Of je nu van zwart naar blond wilt gaan of je haar klaar wilt maken voor een felle kleur, je lokken moeten eraan geloven: ontkleuren. Het bleken van je haar is niet zonder risico's en kan je haar erg beschadigen als het niet goed gedaan wordt.
Een ontkleuring is een voorbehandeling, die jouw haar voorbereidt op de kleuring die je eigenlijk wilt. Het is dan ook gebruikelijk om na het gebruik van een ontkleuringsproduct een kleurend haarproduct te gebruiken. Een product waar je je haar mee kunt ontkleuren is Préférence Ultra Platinum Ontkleuring.
Haarkleur. Het effect van blonderen op jouw haar is ook sterk afhankelijk van jouw eigen haarkleur. Ben je al gezegend met blond haar, ga dan beter voor een haarkleuring om schade te beperken. Als je donker haar hebt dan is er geen andere weg om tot licht haar te komen dan door te ontkleuren.
Oranje of gele gloed door haar ontkleuren
Laat het goed intrekken: minstens 10 minuten. Een andere oplossing zou kunnen zijn om je haar te verven met verf voor een asblonde kleur.
Knip het eruit. Echt je originele eigen haarkleur weer terugkrijgen nadat je je haar geverfd hebt, is best een lastige klus. De meest natuurlijke manier, waarmee je je haar ook niet extra beschadigt, is door de schaar erin te zetten. Hoe korter je haar, hoe sneller je weer helemaal terug bent bij je eigen haarkleur.
De duur om geverfd haar te laten uitgroeien hangt voornamelijk af van de lengte van het haar. Bij kort haar ben je eerder van je geverfde haren af dan bij lang haar. Haren groeien gemiddeld 1 centimeter per maand. Het haar groeit vanuit de hoofdhuid, niet vanaf de punt.
Bijvoorbeeld hoe lang je haar is. Hoe langer je haar is, hoe langer het duurt om je haar uit te laten groeien. Ook hoe vaak je je haar knipt heeft invloed. 'Hoe vaker je het knipt, des te sneller gaat de oude kleur eruit', aldus Van Steekelenburg.
Anti-roos shampoo is de meest efficiënte oplossing om een kleuring die mislukt is snel te verwijderen. Anti-roos shampoos hebben hun efficiëntie op het vlak van het verwijderen van haarverf en kleurshampoo al lang geleden bewezen. Hoe meer je de kleuring wil vervagen, hoe vaker je het haar moet wassen.
Als je al redelijk licht gekleurd haar hebt, gebruik dan de ontwikkelaar van 20 tot 30 volume. Als je donker haar hebt, heb je de ontwikkelaar van 40 volume nodig. Ontwikkelaars van hoger dan 40 volume kunnen haaruitval veroorzaken; gebruik ze niet.
Vaak komt achteraf pas de vraag of de gebruikte producten het haar niet beschadigen. Haaruitval door verven zal zich niet zomaar voordoen. Haarverf- en kleuringsproducten verminderen de haargroei niet.
Je haar ontkleuren of blonderen
Bij beide methoden haal je namelijk het pigment uit je haar. Bij blonderen is dat uit je natuurlijke haar (dus zonder haarkleuringsproduct erin), en bij ontkleuren 'ont-kleur' je je haar, dus reduceer je de kleur die je eerder in je haar hebt gezet zo veel mogelijk.
Hoe vaak kun je je haar blonderen? Als je van plan bent om je haar te blonderen, laat dan zes tot acht weken tussen de behandelingen zitten. Dit geeft je haar ruimschoots de tijd om te herstellen.
In principe mag je je haar iedere 5 tot 8 weken opnieuw kleuren. Met uitzondering van blond haar. Blond haar heeft vaak een beschadiging opgelopen waardoor het herstelproces langer duurt, in dat geval mag je het haar eventueel om de 12 tot 15 weken opnieuw kleuren.
Geverfd haar ontkleuren
Moet je je haar eerst ontkleuren? Donker geverfd haar kun je inderdaad alleen lichter krijgen door het te ontkleuren of te blonderen. Hierbij ben je eigenlijk je haarverf aan het verwijderen om ervoor te zorgen dat de nieuwe kleur goed pakt.
Dat het blonderen van je haar iets met de gezondheid van je haren doet, is geen geheim. De textuur van je haar verandert en haarschubben openen, waardoor je andere haarproducten nodig hebt. Geen enkele haardos is precies hetzelfde, dus jouw haar kan naders reageren op blonderen dan het haar van je vriendin.
Van lichtbruin naar grijs
“Je zou je haar eenmalig kunnen laten ontkleuren. We kunnen grijs haar nooit goed nabootsen, daarom kun je het haar vervolgens het best kleuren in een asblonde tint. Voorwaarde is wel dat je al helemaal grijs bent, anders krijg je hier en daar een donkere uitgroei.
Je kunt verdund citroensap gebruiken om je haar lichter te maken. Pers drie citroenen uit en meng het sap met 250 ml lauw water. Giet dit mengsel in een spray en verstuif het op gelijke wijze over je haar, maar vermijd je schedel om je schedelhuid niet te irriteren. Laat een uur inwerken en spoel met veel water uit.
Een groot voordeel waarom balayage minder schadelijk is, is omdat er minder gebruik wordt gemaakt van folies. Je kan je haar het beste beschermen door gebruik te maken van verschillende haar-wellness-behandelingen, met producten die voorkomen dat je haar gaat uitdrogen en het haar ongezond wordt.
Azijn laat je haar niet alleen glanzen, maar zorgt er door zijn lichte zuurheid ook voor dat de pH van je hoofdhuid in balans blijft. Een azijnspoeling werkt daarom uitstekend om de krullen in je haar te houden en je haar minder pluizig te maken.
KLEURVERVAGING ZOALS ELKE HAARVERF
Op de meeste hoofden zou dat een goede 6-8 weken betekenen vooraleer je moet bijwerken. Maar soms, zelfs met een permanente haarverf, kan je kleur op enkele weken tijd vervagen.
Was je haar een aantal keren met een diepreinigende (basische) shampoo. Dit is een shampoo met een lage pH-waarde, die de haarschubben openzet en er uiteindelijk voor zorgt dat je te donkere kleur een paar tinten lichter oogt. Een goed voorbeeld van een basische shampoo is Head & Shoulders.
Hoe lang duurt het voordat je volledig grijs bent? Het kan na het vinden van je eerste grijze haar nog wel 10 jaar duren, voordat je echt volledig grijs bent. Bij de een gaat dit wel wat sneller dan bij de ander.
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar.
PROTEÏNEN. Je lokken en proteïnen zijn de beste vriendjes, meer nog: je haar bestaat grotendeels uit een proteïne genaamd keratine. Hoe meer je ervan binnenkrijgt, hoe sterker en sneller je haar groeit. Proteïnes zitten in vlees, vis, eieren, soja, kaas, linzen en bonen.