Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers. Wel is het goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten en te drinken.
Het schrappen of beperken van toegevoegde suikers heeft verschillende voordelen. U kunt uw inname van voedingsrijke voedingsmiddelen verhogen, uw gewicht beheersen en uw risico op diabetes en hartziekten verminderen . Toch kunt u een intense en oncontroleerbare hunkering naar suiker voelen als u koolhydraten, de primaire energiebron van uw lichaam, schrapt of beperkt.
Wat zijn de afkickverschijnselen van suiker? Wanneer je plotseling stopt met suiker eten, krijg je waarschijnlijk enorme trek in zoetigheid (cravings). Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Je lichaam heeft namelijk suiker nodig, omdat suiker energie geeft. Suikers die zitten in gezonde producten als groente en fruit kun je zonder zorgen eten. De toegevoegde suikers in ongezonde producten als frisdrank, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig. Dit soort producten kun je beter laten staan.
Hypoglykemie, ook wel 'hypo', staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
De klachten waaraan u een hypo kunt herkennen zijn: zweten, trillen, gapen, bleek zien, wazig zicht, hoofdpijn, duizeligheid, hongergevoel, gevoel van kou, hartkloppingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het is belangrijk dat u weet hoe u reageert op een lage bloedglucose.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
De alvleesklier geeft insuline af aan het bloed. Daarmee wordt de bloedsuiker geregeld. De cellen die in de alvleesklier insuline maken, heten bètacellen. Ze zitten in de eilandjes van Langerhans.
Ook in je huid. Stop je met suiker eten, dan is de kans groot dat de ontstekingen verdwijnen en je huid gladder en gezonder wordt. Het stoppen met suiker heeft ook een positief effect op stoffen die je huid stevig en soepel maken. Het gaat om de stoffen elastine en collageen.
Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Suiker is niet slecht voor je spieren.Het is namelijk een brandstof. Dat wil zeggen dat het je lichaam de energie levert die nodig is om te kunnen functioneren. Maar let op: suiker die niet wordt gebruikt voor directe arbeid of niet kan worden opgeslagen omdat de opslag vol zit, wordt in je lichaam opgeslagen als vet.
Overmatige suikerconsumptie is sterk gelinkt aan obesitas, omdat het bijdraagt aan verhoogde vetopslag, met name visceraal vet rond organen. Het schrappen van suiker kan helpen gewichtstoename te voorkomen en het risico op obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen te verminderen .
Als je plotseling stopt met suiker eten, kun je last krijgen van afkickverschijnselen, waaronder vermoeidheid en hoofdpijn. Je lichaam vraagt zich af waar al die zoetigheid ineens is gebleven en is dus even in shock.
De resultaten: veranderingen in lichaam en geest
Na een paar maanden waren de veranderingen duidelijk. Ik verloor gewicht, mijn energieniveaus waren omhoog gegaan en, nog belangrijker, mijn angstniveaus waren aanzienlijk afgenomen . Ik voelde me een nieuw persoon — gezonder, gelukkiger en meer in controle over mijn leven.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Buiten pure stevia raad ik aan om rauwe honing of pure ahornsiroop te gebruiken. Deze suikers zijn niet bewerkt en bevatten sporen van vitaminen en mineralen. Uiteindelijk is het belangrijk om te begrijpen wat suiker met je lichaam doet.
Nee, van suiker op zichzelf word je niet dik. Wel verhoogt het drinken van dranken met toegevoegd suiker de kans op overgewicht. Eet je dagelijks te veel producten die veel suiker bevatten? Dan kan suiker wel bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.
Verminderde acne – het schrappen van suiker stabiliseert insulineniveaus, waardoor de olieproductie en ontstekingen afnemen, wat leidt tot minder puistjes. Verbeterde hydratatie – zonder suiker houdt uw huid meer vocht vast, wat resulteert in een meer gehydrateerde en stralende teint.
Stoppen met suiker: welke gevolgen heeft het op het lichaam? Net zoals bij drugs, moet je van suiker afkicken. De ontwenningsperiode duurt tussen 5 en 20 dagen en de meest voorkomende klachten van ontwenning zijn hoofdpijn of migraine, daling van de bloeddruk en sterke prikkelbaarheid.
Wie geen ervaring heeft met te hoge bloedsuiker, zal misschien moeite hebben om de symptomen te koppelen aan een te hoog bloedsuikergehalte. Tekenen dat uw bloedsuiker te hoog is, kunnen zijn: dorst, een droge tong, veel moeten plassen en een vermoeid, slaperig gevoel.
Suiker veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (piek van energie), gevolgd door een uitgeput en futloos gevoel. Door suiker te verminderen gaat je lichaam zelf zorgen voor een constante en evenwichtige energievoorziening. Dit zorgt voor een hoger energie- en alertheidsniveau.
Teveel suiker is gevaarlijk
In fastfood zitten bijvoorbeeld veel snelle suikers. Als de suikerspiegel snel stijgt, zorgt het lichaam ook weer voor een snelle daling. Deze snelle daling kan levensgevaarlijk zijn. Hartkloppingen, misselijkheid, zweten, trillen zijn reacties van het lichaam op de snelle daling.