Dan kun jij met hazelnootpasta een gezondere versie van Nutella maken. De pasta is namelijk rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine E, mangaan en koper. Het is lekker voor op brood, maar ook voor zoete baksels zoals brownies en muffins.
Uit het onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat slechts één hazelnootpasta volledig vrij is van beide vervuilende stoffen. Het gaat om Balade.
Bekend is bemind
De smaak van de doorsnee Vlaamse proever lijkt in ruim 8 jaar nog niet veel veranderd. In 2011 verkoos het toenmalige panel Nutella al tot lekkerste hazelnootpasta. Deze keer prijkt het merk opnieuw bovenaan.
Wat is het verschil tussen hazelnoot- en chocoladepasta? Je zou zeggen dat beide termen hetzelfde betekenen, en toch is dat niet helemaal waar. In chocoladepasta zitten geen noten verwerkt. Het is een smeerbaar broodbeleg wat bestaat uit suiker, olie, cacaopoeder/chocolade.
Ingrediënten: suiker, palmolie, 13% hazelnoot, 6,5% magerecacaopoeder°, mageremelkpoeder, vegetarisch weipoeder, lactose, emulgator (sojalechitine [E322]), natuurlijk vanillearoma.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Zoet beleg
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
De hazelnoot is altijd al het kenmerkende ingrediënt van Nutella® geweest. In de periode na de Tweede Wereldoorlog kwam de bedenker van Nutella® op het briljante idee om de heerlijke hazelnoot, typisch voor de Italiaanse regio Langhe, te combineren met cacao, een ingrediënt dat in die tijd moeilijk te verkrijgen was.
In elke pot van 750 gram Nutella zitten 97 hazelnoten.
Je hebt het dus eigenlijk niet nodig en eet het best met mate. Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren.Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Wil je de gezondheidsvoordelen uit chocolade halen, dan kies je in ieder geval niet voor witte chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat.
Nutella wordt meestal beschreven als een hazelnoot-chocoladepasta. Maar in werkelijkheid bestaat het slechts voor 13% uit hazelnoten en voor de rest uit geraffineerde witte suiker, palmolie, melkpoeder en cacaopoeder.
Pietro Ferrero
Chocoladepasta kennen we natuurlijk vooral door Nutella. Nutella is ontstaan in Italië in de jaren 60, toen Pietro Ferrero een uniek en lekker product probeerde te creëren met de beschikbare ingrediënten, waaronder chocolade en hazelnoten. Het resultaat: puur geluk in een pot.
Een pot choco bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
Het bevat ook vitamine A en vitamine C, twee krachtige antioxidanten. Het voorkomt vroegtijdige veroudering en vertraagt het verouderingsproces en bestrijdt fijne lijntjes en rimpels. De vitamine E in hazelnoten hydrateert en hydrateert de huid. Het conditioneert de huid, maakt het zacht, glad en stralend.
De rijke smaak van de pure chocolade is een prachtige aanvulling op de nootachtige smaak van de hazelnoten. Net als andere noten zijn hazelnoten zeer rijk aan onverzadigde vetten.Dit zijn de goede vetten die bijdragen aan verlaging van de cholesterol en een gezond hart.
Fabrikanten en leveranciers maken het supermarkten moeilijk buitenlandse producten te verkopen. Ze zien immers liever dat de Nederlandse consument de - meestal hogere - prijs betaalt voor zijn potje Nutella. Het maakt voedsel extra duur in deze toch al dure tijden.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Zoet broodbeleg
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
Als je mager broodbeleg zoekt, zijn kip- en kalkoenfilet goede keuzes. Ze bevatten weinig calorieën (minder dan varkens- of rundvlees). De smaak van dit vleesbeleg is niet sterk en combineert goed met groente, zoals komkommer en tomaat. Je kunt het ook samen met stukjes avocado eten, maar wees hier voorzichtig mee.
Wat als je elke dag pindakaas eet? Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.