Met koper kun je maar tot 20 Mbit/s uploaden en met coax tot maximaal 50 Mbit/s. Als je downloadt gaat dit met glasvezel internet via de glasvezelkabel vaak even snel als met coax. Met koper kun je maximaal 200 Mbit/s downloaden. Glasvezel en coax kunnen snelheden halen tot 1000 Mbit/s (1 Gbit/s).
Internetten via glasvezel gaat heel snel. Bij een glasvezelverbinding wordt de data verstuurd via lichtsignalen. Die zijn veel sneller dan de stroomsignalen die gebruikt worden bij een dsl-verbinding. Er worden pakketten aangeboden met 50 Mbps tot wel 2 Gbps.
Glasvezel is sneller
Het is namelijk de beste manier om data probleemloos lange afstanden te laten overbruggen. En vergis je niet, kabel kan nóg veel hogere snelheden aan. Er zijn al technieken beschikbaar waarmee we ook 10 Gbit/s aan downloadsnelheid kunnen leveren.
Omdat glas reflecteert en terugkaatst, heb je geen last van onderbrekingen en kan de data dus bijna met de snelheid van het licht worden vervoerd. De snelheid van glasvezel is dan ook maar liefst 200.000 km per seconde! Een glasvezel-signaal kan dus in een seconde bijna 16 keer de wereld rond.
De grootste voordelen van glasvezel zitten vooral in de snelheid van de internetverbinding, maar ook bij de digitale televisie is het zeker merkbaar. De beeldkwaliteit van een glasvezelverbinding ligt weer hoger dan die van een traditionele verbinding.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
kabel en koper: wat is het beste netwerk? Glasvezel is het beste netwerk wanneer je de keuze hebt om dit netwerk te gebruiken. Het verschilt qua prijs vaak niet of nauwelijks ten opzichte van een abonnement waarmee je het kabel- of kopernetwerk gebruikt. Bovendien krijg je sneller internet dat ook stabieler is.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Waar bij de koperen kabels gebruik werd gemaakt van stroomimpulsen om data te verzenden, wordt er bij glasvezel gebruik gemaakt van lichtsignalen. Je raadt het al: via lichtsignalen is een véél hogere snelheid haalbaar dan bij gebruik van de ouderwetse stroomimpulsen.
Glasvezel is vande twee het snellere, stabielere internet. Oké, het is een vast netwerk, maar hiermee krijg je wel al een voorproefje van de mogelijkheden van 5G. Glasvezel vormt namelijk de basis van het toekomstige 5G-netwerk, dat op glasvezel is aangesloten.
Praktisch elke televisie is geschikt voor internet en tv via glasvezel.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij kabel en dsl niet zo is.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
Hosted VoIP (bellen via internet) heeft de toekomst. We gaan daarnaast steeds meer en vaker in de cloud werken. Hiervoor is een stabiele internetverbinding noodzakelijk. Glasvezel is daarom niet de internetoplossing van de toekomst maar juist van dit moment.
De toekomst vooruit: Geen coaxkabel meer in huis, uitsluitend netwerkkabel. Op steeds meer plekken gebeurd het. Nieuwbouw projecten waarbij vooral veel netwerkkabel door het huis getrokken wordt maar de bouwer het nalaat om ook COAX kabel te trekken.
Het grootste voordeel van glasvezel is dat je uploadsnelheid even snel is als je downloadsnelheid. Bij kabel en DSL is dit niet het geval. Dit houdt in dat je niet alleen razendsnel bestanden van het internet af kunt halen; je kunt bestanden ook weer net zo snel versturen!
Wie aan actieve glasvezelnetwerken werkt, loopt veel risico. Dan bestaat de kans op persoonlijk letsel, zoals oogschade of huidschade, maar ook schade aan de omgeving, bijvoorbeeld door brand. De afvalproducten – moeilijk zichtbare stukjes glasfiber van enkel micrometers dik – kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
Om de hogesnelheden van glasvezel te behalen dient de router geschikt te zijn voor glasvezel. Het is van belang dat de WAN-aansluiting van de router een hoge doorvoersnelheid heeft.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.