Komende zomer zijn er maar liefst 5 zwarte zaterdagen in Frankrijk: op 9 juli, 23 juli, 30 juli, 6 augustus en 13 augustus 2022. Daarvan zijn 30 juli en 6 augustus het drukst, naar de huidige verwachting.
In de zomerperiode is het op alle zaterdagen druk op de wegen in Frankrijk. Zeer druk is het in 2022 voor zover bekend op de zwarte zaterdagen 30 juli en 6 augustus. Op die zaterdagen staan er meestal honderden kilometers file. Het wordt daarom aangeraden om dan niet door Frankrijk te reizen.
De belangrijkste nationale feestdag in Frankrijk is 14 juli “Quatorze Juillet”. De Fransen vieren het begin van de Franse Revolutie in 1789 toen de Bastille bestormd werd. Het is nu ook een belangrijk symbolisch feest waarbij de Franse waarden worden gevierd: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.
Tijdens dit grote volksfeest vieren de Fransen de bestorming van de Bastille in 1789, dat het begin aanduidde van de Franse Revolutie. In het hele land vinden op 14 juli muzikale, sportieve, culturele, en gastronomische evenementen plaats.
14 juli, quatorze juillet is DÉ Franse nationale feestdag! Te vergelijken met Koningsdag in Nederland. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon en er een einde kwam aan het Franse koningshuis.
14 juli, dag van de Parijse revolutie die de nationale feestdag van Frankrijk is geworden, is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk). De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt in Frankrijk al meer dan een eeuw herdacht.
De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli (Frans: quatorze juillet).
De Franse nationale feestdag, le quatorze juillet, herdenkt het begin van de Franse Revolutie met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789. De gevangenis, ondanks het feit dat er op het moment van bestorming slechts 7 gevangenen waren, was het symbool van de absolute macht van Koning Lodewijk XVI.
Het doordeweekse spitsuur kan heftig zijn in Parijs en daarom is het slim om de periferie 's morgens tussen 7.00 en 10.00 uur en 's avonds van 15.30 tot 21.00 uur te vermijden. In de zomervakantie en vooral op zwarte zaterdagen kun je de hoofdstad het beste van 9.00 tot 15.00 uur proberen te ontlopen.
De zwaarste files staan in Frankrijk rond Parijs en op de beruchte Autoroute du Soleil. Officieel de A6 en A7. Deze route loopt van Parijs naar het Zuiden. Eerst tot in Lyon en daarna verder tot in Marseille.
De ring rond Parijs vermijden via de Francilienne
Net na de tunnel van Charles De Gaulle neem je richting A104 richting Marne – La Vallée (let op, niet D104). Blijf de aanduiding A 104 volgen tot op de wisselaar met de A4 Parijs/Reims, neem daar richting Parijs. Al na zo'n 3 km neem je de afslag naar de N104.
De dagen in de week met de drukste spits zijn dinsdag en donderdag. Wil je de files tijdens de spits vermijden, dan kun je het beste op deze dagen een thuiswerkdag inplannen.
Spanje (4,4 miljoen) en Italië (3,2 miljoen) zijn de meest populaire buitenlandse vakantiebestemming van de Fransen. Samen zijn deze landen goed voor 40% van alle buitenlandse vakanties van Franse reizigers.
Zwarte Zaterdag is een begrip van de Franse organisatie Bison Futé. Deze organisatie verwacht dat komende zomer 30 juli de verkeersdrukte het grootst zal zijn in Frankrijk. Echter, er zijn meer drukke (zater)dagen in Frankrijk en andere Europese landen. Allemaal tussen 16 juli en 20 augustus.
Gedurende dertig minuten kan het publiek zich vergapen aan de prachtige vuurwerkshow waarvan het thema elk jaar anders is. > Starttijd van het vuurwerk van 14 juli 2022: vanaf 23 uur gedurende ongeveer 30 minuten (onder voorbehoud).
Veel gestelde vragen: Vraag: Wordt er in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken, of alleen niet rond de populaire plekken zoals de Eiffeltoren? Antwoord: Er wordt in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken.
Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag. Zondag 15 augustus 2021, O.L.V. Hemelvaart. Maandag 1 november 2021, Allerheiligen.
Vlaamse feestdag : 11 juli
Herdenking van de Guldensporenslag (in 1302) bij Kortrijk, waarin de Graaf van Vlaanderen, samen met de stedelijke milities, de troepen van de koning van Frankrijk en zijn bondgenoten versloeg.
Natuurlijk drinken ze tijdens speciale gelegenheden ook wel wijn. Als de Fransen toch wijn drinken tijdens het eten, staat er altijd wel een glas water bij. De typisch Franse lunch begint met een koud voorgerecht zoals een salade en natuurlijk stokbrood. De lunch is verder een warme maaltijd in Frankrijk.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'. Fransen nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun eten.