ECG-monitoring wordt dus vooral gebruikt om hartritmestoornissen te objectiveren. Daarnaast kan het nuttig zijn om te onderzoeken of een hartaandoening de oorzaak is van onverklaarde klachten, en om het effect van een behandeling te beoordelen.
Een ECG registreert het hartritme maar enkele seconden. Hartritmestoornissen treden vaak in aanvallen op en zijn daardoor in veel gevallen niet te zien op een ECG. In dat geval is het nodig de hartslag en het hartritme langdurig te meten.
Hartritmestoornis symptomen
hartkloppingen en -overslagen. een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen. kortademigheid. een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst.
Niet alle afwijkingen zijn te zien op een hartfilmpje. Soms lijkt het hartritme in rust normaal, maar zijn er wel afwijkingen bij een inspanningstest (fietstest). Hartritmestoornissen treden vaak in aanvallen op. Ze zijn daarom niet altijd zichtbaar op het moment dat er een hartfilmpje wordt gemaakt.
Een hartfilmpje is een weergave van de elektrische stroompjes van het hart in een grafiek. Dit heet ook wel een ECG of een elektrocardiogram. We doen een ECG als we meer willen weten over hoe het hart werkt. Bijvoorbeeld als iemand pijn krijgt op de borst of andere hartklachten heeft.
Met een ECG wordt de elektrische activiteit van het hart in kaart gebracht en kunnen onze cardiologen in een vroeg stadium hartproblemen analyseren. Bij hartproblemen kunt u o.a. denken aan hartfalen, hartritmestoornissen of zuurstof tekort van de hartspier (angina pectoris, hartinfarct).
Een smartwatch met ECG-sensor, zoals de Galaxy Watch4 Classic, is betrouwbaarder dan een smartwatch met enkel een optische hartslagsensor. Die laatste functie werkt op basis van groene led-lampjes. Deze bevinden zich onder op het slimme horloge en knipperen in een snel tempo. Het groene licht weerkaatst tegen je bloed.
Het ECG is voor de beoordeling van een patiënt met hartklachten nog steeds een basaal onderzoek. Het geeft niet alleen de cardioloog, maar ook de huisarts een schat aan informatie.
Klachten die het meeste voorkomen zijn: pijn of een beklemmend, knellend of drukkend gevoel op de borst. uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm. pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten.
Huisartsen kunnen een relevante ritmestoornis bij een patiënt met (paroxysmale) klachten van hartkloppingen niet goed voorspellen op basis van anamnese en lichamelijk onderzoek.
Voorkamerflutter kan zomaar ontstaan, maar dat gebeurt zelden. Veel vaker is het een gevolg van een onderliggende aandoening zoals een hartinfarct, een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) of een aangeboren hartafwijking (gaatje in het tussenschot tussen rechter- en linkervoorkamer van het hart).
Er zijn veel verschillende soorten ritmestoornissen, maar de meest voorkomende zijn: Boezemfibrilleren. Boezemflutter. AVNRT.
Bij hartritmestoornissen klopt het hart te snel, te traag of onregelmatig. Dat kan onschuldig zijn: een enkele keer kortdurende hartkloppingen of nu en dan een overslag – alsof er een hartslag wordt 'overgeslagen' – is geen reden tot paniek.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een onregelmatige hartslag? Neem met spoed contact op met uw huisarts of de huisartsenpost als u last heeft van hartkloppingen en één van de volgende klachten: U bent erg benauwd. U voelt zich onrustig, ziet bleek en bent zweterig.
Een normale hartas staat tussen de -30 en +90 graden (ookwel een intermediare hartas), wat in de praktijk betekent dat de elektrische signalen zich in de richting van afleiding II bewegen (maar ook deels richting afleiding I en avF).
Een elektrocardiogram, ecg of ekg (in Nederland in de volksmond vaak hartfilmpje genoemd) is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Het apparaat waarmee dit gemeten wordt heet een elektrocardiograaf.
Het ECG passend bij een oud infarct
Een infarctlitteken is elektrisch inactief, vormt elektrisch gezien een 'gat' waardoorheen de holtepotentiaal 'zichtbaar' is. De holtepotentiaal van een hart is de potentiaal die wordt afgeleid van een elektrode in het lumen van de ventrikel.
De ECG-metingen zijn betrouwbaar en geven een goede indicatie. Als je twijfelt of je last hebt van een hartritmestoornis, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Ritmestoornis. Als er sprake is van een ritmestoornis met een snelle hartslag en deze bestaat langere tijd (weken - maanden) dan kan hartfalen ontstaan. Zo is bekend dat patiënten die lang doorlopen met boezemfibrilleren met een snelle hartslag (in rust hoger dan 110 slagen per minuut) hartfalen kunnen ontwikkelen.
Soms doet het signaaltje er langer over en dat noemen we abnormaal. Hoe langer het signaal erover doet des te abnormaler. Zo afwijkend soms dat een behandeling door de cardioloog nodig is, zoals het plaatsen van een pacemaker.
Als u hartfalen heeft, dan probeert uw hart het gebrek aan pompkracht te compenseren door sneller te slaan (tachycardie) om zodoende toch dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen door uw lichaam.