Het verschil tussen glas en kristal wordt aangegeven op basis van het verschil in lood dat het materiaal bevat. Glas dat minder dan 4% loodoxide bevat heet glas. Naarmate er meer zware metalen zoals lood in het glas zit het heet kristal.
Naast de tien mineralen van de schaal zijn er nog een paar eenvoudig beschikbare middelen die van pas komen: een zakmes heeft hardheid 5,5 en kan dus nog apatiet krassen; glas is 6 tot 6,5 en kan dus door kwarts (en harder) gekrast worden; onze vingernagel heeft hardheid 2,5 en wordt gekrast door calciet, maar krast ...
Talk, de zachtste stof
Men maakt talkpoeder van de stof talk, een mineraal dat magnesium en silicium bevat. Talk behoort tot de zachtste stoffen op aarde.
Wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong Universiteit hebben namelijk 2 andere stoffen ontdekt die nog veel harder zijn. De eerste stof heet wurtzietboornitride en heeft dezelfde structuur als diamant. Het verschil is dat wurtzietboornitride is opgebouwd uit andere atomen. De 2de stof heet lonsdaliet.
Diamant is de hardste stof die er op aarde bestaat. Diamanten zijn er in verschillende kleuren. De diamanten in sieraden zijn meestal wit.
Het hardste algemeen bekende mineraal is diamant. Met een indruklichaam van diamant kan in elk ander materiaal gekrast worden. Alleen ultrahard fulleriet en aggregated carbon nanorods zijn harder, met een geschatte hardheid van 1,17x tot 1,52x van die van diamant.
Voor de hardheid van mineralen wordt de schaal van Mohs gebruikt. Diamant is het hardste mineraal dat we kennen (10), en is doorgaans het kostbaarste.
Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs.
Kwarts heeft een hardheid 7, waarmee het glas en staal kan krassen. De hardheid van kwarts wordt dan ook benut in schuurmiddelen. Omdat het zo hard is, is kwarts slijtvaster is dan veel andere mineralen.
Merken zoals Rolex en Omega hebben ook kunststof glas gebruikt, vanwege de specifieke eigenschappen van het glas. Wanneer kunststof glas breekt, verbrijzelt het niet en dit is de reden dat voor de meeste horloges van de Rolex sportlijn, kunststof glas is gebruikt.
Nu is het harden van glas een proces waarbij het glas behoorlijk wordt verhit ( ± 700 °C). Tijdens het afkoelen ontstaat er spanning in het glas en kristalliseren de aanwezige NiS-moleculen. De druk die deze kristallen uitoefenen, kunnen het glas doen breken.
Dit gebeurt bij een temperatuur van zo'n 740-780 graden, afhankelijk van glassoort, glaskleur enz.. Gaat de temperatuur verder omhoog (zeg: bij 810 graden) dan versmelten de glasstukken steeds meer met elkaar, tot het uiteindelijk één plaat is.
Hardheid is bij metalen de eigenschap te weerstaan aan een blijvende vervorming. Hoe groter de hardheid van metaal is, hoe groter zijn weerstand tegen vervorming. Daar treksterkte, vloeigrens paralell lopen met de hardheid kan men zeggen dat een sterk materiaal ook hard is.
Marmer heeft bijvoorbeeld een hardheid van 3,5. Een mineraal met hardheid vanaf 7 wordt edelsteen genoemd.
Het barsten van een diamant is enkel mogelijk wanneer u het sieraad raakt met een zwaar voorwerp. Wat wel vaker voorkomt, is dat uw diamant kan beschadigen wanneer hij schuurt tegen andere diamanten.
Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.
We raden ook aan om een diamanten ring niet bij zwaar werk te dragen, omdat de punten breekbaar zijn. Verder is het een goed idee om uw juweel af en toe zelf te inspecteren op mogelijke losgekomen onderdelen.
Tot de zachte steensoorten rekenen we onder meer marmer, kalk- en zandsteen. Omdat deze soorten meer kalk bevatten zijn ze kwetsbaarder.
Het wordt wereldwijd gevonden en is geliefd vanwege zijn kleur en mooie kristalvorming. Ook in sieraden is amethist een graag gezien mineraal, zowel in facet vorm als gepolijst. Amethist heeft een hardheid van 7 wat het een hard en duurzaam materiaal maakt en toch goed te bewerken is.
Het is mogelijk harder dan diamant en nog kneedbaar ook: lonsdaleïet. Dit sterk aan diamant verwante materiaal ontstaat door de hoge druk en temperatuur die het gevolg zijn van een meteorietinslag. Het kan worden gebruikt voor allerlei technologische toepassingen.
Wat aerographite extra bijzonder maakt, is dat het materiaal niet alleen heel licht, maar ook nog eens heel sterk is. Andere lichtgewicht materialen kunnen het vaak wel hebben als ze samengedrukt worden, maar ze hebben moeite wanneer er aan ze getrokken wordt. Aerographite kan met beide situaties heel goed omgaan.
Om glas te maken, zijn er verschillende grondstoffen nodig. Deze zijn hoofdzakelijk zand, soda en kalk. Alvorens deze samen te mengen, worden ze goed afgewogen. De juiste hoeveelheid van elke grondstof in de mengeling zorgt ervoor dat de beste beglazingen kunnen worden gemaakt.