Het is in Duitsland niet verplicht om een snowboard- of skihelm te dragen tijdens het skiën of boarden. Ook een fietshelm is niet verplicht. Dat geldt voor kinderen en volwassenen. Dus als je de pistes van Winterberg of Willingen op gaat, hoef je niet per se een helm op te zetten.
De skihelm is voor volwassenen nog nergens verplicht om te dragen. Maar ook volwassen, ervaren skiërs wordt geadviseerd een goed passende helm te dragen. Al zou het alleen al zijn om het goede voorbeeld aan je kinderen te geven. Het verplicht stellen van de skihelm zal nog wel op de agenda blijven in de Alpenlanden.
Duitsland: skihelm niet verplicht
In Duitsland zijn volwassenen én kinderen niet verplicht om een helm te dragen. De Duitse vereniging voor skileraren en de Duitse skivereniging adviseren wél om er een te dragen.
Een bivakmuts is als muts onder skihelm, maar natuurlijk ook motorhelm te dragen.
Afhankelijk van meerdere variabelen
Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën. Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel.
Gemiddeld verbranden mannen (die meestal zwaarder zijn) ongeveer 500 calorieën per uur tijdens het skiën. Vrouwen (die gemiddeld lichter zijn dan mannen) verbranden ongeveer 400 calorieën per uur.
De gemiddelde skiër verbrandt zo'n 400 tot 560 calorieën per uur. De gemiddelde skiër zien wij als iemand die voornamelijk de rode piste neemt en er soepel vanaf gaat, maar ook af en toe wat snelheid probeert te maken.
Op wintersport behoort een skibril tot de uitrusting en dat is niet voor niets. Het niet dragen van een skibril of een bril die de ogen niet goed genoeg beschermt kan leiden tot hele nare gevolgen.
De fabrikanten van skihelmen zijn heel duidelijk in hun advies: vervang je helm na drie tot vijf jaar gebruik. Hierbij maakt het niet uit of je de skihelm maar één week per jaar gebruikt of vier weken. Ook de Duitse keuringsinstelling TÜV adviseert een helm niet langer dan vijf jaar te gebruiken.
Skihelm passen op hoofd
Wil je een skihelm passen, plaats dan de helm met de voorste rand in lijn boven de wenkbrauwen, trek beide kinbandjes goed naar beneden en rol de skihelm over de achterkant van je hoofd. De skihelm moet goed recht op je hoofd zitten (niet te ver naar voren of naar achteren).
In Oostenrijk is een skihelm verplicht voor kinderen tot 15 jaar, met uitzondering van skigebieden in Tirol en Vorarlberg. Deze informatie kunt u vinden op onze landeninformatie (onder het kopje 'veiligheid'). Overigens is het ook zonder verplichting aan te raden een skihelm te dragen.
Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht en kunt u een boete van € 100 krijgen bij het niet dragen van een helm.
Squats, balanceren op één been, zijdelingse plank, bergbeklimmen en zwemmen – zo heten de vijf ski oefeningen voor een complete wintersport workout. Wanneer je deze oefeningen regelmatig uitvoert, maken ze je niet alleen fit voor het skiën, maar geven ze je ook in het dagelijkse leven een boost.
Hieronder een overzicht, voor welk weertype de tint van het Skihelm Vizier geschikt is: Zonnig weer – zwart, grijs, zilver en bruin Vizier. Bewolkt weer – blauw, paars en rood Vizier. Mist & sneeuw – geel, oranje of transparant Vizier.
De skihelm moet strak genoeg zijn: als je hoofd ondersteboven hangt (zonder het kinbandje) blijft de helm nog hangen. Maar hij moet los genoeg zitten, zodat je geen druk voelt. Als je gaat passen zul je merken dat sommige helmen beter geschikt zijn voor bolle, ovalen, platte of lange hoofden.
Zonnebrillen met 100 procent uv-bescherming of een UV400 sticker zijn het meest geschikt voor de wintersport. Wintersporters kunnen daarnaast ook letten op het CE-keurmerk: niveau 4 is het meest geschikt. Wij adviseren gepolariseerde glazen, omdat deze glazen extra rust aan uw ogen bieden.
In het geval van een wintersport zonnebril moet je een CE in categorie 3 of 4 hebben. Als je gaat skiën op de gletsjer, kies dan voor een bril met categorie 4.
Skiën is een goede workout voor het hele lichaam en versterkt de spieren. Helemaal niet gek dus dat je de eerste dagen last hebt van spierpijn! Wie met een actieve houding skiet krijgt een sterkere core en traint het hele lichaam.
Maar hoe zit het nu tijdens het skiën? Je glijdt namelijk veel en daar stijgt je hartslag niet veel van. Het is daarom minder intensief dan hardlopen of fietsen.
Als beginner heb je zeker een week groepsles nodig of drie maal twee uur privéles om je veilig en in controle te voelen op je ski's of snowboard.. Hoe meer lessen, hoe sneller je zal verbeteren. Als je verbetert, krijg je ook meer vertrouwen om steilere pistes aan te kunnen en verschillende soorten bochten te maken.
Ski's zitten tegenwoordig tussen 3 en 3,5 kg (inclusief binding). Dus 6 tot 7 kg per paar. Schoenen tussen de 4 en 5 kg.
Een sport voor iedereen. Er zijn verschillende vormen van skiën. Denk aan freestyle skiën en alpineskiën. Officieel zijn snowboarden en langlaufen zelfs ook skisporten.
Hetzelfde geldt voor de skiërs. Kent u de reactiesnelheid die u nodig hebt om een obstakel te vermijden wanneer u met hoge snelheid van de piste afdaalt? Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Skiën is volgens de dokter ook een vorm van intervaltraining, waarbij je korte perioden van intensieve beweging afwisselt met rustmomenten. Zo bouw je snel een conditie op, terwijl je ondertussen ook nog eens je beenspieren traint.