Chocolade en chocola zijn vormvarianten. De verkleinvorm van beide woorden is chocolaatje.
Het beste antwoord
Het officiële woord is 'chocolade'. Maar zoals met heel veel woorden gebeurt wordt het in het dagelijkse taalgebruik verkort. Je koopt een reep chocola, je drinkt een glas chocomel, of eet een chocotoffee. Alleen in een officieel document schrijf je nog chocolade.
Er zijn drie mogelijkheden: chocolade-ei, chocolade ei en chocoladen ei. Die laatste variant is het minst gebruikelijk. Chocolade-ei is een samenstelling van de zelfstandige naamwoorden (de) chocolade en (het) ei. Tussen de twee e's is een koppelteken verplicht; dat voorkomt klinkerbotsing.
De ontdekking van chocolade
Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.
Zij bereidden een bittere drank met de bonen uit de cacaoplant en noemde die 'xocoatl'. Met chilipeper, vanille en piment brachten de Maya's de drank op smaak. Na de Maya's waren er de Azteken.
Helemaal ingeburgerd
En soms heb je het waarschijnlijk niet eens door dat je een leenwoord gebruikt. Dan zijn ze zo ingeburgerd, dat het ook écht geen probleem meer vormt. Veel woorden die we elke dag gebruiken, komen oorspronkelijk uit een andere taal. Embargo en tornado zijn Spaans, net als cacao en chocola.
Chocolade en chocola zijn vormvarianten. De verkleinvorm van beide woorden is chocolaatje.
Drie ei is de drie-eenheid van lichaam, ziel en geest. Dat is het werkelijke paasei: de opstanding uit de dood. Met Pasen laten we de kinderen zoeken naar de vele beschilderde eieren die verstopt zijn door de paashaas. Eieren zijn het symbool voor het nieuwe leven dat ontstaat uit iets wat ogenschijnlijk dood is.
Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Onderzoekers claimen dat pure chocolade met 70 procent of meer cacao bijna vier keer zoveel flavonoïden (antioxidanten) bevat dan de gezonde geachte pruim of een handvol spruitjes. Daarmee helpt deze lekkernij hartziekten te voorkomen.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Karbonadetje en karbonaadje zijn allebei goed. Karbonade is een Frans leenwoord.
Sterke botten
Sardines bevatten een rijke bron aan botopbouwende vitamine D, de vitamine die meestal geassocieerd wordt met verrijkte melkproducten. Vitamine D helpt om de absorptie van calcium te verhogen. Daarnaast bevatten sardines ook fosfor, een mineraal dat belangrijk is voor de versterking van de botstructuur.
Sardines, sardienen of pelsers zijn een groep straalvinnige vissen uit de familie haringen (Clupeidae). Sardines komen bijna wereldwijd voor en danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen.
Franse leenwoorden. Bij Franse leenwoorden kun je een aantal regels onthouden die gelden voor de Franse taal. De oe-klank wordt vaak geschreven als 'ou'. Bijvoorbeeld in 'boulevard' en 'douche'.
Leenwoorden kunnen direct of indirect uit een andere taal overgenomen worden. Bij directe ontlening gaat het om vreemde woorden en bastaardwoorden. Vreemde woorden zijn ontleningen die niet of vrijwel niet aan het Nederlands zijn aangepast qua uitspraak, spelling en woordvorming.
Leenwoorden zijn woorden die in het geheel of voor een deel afkomstig zijn uit een andere taal, zoals: politie, punaise, tropisch, chauffeur, enthousiast. De basisregels van het Nederlands kunnen hier niet op worden toegepast.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Cacaobonen zijn alleen aan de buitenkant bruin, maar vanbinnen wit. (cacaomassa) De kleur van de bruine chocolade komt door de kleur van cacaopoeder. En de kleur van de poeder heeft te maken met het proces om van cacaobonen poeder te maken.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.