Europees Grenen heeft een volumiek massa tussen de 400 tot 600 kg per m3. Deze houtsoort is zeer geliefd als tuinhout, zeker nadat het geïmpregneerd is. Daarnaast ziet u het ook terug als constructiehout of zelfs als binnenvloer voor een blokhut.
Zo heeft grenen uit Noord-Europa kleinere noesten en een dichtere structuur dan Scandinavisch grenen. Grenenhout wordt veel voor buitentoepassingen gebruikt. Denk aan constructiebouw, kozijnen en deuren. Het wordt ook wel eens gebruikt voor binnentoepassingen, zoals tafels en bedden.
Duurzaamheidsklasse 4: houtsoort gaat buiten circa 5 tot 10 jaar mee.(bijv.grenen) Duurzaamheidsklasse 5: houtsoort gaat buiten maximaal 5 jaar mee.
Grenen is weerbestendig
Door je grenen tuinbank te impregneren is de houtsoort bestand tegen weer en wind. Met een impregneermiddel bescherm je het hout tegen schimmels, insecten en regen. Als het echt vochtig is kun je de tuinbanken naar binnen halen of afdekken met een beschermende doek om de levensduur te verlengen.
De natuurlijke waterbestendigheid van grenenhout is op zich onvoldoende, maar kan met vernis of een primer op oliebasis tot een perfect bruikbare optie behandeld worden.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Klassiekers met een natuurlijke hoge duurzaamheid (klasse I en II) zijn western red cedar, lorkenhout, Europees eikenhout, Afrikaanse padoek en afzelia. Maar ook minder bekende soorten als basralocus, sapupira, bossé, louro gamela, itauba, jatoba, makoré en tiami hebben de juiste kwaliteiten om een gevel te bekleden.
De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen weersomstandigen, micro organismen en insecten. Zo wordt de levensduur van hout enorm verlengt.
Beide soorten zijn harshoudend, maar de opvallende harsgeur komt alleen bij Grenenhout voor en ontbreekt bij Vuren. Op het gebied van bewerkbaarheid is Grenenhout iets taaier en grover.Als laatst laat Vurenhout zich mooier impregneren dan Grenen, zo blijft de kleur van het hout stabieler.
Grenenhout wordt vaak geïmpregneerd aangeleverd en kan daarna prima gebeitst worden met een semi-transparante of dekkende beits. Is het hout niet geïmpregneerd, dan moet u dit toch doen. U kunt dit doen met een impregneer zoals Jotun Visir of door een beits te gebruiken waarin een impregneermiddel is verwerkt.
Populier, els en spinthout van den (vurenhout) en eik zijn het meest kwetsbaar. Spar en kernhout van den en eik zijn wat beter bestand tegen de aantasting. Het kernhout van de eik is het meest resistent. Het maakt ook uit of het grondwater in één richting stroomt of oscilleert.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5.
Grenen is gemakkelijk te behandelen met een beits. Grenen is onbehandeld en geïmpregneerd (gewolmaniseerd) leverbaar. Geïmpregneerd grenen (te herkennen aan een lichtgroene kleur) heeft een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar. Onbehandeld grenen heeft een levensduur van ongeveer 5 tot 10 jaar.
Deze naaldhoutsoort valt in de categorie van de 'zachte' houtsoorten. Buiten zal het onder vochtverschillen krimpen en uitzetten en onder de invloed van UV-straling verkleurt het hout. Binnen kunnen grenen vloeren en meubels bij gebruik snel beschadigen.
Veel grenen meubelen en vloeren zijn behandeld met blanke olie of kleurloze lak. Deze producten zijn op het eerste gezicht doorzichtig en kleurloos, maar toch verandert de kleur van het grenenhout wanneer deze producten aangebracht worden. Bij grenenhout wordt het hout meestal een stuk donkerder en geler.
Prijs: Grenenhout is vaak duurder dan vurenhout. Toepassingen: Vurenhout wordt vaak gebruikt voor klussen als verpakkingen, constructie van huizen, meubels, en interieurtoepassingen, terwijl grenenhout vooral wordt gebruikt voor constructie van huizen, meubels, vloeren, en interieurtoepassingen.
Houten planken: Grenen hout wordt vaak gebruikt voor de productie van houten planken, zoals plafond- en wandplanken. Het hout is sterk, licht van gewicht en heeft een mooie uitstraling.
Hardhout komt van de loofbomen af en dus niet zoals grenen van de naaldboom. De kleur van hardhout is iets donkerder dan de andere twee houtsoorten. Ook het hardhout is goed bestand tegen de verschillende weersinvloeden en zal niet snel verkleuren.
Vurenhout kan dus prima buiten worden toegepast, mits het goed wordt behandeld en gemonteerd. Doeleinden als blokhutten, bloembakken en tuinmeubels zijn geen onbekend terrein voor deze houtsoort. Naast de toepassing in bijvoorbeeld de tuin is vuren ook uitermate geschikt voor gebruik in de bouw (binnen).
In de bouw wordt grenen gebruikt voor zowel binnen als buiten betimmering. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen, deuren en dorpels. Maar ook voor massief houten vloeren is grenenhout een veel gebruikte houtsoort.
Hout beschermen tegen vocht en schimmels
Dat betekent dat het hout is beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf zoals zon, regen, groene aanslag en alg. Vooral bij zachthout is het een veelvoorkomend probleem dat er na een jaar schimmelvorming te ontdekken is op de tuinmeubelen.
Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen. Wanneer u vurenhout buiten wilt gebruiken, zult u het hout moeten behandelen. Hiermee maakt u het hout geschikt voor buitentoepassingen en verlengt u de levensduur.
Wanneer je het Grenen hout echter goed impregneert, dan valt het geïmpregneerde Grenen hout in duurzaamheidsklasse 3 (levensduur 10 – 15 jaar). Grenen hout heeft een geelbruin tot roodbruine kleur. De volumieke massa van gedroogd Grenen hout bedraagt 320 - 530 kg / m3.
Hout waterafstotend maken kan het beste met impregneermiddel. Hiervoor kan je Woodcon gebruiken. Dit beschermt niet alleen tegen vocht (het is zelfs waterafstotend), maar ook tegen vuil. Verder zorgt Woodcon ook niet voor rare geurtjes en is het milieuvriendelijk.