In een kopje groene thee van 100 ml zitten ongeveer 70 mg polyfenolen. "Wie 10 kopjes drinkt, krijgt dan 700 mg per dag binnen. Bij meer dan 700 mg per dag komt de goede werking van de lever in gevaar en kan er leverschade ontstaan. Buitensporig veel groene thee gaan drinken, is dus geen goed idee”, waarschuwt prof.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.
Drie koppen per dag
EFSA schat dat groene theedrinkers in Europa gemiddeld 300 mg EGCG per dag binnenkrijgen. Dat is dus ruim onder het gestelde maximum. Dit is wel een gemiddelde. Drink je echt heel erg veel groene thee, dan kan de dagelijkse EGCG hoeveelheid wel richting het veilige maximum komen.
Algemene bijwerkingen
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
Groene thee is een erg gezond drankje. Veel van de gezondheidsvoordelen zijn te danken aan de antioxidanten die het bevat. Het helpt onder andere bij het gezond houden van je hart, bloedvaten, hersenen en tanden. Ook kan het bijdragen aan een gezond gewicht en een lager risico op diabetes type 2.
Het antwoord is kortweg 'nee'. Alle groene thee bevat namelijk dezelfde voedingsstoffen en is dus even gezond. Wel is het zo dat de kwaliteit van de groene theeblaadjes bepaalt hoe werkzaam de thee is.
Aanbevolen dosering van groene thee extract
Een gemiddelde kop groene thee bevat ongeveer 50 tot 150 mg catechinen. Dat zou betekenen dat je minimaal 2 tot 3 koppen groene thee per dag zou moeten drinken als je die extract hoeveelheden wilt evenaren.
Voor de meeste mensen zal thee een goed alternatief zijn voor water. Dat zal op z'n minst het geval zijn voor een deel van de dag. Als je niet gevoelig bent voor cafeïne, is thee geweldig voor in de ochtend en de middag. Als je enigszins gevoelig bent voor cafeïne, blijf drink het dan alleen in de ochtend.
Combinatie met medicijnen
Kruidenproducten met groene thee kunnen invloed hebben op hoeveel er van een medicijn in uw lichaam zit dat u op hetzelfde moment gebruikt. Dit is een wisselwerking. Voorbeelden van medicijnen waarvan groene thee de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden: Middelen tegen angst (anxiolytica)
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Variant #1: groene gember thee
Zo vermindert gember inflammatie, verlaagt het cholesterol, voorkomt het mogelijk kanker en helpt het bij het afvallen. Met deze groene gember thee profiteren we optimaal van de gezondheidsvoordelen van deze twee bijzondere voedingsmiddelen.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Conclusie. We kunnen concluderen dat thee gezonder is dan koffie, maar dat geldt niet voor alle theesoorten. Door de cafeïne in de meeste koffie- en theesoorten, is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20:00 uur. Uitzondering daarop is kruidenthee, daar zit geen cafeïne in.
Tijdens het oxidatieproces verliezen theeblaadjes antioxidanten, dit betekent dat zwarte thee minder antioxidanten bevat dan groene of witte thee. Hieruit zou je dus kunnen concluderen dat groene en witte thee gezonder is omdat deze theeblaadjes minder bewerkt zijn.
Kamillethee goed voor je lever
Veel drinken helpt je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen. Drink dagelijks een kopje kamillethee en voldoende water om je lever gezond te houden.
In een kopje groene thee van 100 ml zitten ongeveer 70 mg polyfenolen. "Wie 10 kopjes drinkt, krijgt dan 700 mg per dag binnen. Bij meer dan 700 mg per dag komt de goede werking van de lever in gevaar en kan er leverschade ontstaan. Buitensporig veel groene thee gaan drinken, is dus geen goed idee”, waarschuwt prof.
Door simpelweg te switchen van zwarte thee naar een groene thee, is de kans klein dat je maagzuurproblemen direct opgelost zijn. Verzurende thee kan bijdragen aan maagzuur, maar is nooit de oorzaak. Om maagzuur tegen te gaan dien je je gehele levensstijl aan te passen.
Negatieve bijwerkingen van thee
Wanneer je af en toe een kop thee drinkt, kan de cafeïne bepaalde soorten hoofdpijn helpen verlichten. Maar bij chronisch gebruik kan juist het tegenovergestelde effect optreden. Iedere dag meerdere koppen thee op dezelfde tijdstippen kan bijdragen aan terugkerende hoofdpijn.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Zowel groene thee als citroenen zijn ook rijk aan antioxidanten, die een gezond immuunsysteem helpen ondersteunen (23). Kortom: citroenen bevatten veel vitamine C, dat ontstekingen kan verminderen en infecties kan helpen behandelen en voorkomen.
Gember thee
Gember bevordert de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en werkt positief voor de stoelgang. Bovendien verbetert het de bloedcirculatie en zorgt het voor meer speekselaanmaak om voedsel beter te verteren.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.