Havermelk bevat naast vitamines ook vezels. Aangezien driekwart van de Nederlanders te weinig vezels binnenkrijgt [3], is iedere gram vezels mooi meegenomen. Vezels zijn goed voor je spijsvertering. Bovendien hebben vezels een positief effect op het verlagen van het slechte cholesterolgehalte (LDL-cholesterol).
Haverdranken: Haver bevat bètaglucanen, oplosbare vezels die een gelachtige substantie vormen in de darmen en een wisselwerking hebben met galzouten. Bètaglucanen kunnen de opname van cholesterol remmen en dus het cholesterolgehalte verlagen. Een glas havermelk van 250 ml bevat 1 gram bètaglucanen.
Havermelk is een romige cholesterolverlagende keuze
Het bevat weinig calorieën en geen cholesterol of verzadigde vetten. Het is dus een gezonde aanvulling op uw dieet als u uw LDL-waarden wilt verlagen.
Neem magere zuivelproducten
Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Haver bevat namelijk van nature anti-nutriënten.Dit zorgt ervoor dat je voedingsstoffen minder goed opneemt”, vertelt Struik. “Het is dus niet goed voor je darmgezondheid. Daarnaast kunnen anti-nutriënten voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en huidklachten zorgen.”
Ook hier is een duidelijke winnaar: de Oatly Bio variant! Met 36 calorieën per 100 ml, bestaande uit slechts 3 ingrediënten (water, haver en zout) en 10% haver is dit de puurste variant.
Een van de grootste en belangrijkste verschillen tussen de voedingswaarde van havermelk en koemelk is het voedingsprofiel. Havermelk levert minder voedingsstoffen dan koemelk , en de meeste voedingsstoffen die het levert zijn versterkt. Dat betekent dat ze tijdens de productie worden toegevoegd, in plaats van dat ze van nature voorkomen.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Volle versus magere zuivelproducten
De Hartstichting adviseert mensen met hartziekten of een hoog cholesterolgehalte om halfvolle melk , yoghurt en kaas te eten, omdat het vet in zuivelproducten het cholesterolgehalte bij deze groepen mensen nog verder kan verhogen.
Havermelk drinken is waarschijnlijk prima voor je lichaam, tenzij je er grote hoeveelheden van drinkt, je dieet al volpropt met koolhydraten en/of diabeet bent . Als het grootste deel van je dagelijkse vloeistof uit melk komt, plantaardig of niet, is dat waarschijnlijk niet geweldig. Matiging is de sleutel.
"Er is een schat aan bewijs dat havermout de hoeveelheid cholesterol in het bloed kan helpen verlagen dankzij bèta-glucaan, een oplosbare vezel die bijna alleen in haver voorkomt en waarmee de lever LDL-cholesterol uit het bloed kan halen", aldus Katherine Brooking, erkend diëtist.
Haverdrank heeft wel gezondheidsvoordelen
Het is, net als havermout, een bron van beta-glucanen. Dit stofje is gunstig voor het cholesterolgehalte in het bloed en het vermindert de stijging van het bloedglucosegehalte na het eten. Voor dit effect moet je per dag 3 gram van deze stof binnenkrijgen.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt gestart met het voorschrijven van simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Verstoppingen door havermout
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Denk hierbij aan vezels, vette vis en sojaproducten. Deze producten bevatten stoffen die lijken op cholesterol wat de slechte cholesterol helpt verlagen. Vezels vind je terug in bonen, noten, zaden maar ook havermout, graan en citrusvruchten.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten. '
Er zijn een aantal geweldige voordelen verbonden aan het kiezen van een plantaardige drank, en Alpro Oat is daarop geen uitzondering. Om te beginnen is het volledig zuivel- en lactosevrij, dus geschikt voor veganisten en mensen met lactose- en zuivelintoleranties. Alpro Oat is rijk aan vezels, wat een belangrijk onderdeel is van een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Havermelk levert echter voordelen op, zoals minder calorieën uit vet, geen cholesterol en minder verzadigd vet per portie van 100 ml . MYOM bevat 34 kcal, 0 g cholesterol en 0,2 g verzadigd vet, terwijl halfvolle koemelk 46 kcal, 14 mg cholesterol en 1 g verzadigd vet bevat.
Havermelk bevat een goede hoeveelheid vetzuren, eiwitten, mineralen, vitaminen, voedingsvezels en een verscheidenheid aan micronutriënten en biedt verschillende gezondheidsvoordelen, omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt, cholesterol verlaagt en kanker voorkomt (Jeske et al., 2018). Daarom is haver een veelbelovend alternatief voor traditionele melk.