Glaswol is officieel het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal voor de spouw. Dit is vastgesteld door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE).
waarom is glaswol duurzaam? Glaswol bestaat uit kalk, zand, natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Daarnaast is glaswol voor 75% uit gerecycleerd afvalglas samengesteld. Deze grondstoffen maken het materiaal herbruikbaar en volledig recycleerbaar.
Zijn natuurlijke isolatiematerialen beter voor het milieu? Natuurlijke isolatiematerialen zijn gemaakt van biobased, hernieuwbare grondstoffen. Bijvoorbeeld van vlas, hennep, katoen of schapenwol. Een aantal van die materialen zijn beter voor het milieu dan de meeste materialen van mineralen of aardolie.
Als wereldleider in isolatie met glaswol investeert Isover continu in duurzaam bouwen. Het was al geweten dat glaswol van Isover een ecologisch materiaal is, aangezien het voor 75% uit gerecycleerd glas bestaat.
In tegenstelling tot harde schuimplaten is glaswol dampopen. Glaswol is bovendien herbruikbaar en bestaat voor meer dan 70% uit gerecycleerd afvalglas. De andere 30% bestaat uit onuitputtelijke grondstoffen als zand en kalk.
Ecologische isolatie wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast. En dat is goed nieuws voor zowel ons portemonnee als voor het milieu. Voor het produceren van deze isolatiematerialen wordt weinig energie gebruikt en na hun levensduur zijn ecologische isolatiematerialen volledig recycleerbaar of composteerbaar.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
Steenwol of glaswol verschil
Allereerst is het gemaakt van verschillende materialen. Glaswol bestaat met name uit glas en zand, terwijl steenwol gemaakt is van basaltsteen en diabaas. De keuze is afhankelijk van de isolatievorm, want de isolatiewaarde is ongeveer gelijk.
Vanwege het isolatiemateriaal is de spouwmuur een uiterst geschikte plek om te nestelen. Vooral glaswol is aantrekkelijk voor muizen.
Glaswol is een populair isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Het is gemaakt van glasscherven en zand, en heeft daardoor een lage impact op het milieu impact. Wel zo belangrijk bij woningisolatie! Voor de isolatiewaarde van glaswol wordt er vaak gekeken naar de rd-waarde, lambda en rc-waarde.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
De dikte van glaswol zal een grote impact hebben op de uiteindelijke akoestische en thermische isolatiewaarde. De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol. Is de oppervlakte van uw dak 100 m2? Dan kunt u rekenen op ongeveer 1000 tot 2500 euro aan isolatiemateriaal.
Soorten spouwmuurisolatie volgens isolatiemateriaal
Er zijn drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren: glaswol, EPS parels (zwart) en PUR. Minder vaak gekozen isolatie is steenwol, vlasisolatie, kurk en UF-schuim.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
De isolatiewaarde van kurk is zeer goed. Het heeft een Lambda waarde van 0.038 – 0.040 W/mK.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
Cellulose isolatie is een isolatiemateriaal dat bestaat uit wollige cellulosevlokken van gerecycled krantenpapier. Het isolatiemateriaal staat ook wel bekend staat als papiervlokken.