Er wordt vaak gedacht dat groene thee cafeïnevrij is; toch bevat ook groene thee cafeïne. Groene thee wordt namelijk gemaakt van dezelfde plant als zwarte thee. Het verschil is dat bij zwarte thee de blaadjes na het drogen worden gefermenteerd.
Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. In deze soorten thee zit geen cafeïne.
Cafeïne, in thee ook wel theïne genoemd, is een stofje welke van nature voorkomt in theeblaadjes van de theeplant Camellia sinensis. In alle thee-varianten welke dus daadwerkelijk ook theeblaadjes bevatten; zwarte thee, groene thee, witte thee, zit dus ook cafeïne.
De kruidentheeën zoals munt, kamille, brandnetel, venkel en rooibos (of melanges ervan) bevatten dus geen theïne. Dit zijn namelijk kruidenaftreksels en in principe geen "thee".
Het cafeïne gehalte van een kop thee hangt af van de theesoort, de hoeveelheid thee en de temperatuur van het water. Bij een bereiding van thee op hogere temperatuur zal het cafeïne gehalte hoger zijn. Witte en groene thee bevatten de minste cafeïne. Zwarte thee en mate bevatten het hoogste gehalte cafeïne.
Groene en zwarte thee bevatten geen cafeïne
In thee zit wel cafeïne, alleen heet het dan theïne. Dit is dezelfde stof. Wel bevat thee er veel minder van dan koffie. In een gemiddelde kop thee zit ongeveer 30 mg theïne.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim duizend Nederlanders. Bijna driekwart van de Nederlanders (73 procent) gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee vanwege de antioxidanten die zouden beschermen tegen kanker. Maar dat groene thee gezonder is dan zwarte thee is een fabel.
In een kopje groene thee van 100 ml zitten ongeveer 70 mg polyfenolen. "Wie 10 kopjes drinkt, krijgt dan 700 mg per dag binnen. Bij meer dan 700 mg per dag komt de goede werking van de lever in gevaar en kan er leverschade ontstaan. Buitensporig veel groene thee gaan drinken, is dus geen goed idee”, waarschuwt prof.
Dure groene thee die je bij speciaalzaken kunt kopen is niet beter of gezonder dan goedkope groene thee, maar doorgaans wel veel smaakvoller en lekkerder. De beste groene theeën (qua smaak) zijn Japanse Gyokuro en Chinese Longjing qiqiang & Longjing queshe.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.
Van groene thee zijn de meeste gezondheidsvoordelen bekend, maar de voordelen van witte thee lijken nog onderbelicht. Kruidenthee en fruitthee is ook erg gezond, maar heeft niet dezelfde krachtige antioxidatieve werking. De gezondste thee is dus waarschijnlijk witte of groene thee.
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Vruchtenthee. Vier fruitinfusies met een heerlijk volle fruitsmaak, zonder cafeïne. Geniet van een variatie aan verrassende melanges, met échte stukjes fruit. In Pickwick Fruit Fusion Variatie Box zitten de smaken Kers & Zwarte bes, Framboos & Aardbei, Mango & Sinaasappel en Citroen & Ananas.
Negatieve bijwerkingen van thee
Wanneer je af en toe een kop thee drinkt, kan de cafeïne bepaalde soorten hoofdpijn helpen verlichten. Maar bij chronisch gebruik kan juist het tegenovergestelde effect optreden. Iedere dag meerdere koppen thee op dezelfde tijdstippen kan bijdragen aan terugkerende hoofdpijn.
Voor de meeste mensen zal thee een goed alternatief zijn voor water. Dat zal op z'n minst het geval zijn voor een deel van de dag. Als je niet gevoelig bent voor cafeïne, is thee geweldig voor in de ochtend en de middag. Als je enigszins gevoelig bent voor cafeïne, blijf drink het dan alleen in de ochtend.
Variant #1: groene gember thee
Zo vermindert gember inflammatie, verlaagt het cholesterol, voorkomt het mogelijk kanker en helpt het bij het afvallen. Met deze groene gember thee profiteren we optimaal van de gezondheidsvoordelen van deze twee bijzondere voedingsmiddelen.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Drie koppen per dag
EFSA schat dat groene theedrinkers in Europa gemiddeld 300 mg EGCG per dag binnenkrijgen. Dat is dus ruim onder het gestelde maximum. Dit is wel een gemiddelde. Drink je echt heel erg veel groene thee, dan kan de dagelijkse EGCG hoeveelheid wel richting het veilige maximum komen.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Er zijn geen aanwijzingen dat het regelmatig drinken van maximaal een halve liter groene thee per dag (ongeveer 3 à 4 koppen van 125-150 ml) bij een normale bereidingswijze leidt tot wisselwerkingen met geneesmiddelen.