De gele kleur in bermen in mei komt vaak door de herik (Sinapis arvensis). Ook in de periode na april kan overal bloeiend raapzaad worden aangetroffen: er is een nabloei van later opgekomen planten tot in oktober.
Herik is een eenjarige plant. Op de linker foto is overigens echte koolzaadbloesem te zien, de rechter foto is herik in een nieuwbouwwijk. Koolzaad is een tweejarige plant en behoort eveneens tot de Brassica familie. Veel imkers hebben afgelopen week hun volken op de koolzaadvelden in Groningen en Duitsland geplaatst.
Koolzaad of raapzaad? De verschillen tussen de koolzaadplanten en raapzaadplanten zijn erg klein. Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is.
Raapzaad heeft bladeren die aan beide zijden borstelig behaard zijn. Alle bladeren, ook de bovenste meer langwerpige en veel kleinere bladeren, hebben een diep stengelomvattende en hartvormige bladvoet, hetgeen sterk duidt op Raapzaad. De kleur van de bladeren is meer groen, dan blauwgroen; ook dat duidt op Raapzaad.
Giftig: licht giftig, bevat alkaloide, glucosinolate en thioglucide. Sommige cultivars bevatten geen of zeer weinig giftige stoffen. Van Raapzaad wordt Raapzaadolie gemaakt.
Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil. Vooral in Duitsland wordt koolzaadolie veel in de keuken gebruikt. Vanuit daar is het komen overwaaien naar ons. In de voedingsmiddelenindustrie wordt de olie als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes.
Rododendron, azalea, pieris en oleander. Rododendron, azalea, pieris en oleander bevatten een sterk zenuwgif dat, afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid, symptomen veroorzaakt als speekselen, schuimbekken, knarsetanden, wankelen en acute dood.
Gebruik. Koolzaad is een landbouwgewas dat ook verwilderd vaak wordt aangetroffen, maar raapzaad is een inheemse wilde plant, die echter ook wel gekweekt wordt, vooral in o.a. Duitsland. Uit de zaden kan raapolie gewonnen worden. De zaden worden ook gebruikt in voedermengsels voor vogels, zoals kanaries.
Koolzaad. Koolzaad (Brassica napus): deze plant is ook gedroogd giftig en met name de zaden.
Raapzaad groeit vooral in bermen op voedselrijke, verstoorde bodems. Dergelijke standplaatsen komen vooral voor in regio's waar de bermen worden geklepeld: een maaivorm waarbij de vegetatie wordt gehakseld en de plantenresten niet afgevoerd worden maar in de berm blijven liggen.
Koolzaadolie heeft inderdaad een hoog rookpunt en de neutrale smaak maakt het een uitstekende olie om mee te frituren, maar het is geen ongezonde olie. Net als de meeste van de andere gezonde oliën op deze lijst is koolzaadolie laag in verzadigde vetten. Beste voor: bakken, braden en frituren.
Raapzaad- en koolzaadolie hetzelfde product? Tot slot: raapzaad wordt vaak verward met koolzaad, en dat is begrijpelijk, want het zaad van beide soorten wordt in de praktijk door elkaar gebruikt voor het maken van deze olie, waardoor raapzaadolie en koolzaadolie in feite dezelfde producten zijn.
Raapolie, ook wel koolzaadolie genoemd, wordt gemaakt uit kool- of raapzaad. Raapolie bevat voor het merendeel onverzadigde vetzuren. Deze olie wordt vaak met andere plantaardige oliën vermengd.
Het Franse koolzaadareaal bedraagt dit jaar 1,56 miljoen hectare. Uit het zaad wordt koolzaadolie getrokken, waar o.a. biodiesel van gemaakt kan worden. De vezels die na het persen overblijven zijn gewild als krachtvoer voor het vee. In de maanden april en mei zijn de helgele velden van verre zichtbaar.
Van koolzaadolie kan biodiesel gemaakt worden. Daarnaast kan het ook in pure vorm of vermengd met dieselolie in (aangepaste) dieselmotoren gebruikt worden. Een hectare winterkoolzaad brengt ongeveer 4500 kilo zaad op en zomerkoolzaad een derde minder. Het koolzaad bevat 40 tot 45% olie.
De gele bloemen in de bermen en slootkanten die nu zo uitbundig bloeien zijn (in de meeste gevallen) raapzaad. Dit is een plantensoort die het goed doet op voedselrijke grond op plekken die kaal zijn of waar de bodem verstoord is. Daarom doet raapzaad het goed in bermen of slootkanten die geklepeld worden.
Toch kleven er enkele risico's aan het gebruik van koolzaadolie. Want wetenschappers verklaren dat maar liefst 90% van de koolzaadolie in de winkelschappen genetisch gemanipuleerd wordt. En daarmee gaan er veel van de gezonde vitamines en mineralen verloren.
Is koolzaadolie gezond? Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren. Koolzaadolie bevat gemiddeld negentig procent onverzadigde vetzuren en tien procent verzadigde vetzuren. Ook bevat raapzaadolie veel antioxidanten en vitamine E.
Wanneer koolzaadolie wordt gehydrogeneerd, wat vaak gebeurt om er een gedeeltelijk gehydrogeneerde olie van te maken, wordt het transvetgehalte hoger. Dit is een groep vetten die je zoveel mogelijk wilt vermijden sinds wetenschappelijk bekend is dat het LDL cholesterol verhoogt en HDL cholesterol verlaagt.
Heb je geen koolzaadolie in huis? In koude gerechten is het te vervangen voor alle soorten oliën met een vrijwel neutrale smaak, zoals druivenpitolie of arachideolie. Wil je wat smaak toevoegen dan is je favoriete olijfolie een prima vervanger.
Koolzaadolie is een plantaardige olie geperst uit de zaden van koolzaad (Brassica napus) en raapzaadolie is een plantaardige olie geperst uit de zaden van raapzaad (Brassica rapa). Beide soorten lijken sterk op elkaar, waarbij de namen in de praktijk door elkaar heen worden gebruikt.
Koolzaadolie bestellen | Albert Heijn.