Gyro is een Grieks gerecht dat geserveerd wordt op een pita broodje. Het vlees wordt gesneden van een veticale rotisserie, ofwel dönergrill. Het woord gyro betekent rond in de Griekse taal en vertaalt zich dus ook naar de verticale spies.
Gyros zijn de beroemdste Griekse gerechten: een klassieke sandwich met vlees van het spit, gewikkeld in een pita en afgetopt met tzatziki (yoghurtsaus). Gelukkig zijn gyros makkelijk zelf te maken.
Döner (draaiende) kebab verhuist vervolgens ook als gyros naar Griekenland (gyros betekent draaien) en als çevirme of shawarma naar het Midden-Oosten (çevirmek betekent ook draaien); er zijn wat verschillen in marinade en kruiderij, maar het principe is overal hetzelfde.
Griekse gyros zijn plakken vlees – kip, varkens-, lams- of rundvlees – die worden gekruid, om een enorme spies gedrapeerd en rechtopstaand geroosterd. Het vlees wordt in dunne flinters van de spies afgesneden en geserveerd in een pitabroodje met tomaat, ui en tzatziki; de welbekende pita gyros.
Net als döner en shoarma, betekent gyros 'draaiend'. Wanneer het vlees gegrild is, wordt het in reepjes gesneden. In Griekenland wordt gyros geserveerd met frietjes, salade, platte broodjes en niet te vergeten frisse tzatziki. Met het bereiden van gyrosvlees kun je veel verschillende kanten op.
meervoud gyros. : een sandwich met vooral lams- en rundvlees, tomaat, ui en yoghurtsaus op pitabroodje . Etymologie. Zelfstandig naamwoord. van het Grieks gyros "draaien", zo genoemd vanwege de rotatie van het vlees aan het spit.
Wat is gyros? Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid. In het Grieks betekent gyros 'draaien' of 'rondje'. Dat komt voort uit het feit dat het vlees op een verticaal draaiende spies wordt gegrild.
gyro, een Grieks gerecht van geroosterd vlees geserveerd in een pita , meestal met tomaat, ui en tzatziki, een koude, romige saus gemaakt van yoghurt, komkommer, knoflook en verschillende kruiden. Gyrovlees - meestal lamsvlees, rundvlees, varkensvlees of kip - wordt geroosterd op een verticale spies en in dunne, knapperige schilfers gesneden terwijl het kookt.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Veelgebruikte en kenmerkende producten in de Griekse keuken zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees, rundvlees en vis. Andere typische ingrediënten zijn kaas, aubergine, courgette en yoghurt. Veel desserts bevatten noten en honing.
Het zit hem vooral in hoe het vlees wordt bereid en gepresenteerd. Terwijl Kebab op horizontale spiesen wordt gegrild, roteert Gyros verticaal op een rotisserie . Daarnaast wordt Gyros meestal geserveerd in pitabrood met tzatzikisaus, tomaat, ui en sla, terwijl Kebab met verschillende bijgerechten kan worden geserveerd.
Gyros, gemaakt van langzaam aan het spit geroosterd vlees, wordt meestal geserveerd in een pita met tomaten, uien, tzatziki en frietjes. Het vlees, vaak varkensvlees of kip, is heerlijk gekruid met typische Griekse kruiden zoals oregano, knoflook en tijm, wat resulteert in een hartige en aromatische smaak.
Döner kebab is een populair fastfoodgerecht dat oorspronkelijk uit Turkije komt. Het bestaat uit dönervlees, dat gegrild wordt op een spit en vervolgens wordt geserveerd in een pita-broodje met groenten en saus.
Een gyro is een broodje met lamsvlees, rundvlees, varkensvlees of kip op pitabroodje, belegd met sla, tomaat, ui en tzatzikisaus.
De naam komt van het Griekse γύρος (gyros, 'cirkel' of 'draai'). Het is een calque van het Turkse döner, van dönmek, wat ook 'draai' betekent.
Typisch gyrosvlees bevat veel proteïne, ongeveer 25 gram per portie. Gyros zijn een gezonde optie omdat ze je een vol gevoel kunnen geven, zelfs als je er maar een kleine hoeveelheid van eet . Bovendien maken zoveel vitaminen en mineralen gyrosvlees een gezond gerecht dat de energie van het lichaam op peil kan houden.
Is gyros mager vlees? Gyros kan mager zijn, maar in dit geval is het met kip bereid en dat is magerder dan varkensvlees.
Een van de grootste zorgen over gyrovlees is het relatief hoge vetgehalte, vooral als het gemaakt is met lamsvlees of een combinatie van lamsvlees en rundvlees. Verzadigd vet verhoogt met name het LDL-cholesterolgehalte en verhoogt het risico op hartziekten. Dit probleem kan echter worden verzacht door te kiezen voor magere vleesopties.
Het belangrijkste verschil tussen gyros en andere soorten vlees is het soort vlees dat wordt gebruikt. Het vlees wordt op unieke wijze gesneden en in een pitabroodje gewikkeld. Naast het vlees bevat een gyros andere ingrediënten zoals komkommers en kruiden. Griekse gyros zijn gezond en heerlijk .
GYROS MET GRIEKSE WIJN
Dat de gyros gemaakt is door een tentje om de hoek maakt dan even niet uit. Kies voor een volle witte wijn; deze past perfect bij je Gyros.
Gyro heeft daarentegen een uitgesproken Griekse smaak, beïnvloed door de kruiden die in de marinade worden gebruikt en de tzatzikisaus . Het vlees is vaak knapperig van buiten en mals van binnen, en de tzatzikisaus voegt een romige en pittige smaak toe aan het gerecht.
Pitabrood is standaard in het oostelijke Middellandse Zeegebied . Het wordt pita genoemd in Griekenland en de landen van de Levant, waar het ook bekend staat als Khoubz Araby. In Turkije is de naam pide en wordt het geglazuurd met een eidooiermengsel voordat het gebakken wordt.
Sommige Griekse gerechten zijn afkomstig uit de Ottomaanse keuken , die invloeden uit de Perzische, Levantijnse, Arabische, Turkse en Byzantijnse keuken combineert: meze, kadaifi, halva en loukoumi.