Zoals je hieronder kan zien bevat Griekse yoghurt behoorlijk meer calorieën dan volle yoghurt. Dat komt vooral doordat er meer vet in zit. Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging.
Ben je op zoek naar de yoghurt met de meeste eiwitten, dan is Griekse yoghurt of Skyr een uitstekende keuze. Griekse yoghurt bevat ongeveer 9 gram eiwit per 100 gram. Dat is drie maal zo veel als de meeste andere soorten yoghurt. En Skyr bevat van nature maar liefst 11 tot 12 gram eiwitten per 100 gram.
Hoeveelheid eiwit in griekse yoghurt, vol:
5,7 gram. in 1 schaaltje (150 gram)
Het spijsverteringsorgaan wordt ontlast door Griekse yoghurt. De goede bacteriën in yoghurt, de probiotische micro-organismen, hebben een hele gunstige werking op de stofwisseling. Ze stimuleren de darmflora en bevorderen de stoelgang en dat draagt bij aan een beter immuunsysteem.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Nederlanders eten gemiddeld 100 gram yoghurt per dag, van mager tot volvet, van Griekse tot IJslandse varianten. Eet je volgens de Schijf van Vijf, oftewel de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan let je op het vetgehalte in de zuivel die je in je ontbijtkom schept.
Yoghurt en kwark zitten boordevol essentiële voedingsstoffen. Zo zijn beide een belangrijke eiwitbron. Maar kwark bevat wel de meeste eiwitten. Een volwassene heeft dagelijks 0.8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig heeft.
Daarnaast bevat het aardig wat vitaminen. Zeker als je behoefte hebt aan meer eiwitten ( topsporters bijvoorbeeld) is skyr beter dan bijvoorbeeld kwark of Griekse yoghurt. Het is ook fijn, dat het niet rijk is aan vetten.
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.
Sommige mensen zweren echter bij Griekse Yoghurt, door 'een perfecte combinatie van gezonde vetten, calcium en eiwitten is,' zegt voedingsdeskundige Anita Mirchandani, van de New York State Dietetic Association. 'Dankzij de eiwitten en vetten, zal Griekse yoghurt je gedurende een lange tijd een verzadigd gevoel geven.
Volle Griekse yoghurt bevat meestal meer vet en calorieën dan gewone volle yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt (30).
Skyr is een zuivelproduct. Oorspronkelijk werd voor Skyr melk van vrouwtjesschapen gebruikt, maar tegenwoordig vormt koeienmelk de basis (1). Het wordt vaak 'IJslandse yoghurt' genoemd en vergeleken met kwark en (Griekse) yoghurt, omdat het dezelfde stevige textuur heeft en vergelijkbaar is in smaak.
'Gewone' (Nederlandse) yoghurt vs Griekse yoghurt
Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat maximaal 1% vet. Griekse yoghurt bevat ongeveer 10% vet. Bij de productie van Griekse yoghurt wordt namelijk het vocht eruit gezeefd, zodat een dikke, romige yoghurt overblijft.
Fruit. Fruit behoort niet echt tot de groep eiwitrijke voeding. Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien.
Kun je havermout beter met melk of yoghurt eten? Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Resumerend: ECHTE Griekse yoghurt is vrijwel niet verkrijgbaar in Nederland. We kunnen een GRIEKSE STIJL kopen wat eigenlijk niets te maken heeft met Griekenland, tenzij er wordt gewerkt met een echt traditionele receptuur en echte Griekse koe-melk. Griekse stijl yoghurt is net zo gezond als gewone yoghurt / kwark.
In IJsland wordt er al sinds duizend jaar eiwitrijk ontbeten met skyr. Arla skyr bevat van nature 11 gram eiwit per 100 gram. Dat is 2,7 keer meer dan gewone yoghurt en bijna 1,3 keer meer dan kwark. Ook heeft het een heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Gemiddeld hebben gezonde mensen 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Iemand van 70 kg moet dus ongeveer 56 gram eiwit per dag eten (70 x 0,8). Bij ziekte heeft het lichaam meer eiwit nodig, namelijk 1,2-1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Dit komt neer op 84-105 gram eiwit per dag voor iemand van 70 kg.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.