“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Grana Padano mag je overigens wel Parmezaanse kaas noemen, doordat hij in de Italiaanse streek Parma is geproduceerd. Grana Padano voldoet niet aan de standaard eis vanwege de kortere rijpingstijd. Daarom heet deze kaas Grana Padano en geen Parmigiano Reggiano.
Ingrediënten: rauwe melk, zout, stremsel, conserveermiddel (ei-lysozym).
Deze originele Parmezaanse kaas rijpt minimaal 16 maanden en heeft een intense, licht kruidige smaak met licht zoete nuances. Perfect om te raspen over pasta, pizza en risotto, maar ook verrassend lekker als dessertkaas.
Grana Padano is een harde Italiaanse kaas. De naam komt van grana, korrels van de gemalen kaas, en Padano, de Italiaanse benaming voor de Povlakte.
De naam Grana Padano komt van de korrels van de gemalen kaas (Grana) en de Italiaanse benaming voor de Povlakte (Padano). De Grana Padano lijkt op een Parmezaanse Kaas, maar mag geen Parmezaanse kaas genoemd worden, want die mag alleen gemaakt worden in een beperkt gebied in de omgeving van Parma.
De Grana Padano is de razend populaire Italiaanse kaas die veelal wordt gebruikt als topping in salades en in risotto's, pizza's, ovenschotels of hartige taarten. Bijna elk gerecht kun je wel wat meer flair geven door het af te maken met Grana Padano flakes on top!
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
Parmezaanse kaas
Parmezaan zit vol voedingstoffen, zoals calcium en fosfor, die goed zijn voor de botten. Omdat dit een hardere kaas is, bevat hij minder vet en meer eiwitten. Ook is het lactosegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere kazen. Parmezaan is een oudere kaas en bevat daardoor wel veel natrium.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Deze GRANA PADANO is een sterke kaas die een ware toevoeging is aan je gerecht, verder is deze kaas lactose vrij en gemaakt van rauwe melk.
Kaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is dus in principe glutenvrij.
Als u de enige echte Parmezaanse kaas wilt proeven moet u Parmigiano Reggiano kopen. Deze kaas wordt naar het oude recept gemaakt door een selectief aantal kaasboeren in de provincies Parma, Emilia en Modena.
Voor de liefhebbers kan de kaas nog verder rijpen, tot wel meer dan dertig maanden. Dat maakt deze kaas ook korreliger en pittiger, denk aan oude kaas. Grana Padano wordt gemiddeld genomen gegeten na 15 maanden rijping.
Echte Parmezaan is heerlijk uit het vuistje of als onderdeel van een kaasplankje bij een goed glas (rode) wijn. Een goede pasta verdient ook een goede kaas. Koop een stuk aaneen en rasp het zelf op het laatste moment met een fijne rasp.
Emmentaler is erg lekker, maar wel zacht en subtiel. Gruyère zorgt dan weer voor een rijkere smaak en een mooi korstje. Ook kazen zoals de Italiaanse fontina of Britse cheddar smelten goed en passen hier heerlijk bij. Ze zorgen voor extra pit.
Geitenkaas is ook een goede kaassoort als je wilt afvallen. Ook al bevat geitenkaas een redelijk hoog vetgehalte, je lichaam kan dit beter verteren dan gewone kaas. Geitenkaas bevat ook meer vitamines dan kaas gemaakt van koemelk.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Veel duurder. “Geraspte parmezaankaas uit de supermarkt is veel duurder dan verse parmezaan die je in een blok koopt. Meestal voegen ze er ook een soort van korst aan toe voor het raspen, waardoor de kwaliteit minder is en de kaas helemaal anders ruikt.
De smaak van Parmezaanse kaas is pittig, het mondgevoel is aangenaam: een beetje droog en prettig zout. Dat maakt deze Italiaanse kaas heerlijk om zo te eten of in gerechten te gebruiken. Doordat de kaas lang heeft gerijpt – tot wel 24 maanden – is deze hard en brokkelt hij.
De Keuringsdienst van Waarde kwam erachter dat de zakjes Parrano in de supermarkt vol zitten met neppe parmigiano reggiano. De kaassnippers worden gemaakt van Nederlandse kaas met toevoegingen om de Italiaanse smaak te creëren.
Het is een harde, Italiaanse kaas. Misschien denk je nu aan andere Italiaanse kazen. Toch heeft Grana Padano unieke eigenschappen die je alleen bij deze kaas vindt. De naam komt van “grana”, dat betekent korrelig, en “Padano”, de Italiaanse benaming voor de vallei rond de rivier de Po.
Is Parmezaanse kaas gefermenteerd? Bij Parmigiano Reggiano mag dit uitsluitend de ('goeie') bacterie zijn die natuurlijk gefermenteerde wei bevat.
Of het product gepasteuriseerd is? Dit vind je op de verpakking terug! Daarnaast zijn de volgende kazen ook veilig: blok kazen, parmezaanse kaas (grana padano), cottage cheese, mozzarella, feta, ricotta & halloumi.