidingen die door de apotheker werden gemaakt. Na deze datum moet u het geneesmiddel terugbrengen naar de apotheek.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het meeste voedsel is nog steeds veilig om te eten na de houdbaarheidsdatum of 'te gebruiken tot'-datum. Zelfs melk en eieren zijn meestal veilig na de houdbaarheidsdatum. In plaats van de houdbaarheidsdatum te gebruiken om te bepalen of u voedsel moet weggooien, moeten uw zintuigen uw gids zijn.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
"Als je voedsel eet dat over de datum is, kan het gevaarlijke hoeveelheden schadelijke bacteriën bevatten, zoals E.coli en Bacteroides ," voegde Dr. Clare Morrison van MedExpress toe. Ze zei dat dit kan leiden tot buikpijn, braken, diarree en misschien zelfs koorts.
Symptomen beginnen meestal 6 uur tot 6 dagen na infectie en duren 4 tot 7 dagen. De meeste mensen herstellen zonder antibioticabehandeling. Antibiotica zijn alleen nodig voor patiënten die erg ziek zijn of het risico lopen erg ziek te worden.
De verschijnselen ontstaan meestal binnen 1 tot 2 dagen en houden vaak 2 tot 7 dagen aan. Salmonella kan in uitzonderingsgevallen ook doordringen in de bloedbaan waardoor organen, botten en gewrichten aangetast kunnen worden.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.