Niemand kan voor jullie de keuze maken om wel of niet uit elkaar te gaan. En welk effect het op jullie kinderen zal hebben, vertelt ook niemand jullie. Uit cijfers blijkt dat het met ongeveer tweederde van de scheidingskinderen na verloop van tijd weer goed gaat.
Minachting. Dit is een groot signaal dat het misschien beter is om uit elkaar te gaan. Minachting geeft de ander het gevoel dat hij of zij voor jou minderwaardig is en er niet toe doet. Dit uit zich bijvoorbeeld in vijandige humor, cynisme of sarcasme met betrekking tot je partner.
In 2021 gingen 2 686 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar. Vanaf eind jaren zestig nam het aantal echtscheidingen sterk toe. In 1965 gingen 6 duizend gehuwde stellen uit elkaar, twintig jaar later waren dat er 34 duizend.
Dit 'uit elkaar groeien' is vaak een proces van jaren, met kleine stapjes tegelijk. Op het begin heb je het niet in de gaten, het lijkt onschuldig; daarna is de afstand te groot geworden. Een dergelijke relatiecrisis kan tot grote schade leiden, die maar lastig te herstellen is.
Als je wilt scheiden, als je definitief wilt scheiden, moet je dat vertellen aan je partner. Dat doe je in een persoonlijk gesprek, dus niet per brief of een Whatsappje, en je laat het ook niet door een derde doen, zoals een advocaat of een vriend. Zie het als een huwelijksaanzoek maar dan omgekeerd.
Bovenaan staat natuurlijk: omdat je van elkaar houdt en oprecht om elkaar geeft. Als dit niet de belangrijkste reden is, dan zou het dat in ieder geval wel moeten zijn. Een misstap, een ziekte, een externe factor, noem het maar op allemaal. Als de liefde er nog is dan is er altijd hoop.
Als we vaststellen dat we verliefd zijn geworden op iemand, gebeurt dit vaak op basis van euforische gevoelens van verliefdheid. We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen.
Tijdelijk uit elkaar gaan kan een hele goede oplossing zijn als het even niet zo lekker loopt tussen jullie. De kans dat jullie weer terug bij elkaar komen is namelijk 50%. Als je zeker wil weten dat jullie het maximale uit jullie time out halen, is het belangrijk dat jullie het goed aanpakken.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Een druk gezinsleven, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende job ... te midden van alle dagelijkse bezigheden en beslommeringen verliezen veel partners elkaar én hun relatie uit het oog. Volgens relatietherapeute Christine Wilke uit Pennsylvania is dit de reden waarom koppels het vaakst uit elkaar gaan.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is ook gestegen. Bij mannen nam deze tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde.
“Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt”, zegt Van Landeghem. “Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.
Twijfel aan je relatie ontstaat door een samenspel van factoren. Vaak spelen veranderingen in jullie leven samen een rol. Denk hierbij aan het wisselen van baan, werkloosheid, verhuizing, ziekten of psychische problemen.
Musselman stelt voor dat je op z'n minst twee of drie maanden een time-out kan nemen voor je relatie. Zo kunnen jullie beiden herstellen. Dit lijkt misschien een lange periode om geen contact te hebben en al helemaal als jullie al jarenlang samen zijn.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
En verliefdheid kan altijd komen en kan ook altijd terugkomen. Het is niet een vaststaand iets. Het is niet iets wat we alleen maar in het begin van onze relatie hebben en daarna helemaal niet meer.
Een time-out heeft geen zin als...
Als er een probleem is in de relatie helpt het namelijk om dat probleem veel onder ogen te komen. Het is dus juist nodig om elkaar veelvuldig tegen te komen in huis en om een paar keer per week over de problemen te praten. Niet elke dag. Zeker niet voor het slapen gaan.
Hoe lang moet ik hem met rust laten.
Dan is de vraag; Oké, dus; man even met rust laten; Hoe lang moet ik hem met rust laten? Net zo lang totdat jij weer bij jezelf bent. Als jij weer helemaal oké bent met jezelf dan ben je weer aantrekkelijk voor hem.
Is er nog gevoel? is niet alleen een interessant boek voor partners met relatieproblemen. Ook wanneer je gewoonweg iets meer over relaties of jouw rol als partner zou willen weten is het nuttig. Daarnaast is het ook een informatief boek voor hulpverleners die te maken krijgen met relatieproblemen.
Het allereerste wat je je moet realiseren, is dat liefde een werkwoord is. Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Diepgang is nodig om emotionele problemen te kunnen oplossen. Is er geen of weinig diepgang, dan worden dit soort problemen niet meer opgelost. Meestal verdwijnt dan het vertrouwen in elkaar. Je kunt overigens diepgang hebben met je partner, maar ook met mensen buiten de relatie.