Hennep of Cannabis is de naam van de plant.Wiet, marihuana en hasjiesj zijn verschillende begrippen voor producten die van de plant worden gemaakt. De woorden worden vaak door elkaar gebruikt. In de Opiumwet is sprake van hennep en cannabis.
Nee, je wordt niet high van hennep cosmetica. Je wordt namelijk stoned van het stofje THC, en de producten van Extravaganja zijn THC-vrij.
Volgens de Opiumwet is het verboden om hennep, maar uiteraard ook vele andere stoffen binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, of om ze te telen, te bereiden, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren. Ook mag u hennep niet bij u hebben of vervaardigen.
Hennep kent een zeer breed scala aan veelbelovende toepassingen in de bouw. Eindproducten variërend van isolatiedekens, bouwblokken van kalk-hennepsteen, vezelplaat, dakpannen, muurplaat, lambrisering en bakstenen, maar ook vezelversterkte bioplastics en andere biobased composieten behoren tot de mogelijkheden.
De belangrijkste werkzame stof van zowel hasj als wiet is Tetrahydrocannabinol (THC). Hasj is over het algemeen sterker dan wiet. Dit blijkt uit het laatste onderzoek (Trimbos Instituut, 2013-2014) naar THC-concentraties in wiet en hasj van Nederlandse coffeeshops: Nederlandse wiet (nederwiet) bevat gemiddeld 14,6% THC.
High of stoned
High zijn geeft een opgewekt, vrolijk, fantasieprikkelend gevoel. Als je stoned bent voel je je sloom en voelen je armen en benen zwaar aan. Hasj en wiet kunnen zorgen voor een ontspannen, vrolijk, opgewekt gevoel en maken je minder geremd.
In een psychologisch onderzoek kwam uit dat de emoties van cannabis 'misbruikers' (dus wanneer het gebruik problematisch wordt) aangetast zijn. Ze ervaren minder positieve en meer negatieve emoties. Dit maakt dat mensen vaak minder goed op beloning reageren, en daarmee ook meer motivatieproblemen hebben.
Hennepzaad bevat ook veel verschillende mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium, kalium, koper en zink. Mineralen zijn belangrijk voor de algehele gezondheid. Ze zorgen voor een normale groei en ontwikkeling en spelen een belangrijke rol in de energiehuishouding.
Hennepzaad is het zaad van de hennepplant, Cannabis sative. Het hoort bij dezelfde familie als cannabis (marihuana). Hennepzaad bevat echter maar een zeer kleine hoeveelheid THC, de stof die zorgt voor de werking van marihuana als een drug.
Nadelen van hennepzaad
Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van hennepzaad kan leiden tot een verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Mensen die problemen hebben met de bloedstolling kunnen dus beter geen hennepzaad gebruiken. Een ander nadeel is van meer praktische aard: de prijs.
Ook vervolgt het Openbaar Ministerie personen niet als zij kleine hoeveelheden softdrugs bezitten. Het gaat hier om: maximaal 5 gram cannabis (wiet, hasj); maximaal 5 hennepplanten.
Aan de voortgaande doorontwikkeling van hennep kwam in 1937 abrupt een einde doordat de Verenigde Staten een verbod instelden op het verbouwen ervan. Dit verbod kwam voort uit een intensieve lobby van de petrochemische industrie, de houthandel en de handel in goedkoop textiel.
Oorsprong van het verbod
De zaden als voedsel en om er een waardevolle olie uit te persen. De mens kweekte ook soorten cannabis overdekt met hars en een hoog THC gehalte als genotmiddel en als medicijn. Tot het verbod in 1937 bevatte 30-40% van de medicijnen in de toenmalige apotheken cannabis.
Het is een sterke stof die jaren meegaat want hennep is wel vier keer sterker dan katoen. Hennep heeft een lange en sterke vezelstructuur wat de stof zo sterk maakt. Kleding gemaakt van hennep kan je daarom zo vaak wassen als je wilt en omdat het niet kreukt hoeft het niet per se gestreken te worden.
Je kunt de plant ook gebruiken om hennepthee te maken, waar veel mensen van genieten vanwege de kalmerende effecten. Hennepthee is vergelijkbaar met iedere andere kruidenthee, omdat de hennep vooraf gedroogd wordt. Hierna kun je het in een theezakje of thee-ei stoppen en overgieten met gekookt water.
Als je hennepzaad gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen dan kan je volstaan met 1 tot 3 eetlepels hennepzaad per dag om te kunnen profiteren van de gunstige effecten op je gezondheid.
Het gebruik van hennepzaad kan ervoor zorgen dat je lichaam minder bloedplaatjes gaat aanmaken, dit zorgt ervoor dat je bloed verdund wordt. Ook is diarree een mogelijke bijwerking, omdat het goed op je spijsvertering werkt. Dit verschilt per mens en moet je dus zelf ervaren.
Je hoeft hennepzaad niet los te eten. Je kunt het namelijk makkelijk door gerechten strooien, bijvoorbeeld door een salade, pasta, soep of yoghurt met muesli en vruchten. Je kunt hennepzaden ook in een smoothie verwerken of door beslag van bijvoorbeeld cake of brood.
Een bron van eiwitten
Hennepzaad (en dus ook henneppoeder) is een geweldige bron van plantaardige eiwitten. In 100 gram zit namelijk 32 gram eiwitten, die zeer goed opneembaar zijn in ons lichaam. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal kan eiwit uit 22 verschillende aminozuren bestaan.
Hennepolie voor het gezicht wordt direct opgenomen door de huid en kan ook de talgproductie verbeteren, waardoor de vette en acne-huid verbetert. Hennepolie voor het lichaam vormt een essentiële moisturizer voor de droge, beschadigde en atopische huid.
Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (10 tot 30 gram) hennep proteïne poeder, afhankelijk van je eiwitbehoefte. Dit product is geen vervanging voor gezonde en gevarieerde voeding. Let hierop bij hennep proteine poeder kopen.
Hasj of wiet kan een cannabis-psychose veroorzaken. Deze acute maar tijdelijke psychose kan optreden na gebruik van een hoge dosis cannabis, vaak door het eten van spacecake. Je kunt ernstig verward raken, last krijgen van hallucinaties, angst en opwinding.
Hij/ zij gedraagt zich anders dan normaal (ontspannen, ongeïnteresseerder, vrolijker, slomer, etcetera. ) Hij/ zij heeft rode ogen. Ook kan het zijn dat je kind zich niet zo goed kan concentreren en het kortetermijngeheugen niet goed werkt: hij/ zij vergeet bijvoorbeeld wat er net door iemand gezegd is.
Sommigen zijn van mening dat langdurig gebruik tot depressies kan leiden, anderen weer niet. Bij cannabisgebruik op jonge leeftijd lijkt er wel een oorzakelijke relatie met depressie (1, 2) te bestaan. Het blijkt dat langdurig en intensief cannabisgebruik samenhangt met depressie en mogelijk ook met suïcidaliteit.