Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet ook zeer hittebestendig: in tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet zal het granieten werkblad niet barsten of scheuren als je er een hete pan op zet.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Omdat graniet onder hogere druk en onder invloed van hogere temperaturen is ontstaan, is het ook een harder materiaal dan marmer.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Graniet is een duur materiaal, je kan het al vinden voor €275 maar het kan snel oplopen tot €500 de vierkante meter.
Graniet is van nature licht poreus. Dat betekent dat het gemakkelijk vocht opzuigt. Niet alleen een omgevallen glas wijn, maar ook water kan vlekken veroorzaken. Meestal worden granieten werkbladen behandeld om de poreusheid tegen te gaan.
Graniet bevat van nature een klein beetje (10 tot 20 deeltjes per miljoen) radioactief uranium. Bij het vervallen van dit uranium komen kleine hoeveelheden straling vrij. Het gaat hier echter om dusdanig geringe hoeveelheden, dat het pas een probleem wordt indien uw woning zich op graniet bevindt.
Het aanrechtblad is vlekgevoelig voor gekleurde vloeistoffen. Wanneer deze vloeistoffen niet direct worden verwijderd, kunnen ze in het blad trekken waardoor er onherstelbare schade ontstaat. Ook het gebruik van schuurmiddelen en –sponsjes wordt bij een aanrechtblad van graniet afgeraden.
De prijs van een granieten aanrechtblad is bijvoorbeeld afhankelijk van de dikte, kwaliteit en groeve waar hij vandaan komt. Momenteel ligt de granieten aanrechtblad prijs per meter op ongeveer 250 euro, maar de exacte prijs is geheel afhankelijk van uw vereisten en keuken.
Een werkblad in Dekton is bijzonder sterk en een goed alternatief voor composiet en graniet. Zo is het niet alleen krasvast maar ook nog eens hittebestendig. De voordelen, eigenschappen, realisaties en prijs advies voor een keukenblad in Dekton vind je hier.
Marmer en graniet zijn producten van natuursteen, gezond en duurzaam koken dus!
We moeten wel zeggen dat een aanrechtblad van graniet nog relatief goedkoop is: hoewel het aanrechtblad een keer zo duur is als een aanrechtblad van kunststof, is het nog altijd goedkoper dan keramiek, terrazo en gehard glas.
Kosten - Over het algemeen is graniet duurder dan het marmer, maar er zijn ook goedkope granietsoorten. Een deel van het goedkope graniet is roze roze, Cheema roze, Tigerskin enz. Opnieuw is er een uitzondering. Fantasiebruin marmer is net zo duur als de meeste graniet.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Graniet is ook niet bestand tegen stompe en zware slagen. Het kan scheuren, splinteren of zelfs breken. Zeker de randen zijn bijzonder kwetsbaar. Gebruik ook altijd een snijplank en zet hete pannen op een onderzetter.
Vlekken op graniet
Voor dagelijks onderhoud gewoon schoonmaken met doek, water en zeep. Gebruik zoals bij alle natuursteen een zeep die pH-neutraal is. Gebruik GEEN zuren (bvb: azijn), ammoniak, allesreiniger of schuursponsjes. Deze kunnen de bovenste laag aantasten.
Impregneren ArteGraniet gepolijst met ArteCare
Het wordt altijd aanbevolen de behandeling op een onopvallende plaats te testen. Een granieten blad dient (afhankelijk van de kleur) enkele keren per jaar geïmpregneerd te worden.
Graniet is te herkennen aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur in alle richtingen. De natuursteen soort graniet bestaat vooral uit veldspaat (kristallen) die de graniet zijn kleur geven, zwarte biotiet en kwartskorrels die er uitzien als gelei. Graniet is in vele kleuren leverbaar.
Graniet, terrazzo en composiet
Dit zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. De materialen zijn hygiënisch en kunnen tegen zuur en een stootje. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd blijft.
Chinees hardsteen bijvoorbeeld, heeft een hoge concentratie aan kalk en verkleurt hierdoor aanzienlijk. Daarentegen heeft leisteen, graniet en basalt een veel lagere concentratie kalk en deze steensoorten zullen dan ook veel minder vergrijzen (in sommige gevallen zelfs nauwelijks).
Graniet is ook natuursteen. Het is een zuur stollingsgesteente, samengesteld uit mineralen, vooral kwarts. Graniet komt in de hele wereld voor in allerlei soorten en kleuren. Het is een hard gesteente en dus vrij krasbestendig en hittebestendig.
Het gewicht van graniet ligt tussen de 2700 en 3000 kg per kubieke meter. Een meter werkblad 60 cm diep en 3cm massief weegt dus tussen de 49 kg en 54 kg.
Het kan ook tegen temperaturen tot 480 graden, maar het is niet aan te raden om hete pannen zonder onderzetter op het werkblad te plaatsen. Je zou kunnen zeggen dat graniet heel goed bestand is tegen hitte en tegen hoge temperaturen die hoger zijn dan wat normale keukens kunnen produceren.
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.