Het grootste veiligheidsrisico van gratis wifi is dat de hacker tussen jouw apparaat en het verbindingspunt kan gaan zitten. In dat geval communiceer je niet rechtstreeks met de hotspot, maar verzend je je informatie naar de hacker, die deze weer doorstuurt.
In openbare gebouwen, winkels en veel andere plekken is tegenwoordig vaak gratis wifi beschikbaar. Soms hoeft u alleen het netwerk te selecteren om online te komen. Andere keren moet u, op een website die opent, aangeven dat u akkoord gaat met de voorwaarden, zoals in de trein. Of u hebt een wachtwoord nodig.
Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via wifi wanneer je met je laptop, tablet of smartphone op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horecagelegenheid internettoegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken moet je hier voor betalen.
Het is goed mogelijk dat uw router gehackt is, zonder dat u daar weet van heeft. Door een techniek te gebruiken waarbij de DNS (Domain Name Server) gekaapt wordt, kunnen hackers de beveiliging van uw Wi-Fi-thuisnetwerk doorbreken en u mogelijk veel schade toebrengen.
Veilige en onveilige versleuteling
WEP-encryptie, een oude technologie die eenvoudig te kraken is (risicovol). WPA, een modernere encryptietechniek (redelijk veilig). WPA2, een nog geavanceerdere encryptietechniek (veilig). Update wel al je wifi-apparaten, vanwege slecht beveiligde wifinetwerken.
Controleer of uw router gehackt is
Gelukkig kunt u controleren of uw thuisnetwerk veilig is door naar de online routercontroleservice van F‑Secure te gaan. Deze is gratis en volledig web gebaseerd.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.
De persoon of het bedrijf die eigenaar is van de router en dus ook van het wifi signaal, bepaald zelf of mensen die gebruik willen maken van deze draadloze verbinding hiervoor moeten betalen of niet.
Zoek een hotspot van je internetprovider.
Veel internetproviders hebben hotspots verspreid door het hele land, waar je als abonnee gratis gebruik van kunt maken. Dus als je thuis een internetabonnement hebt hoef je alleen even te zoeken op de website van je provider voor meer informatie.
Man-in-the-middle-aanvallen, wifi-sniffing, DNS-spoofing en malware zijn de belangrijkste wapens die hackers gebruiken om de informatie te stelen die u prijsgeeft terwijl u openbare netwerken gebruikt.
Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.
Je data, zoals inloggegevens, surfgedrag, creditcardinformatie of e-mailberichten zijn dus vaak niet veilig als je gebruik maakt van een wifi hotspot. Gegevens kunnen relatief eenvoudig worden onderschept, zonder dat je dit doorhebt.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
IP's zijn eigendom van internetproviders en elk IP-adres wordt toegewezen. Wanneer je verbonden bent met het netwerk van je werk, kan je werkgever mogelijk alles zien en volgen wat je online doet – waardoor je geen privacy hebt.
Wifi zal nog voor weinigen een onbekend begrip zijn, maar ken je ook “Wifi Direct”? Waar wifi enkel beschikbaar is in de directe omgeving van een draadloze (modem)router, is Wifi Direct een technologie om twee of meer apparaten direct met mekaar te verbinden zonder (modem)router.
Check ook even myactivity.google.com. Deze pagina houdt je zoekgedrag en aan Google-gelieerde activiteiten bij. Via 'activiteitsopties' op dezelfde pagina bepaal je wat Google wel en niet mag opslaan.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.