Chocoladehagelslag werd voor het eerst gemaakt in 1936 door de chocoladefabrikant Venz, die chocolade als broodbeleg uit ging brengen. Dit product, bestaande uit kleine langwerpige korrels, werd chocoladehagel genoemd. De naam hagelslag was als merk vastgelegd door de firma Venco.
Waar komt de naam 'hagelslag' vandaan
Maar waarom heten de kleine chocolade stukjes eigenlijk 'hagelslag'? Dat komt vermoedelijk van het geluid wat de hagelslag maakt als het uit het pak op je boterham valt: het geluid van hagel die valt.
Hagelslag bestaat uit suiker en chocola. Eén boterham belegd met hagelslag levert evenveel calorieën als een plak kaas, levert minder verzadigd vet en minder zout dan kaas, maar geen kalk.
Hagelslag = ... korrels van chocolade die aan hagel kunnen doen denken. De oorspronkelijke betekenis van het woord `hagelslag` is: het neerslaan van hagel. In België wordt hagelslag vaak muizenstrontjes genoemd.
Gemiddeld liggen er zo'n 20 soorten hagelslag in de winkel. Natuurlijk is er de chocoladehagelslag, in de soorten puur, melk en wit en alle mogelijke mengvormen. Met allerlei exotische smaakjes zoals karamel, toffee, koffie et cetera. Ook zijn er de fruit- en vruchtenhagels en de anijshagels.
doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
De pure chocolade hagelslag van het huismerk van Delhaize wint de test. Maar eigenlijk is suiker de grote winnaar. Het is voor elk merk het hoofdingrediënt. Bij Delhaize zit er 65 gram suiker per 100 gram.
Waarom is het zo populair en waar komt het vandaan? Het begon allemaal in 1919, toen de directeur van dropfabriek Venco op het geniale idee kwam. Hij wilde witte breekbare korrels met pure anijssmaak maken als broodbeleg. Hij noemde dit witte goedje hagelslag en bood het aan bij de kruideniers en bakkerijen.
Deze heerlijke crispy chocolade bolletjes zijn gemaakt van witte chocolade in de kleuren wit en groen en zijn de perfecte topping voor op de boterham, dessert, taart of een lekker Rotterdams 'gebakkie'.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Minder suikers, met smaak! Céréal Hagelslag is een heerlijk broodbeleg. Deze Hagelslag bevat 90% minder suikers in vergelijking met een gewone pure chocoladehagelslag.
hagelslag → chocolate confetti, chocolate sprinkles, hailstorm, hail damage. hagelslag → hundreds and thousands.
Chocoladehagelslag werd pas in 1936 bedacht, door chocoladefabrikant Venz. Die werden toen nog 'chocoladehagel' genoemd omdat de naam hagelslag al was gepatenteerd door Venco. Inmiddels is het een soortnaam geworden en is het patent niets meer waard, al zie je op veel verpakkingen nog wel enkel chocoladehagel staan.
Ingrediënten: suiker, magere cacaopoeder°, cacaoboter°, cacaomassa°, emulgator (lecithine [E322]), glansmiddel (arabische gom [E414]). cacaobestanddelen ten minste 32%.
Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land. In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes en een belegde boterham telt ongeveer 700 hagelslagkorrels. Per Nederlander eten we zo jaarlijks ongeveer 1 kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken).
De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst, gedroogd. Eenmaal gedroogd zijn de cacaobonen klaar om verscheept te worden naar chocola producerende landen.
Omdat ze alles onder één dak willen maken, gaan ze op zoek naar een grotere Venz fabriek. In 1930 wordt deze fabriek in Vaassen (Gelderland) geopend. In het begin wordt in deze fabriek alleen suikerwerk, zoals lolly's en borstplaat gemaakt.
Er zijn 173 calorieën in een portie Boterham met hagelslag.
Maar liefst 85 procent van de Nederlanders eet dagelijks brood, vooral op doordeweekse dagen. Brood wordt door de Nederlander gezien als voedzaam (63 procent), lekker (62 procent), gezond (57 procent en verantwoord (37 procent).
Een boterham met 15 gram melk chocoladehagelslag bevat 64 calorieën en 9,7 gram suiker. Helaas is dit dus nog wel zonder de lik boter en het bammetje. Zijn concurrent, de chocoladevlokken, bevatten 68 calorieën en 10,5 gram vet.
Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.
Er zitten 68 kilocalorieën in 1 voor snee (15 gram) hagelslag. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hagelslag'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.