Antioxidanten voor een gezond hart Het eten van volkoren granen, zoals havermout en bruine rijst, kan ook bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
Havermout is rijk aan antioxidanten
Een voorbeeld van antioxidanten in havermout zijn de zogenoemde avenanthramiden. Deze kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen en de productie van de stof stikstofmonoxide te verhogen. Stikstofmonoxide zorgt voor de verwijding van bloedvaten, wat leidt tot een betere bloedstroom.
Havermout is rijk aan oplosbare vezels en heeft aangetoond de bloeddruk aanzienlijk te verlagen wanneer het wordt toegevoegd aan een gezond dieet . Er is niets bijzonders aan; een portie goede ouderwetse havermout is voldoende om de bloeddruk na slechts een paar weken met 12 punten te laten dalen.
Verstoppingen door havermout
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan.
Volkoren granen, zoals brood rijst of pasta. Veel groente: zowel rauwe als gekookte groenten en groentesap. Fruit: vers, bevroren of ingeblikt fruit. Fruitsappen zijn een iets minder goede keuze omdat de vezels zijn verwijderd terwijl ze vrij veel suiker bevatten.
Volkoren granen (vooral havermout): Haver en andere volkoren granen bevatten een soort vezel genaamd bèta-glucaan, wat zowel de systolische als diastolische bloeddruk kan verlagen. Begin uw ochtend met een kom ongezoete havermout, gebruik volkorenbrood voor uw lunchbroodjes of eet een portie gekruide quinoa bij het avondeten.
Nadelen van havermout
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. Dus voor een gezond ontbijt kun je Brinta én havermout eten.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
"Er is een schat aan bewijs dat havermout de hoeveelheid cholesterol in het bloed kan helpen verlagen dankzij bèta-glucaan, een oplosbare vezel die bijna alleen in haver voorkomt en waarmee de lever LDL-cholesterol uit het bloed kan halen", aldus Katherine Brooking, erkend diëtist.
Een hardgekookt ei levert 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B12. Verder bevat het 6,3 g eiwitten, 22 mcg foliumzuur en 1,2 mg ijzer. Ook zit er ongeveer 87 g water in rauw eiwit. Daarom is het opnemen van eieren in uw dieet ideaal om bloedarmoede te voorkomen, wat leidt tot een lage bloeddruk .
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
Brinta en havermout zijn beide gezond.Ze bevatten veel vezels die je kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Daarnaast bevatten ze beide veel koolhydraten die je de benodigde energie geven tijdens het sporten.
Als je tussen de 50-70 gram havermout dag eet, krijg je genoeg binnen om van de gezondheidseffecten te profiteren. Een gewone kom havermoutpap maak je meestal van 30-50 gram droge havermout of havervlokken. Een eetlepel havermout weegt ongeveer 10 gram.
Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Noten, zaden en magere zuivelproducten
Noten en zaden die rijk zijn aan kalium zijn goed voor hoge bloeddruk. Je kunt magere melk of een mix van noten en zaden kiezen voor het ontbijt.
Over het geheel genomen had het eten van eieren geen significant effect op de systolische bloeddruk (gewogen gemiddeld verschil (WMD) = 0,046 mmHg; 95% BI − 0,792, 0,884) en de diastolische bloeddruk (WMD = − 0,603 mmHg; 95% BI − 1,521, 0,315).
Een gebrek aan slaap en een stressvolle levenstijl werden al langer in verband gebracht met een verhoogd risico op een hoge bloeddruk. Deze studie is één van de eerste waarbij wordt aangetoond dat meer slapen de bloeddruk verlaagt.