Een cappuccino met havermelk, “havercappu”, is momenteel populairder dan ooit. Deze melksoort bevat veel koolhydraten en vezels, die zorgen voor een goede darmwerking. Havermelk heeft een zoete, romige smaak en schuimt goed door de hoeveelheid aan eiwitten.
Cappuccino's van havermelk of sojamelk zitten qua calorieën net iets onder de 10 calorieën. Als je om gezondheidsredenen je dagelijkse calorie-inname bijhoudt en je drinkt graag koffie, dan zijn er dus best wel wat bewuste keuzes die je kunt maken. Wil je een koffie met zo min mogelijk kcal?
Haver- en amandelmelk zitten net als sojamelk onder de waarde van koemelk. Het is wel goed om de ongezoete variant van plantaardige melk te kopen, dat is een stuk gezonder. Het grootste verschil zit hem in eiwitten en vitamine B2 en B12. De verschillende plantaardige soorten melk bevatten hiervan minder dan koemelk.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Havermelk is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezond. Vaak wordt havermelk verrijkt met B-vitamines, zoals riboflavine (B2) en vitamine B12. Verder zit in haver beta-glucanen, een stofje dat gunstig is voor het cholesterolgehalte in het bloed.
Havermelk is een goede bron van vitamine B
Havermelk wordt vaak verrijkt met B-vitamines, zoals riboflavine (B2) en vitamine B12. Daardoor is dit drankje meestal rijk aan vitamine B. Deze vitamines zijn essentieel voor een goede gezondheid en ze hebben verschillende voordelen.
Havermelk is gemaakt van haver en water. Er is dus geen koe bij te pas gekomen: een voordeel voor de vegans! De voedingswaarden van havermelk lijken daarentegen wel minder op die van koemelk. De plantaardige drank bevat minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten in vergelijking tot halfvolle melk.
Haverdrink. Met haverdrink krijg je zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed. Al moet je wel meerdere glazen haverdrink per dag drinken voor een effect.
Haverdrank - ook wel ten onrechte havermelk genoemd - bevat vezels, wat kan helpen om een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wat te verlagen. Deze beta-glucanen verminderen namelijk de absorptie van het slechte LDL-cholesterol.
Melk drinken tijdens je dieet
Maar welke melk drink je dan best? Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.
Er is volle, halfvolle en magere koffiemelk te koop. De meeste koffiemelk staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er meer verzadigd vet en suiker in zit dan in gewone magere of halfvolle melk. Wilt u koffiemelk gebruiken, kies dan voor een magere of light-soort.
Dranken op basis van noten en bonen, plantaardige margarine en vegaplakken: ze mogen hun huidige verpakkingen houden.
Als je een plantaardige melk zoekt die minder calorieën bevat dan is amandelmelk wel een goede keuze. De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Mensen die zuivel willen vervangen, moeten goed opletten dat zij alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Producten op basis van soja zijn door hun eiwitgehalte de beste vervangers, zegt de Consumentenbond, terwijl de drankjes en yoghurts op basis van kokos de minst gezonde keuze zijn.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino).
Je kunt het ook gewoon verwarmen. Ook hier gebruiken we liever havermelk, dan blijft het tenminste lekker. Dit is wat je doet: vul een ontbijtkom met havermout en bestrooi met kaneel, pitten en zaden, ongezouten noten en als je ze in huis hebt; kokosrasp.
Oatly havermelk
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino.
De drank bevat 2 gram vezels en vitamine A, B12, D, calcium, ijzer en kalium. De B-vitamines zitten oorspronkelijk in haver. De rest van de vitamine is aan het product toegevoegd. Ten opzichte van koemelk, zit er wel minder eiwit in Oatly havermelk.
Een cappuccino met havermelk, “havercappu”, is momenteel populairder dan ooit. Deze melksoort bevat veel koolhydraten en vezels, die zorgen voor een goede darmwerking. Havermelk heeft een zoete, romige smaak en schuimt goed door de hoeveelheid aan eiwitten.
De smaak van havermelk is romig en lichtzoet en dit gaat mooi samen met de scherpere en hardere smaak van koffie.
Wat veel mensen zo lekker vinden aan havermelk, is de licht neutrale smaak. Daar komt bij dat je havermelk heel makkelijk kunt opkloppen. Het is daarom een perfecte toevoeging aan je koffie. Niet voor niets hoor je de bestelling 'cappuccino met havermelk' tegenwoordig om de haverklap in koffiebarretjes en restaurants.