Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen intussen aan dat verantwoord gin drinken niet alleen je humeur, maar ook je gezondheid een boost geeft. De natuurlijke ingrediënten van gin zijn antioxidanten die je huid soepel, veerkrachtig en jong houden.
Gin is goed voor nieren én lever
Ze helpen namelijk ook om overtollig water uit je lichaam te krijgen. Hiermee verdwijnen ook meteen schadelijke afvalstoffen en bacteriën uit je lichaam, wat weer heel voordelig is voor je nieren en lever. Kortom een soort detox: een echte win-winsituatie!
Gin-tonics zijn toegestaan zolang de hoeveelheid gin niet meer dan 3,5 cl bedraagt. Een glas trappistenbier overschrijdt de hoeveelheid alcohol van een standaardglas en mag daarom niet gedronken worden als je moet rijden. Bovendien hou je het beter op minder dan tien standaardglazen per week.
In vergelijking met bijvoorbeeld een glas wijn bevat een gin tonic minder calorieën. Probeer je je calorie-inname te beperken, dan is de G&T dus de betere optie op de drankkaart. Daarbij moet wel gezegd worden dat je met light drankjes of water natuurlijk nog veel lager zit.
Volwassenen vanaf 18 jaar maximum 10 standaardglazen per week. Zowel mannen als vrouwen. Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week. Minstens 2 alcoholvrije dagen per week.
Geen dikmaker
Een glaasje gin bevat gemiddeld 65 calorieën.
'Gin is één van de "gezondste" sterke dranken omdat het enorm weinig calorieën bevat,' zegt mixologist Neil Mitchell uit Shoreditch. Juniper, de bes waarvan gin wordt gemaakt, helpt ook bij de spijsvertering.
Er wordt vaak beweerd dat je van gin-tonic kan afvallen. De bittere smaak zou je hongergevoel onderdrukken en ervoor zorgen dat je maag zich trager ledigt. Daardoor zou je minder eten, en dus gewicht kunnen verliezen. Maar dat blijkt helaas niet te kloppen.
Om je alvast een idee te geven: gin bevat 262 calorieën per 100 gram, wodka 231 per 100 gram, whisky 205 per 100 gram, cognac 226 per 100 gram en vermout zo'n 152 calorieën per 100 gram.
Het zal je wellicht niets verbazen; gin smaakt erg sterk als je het puur drinkt. Als het de eerste keer is dat je gin puur gaat drinken, raden we je aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Een slok gin nemen en deze direct doorslikken kan resulteren in een scherp en brandend gevoel in je keel.
Een glas Baileys waaraan tonic of bitterlemon wordt toegevoegd, vertoont een heftige chemische reactie tussen room en zuur. Er ontstaat een schiftende, sponsachtige massa die weleens is omschreven als 'borrelende stopverf'.
Over het algemeen geldt voor het gebruik: Bloemige & kruidige gin: neutrale tonics. Zoete & bloemige gin: fruitig en bloemige tonics. Citrus & zoete gin: neutrale tonics.
Ook door bitter lemon of tonic te drinken kan je kinine binnenkrijgen – deze worden daarom ook aangeraden als medicijn. Gelukkig is de hoeveelheid kinine in dergelijke dranken erg laag. Je zou meer dan een liter per dag moeten drinken om, net als in het onderzoek, 100 milligram kinine te bereiken.
De meeste varianten van dit drankje die verkocht worden in de winkel voegen fruitextracten en suiker toe. Vaak is het net zo ongezond als andere frisdranken, hier wat statistieken. Zoals te zien is Tonic dus vergelijkbaar aan Cola, Seven-Up of Fanta betreft calorieën.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Dat alcoholische dranken zoals bier en wijn niet goed zijn voor je figuur, is algemeen bekend. Gelukkig kun je van een glas gin-tonic wél onbezorgd genieten. Een glas gin bevat namelijk slechts 65 calorieën, terwijl een glas bier al snel 120 calorieën bevat. Last van een verkoudheid of bronchitis?
Gin is vrijwel zonder suiker, alleen de Tonic bevat toegevoegde suikers.
Gin stamt af van jenever en heeft een karakteristieke smaak van jeneverbessen. Gin is de meest gebruikte sterke drank voor cocktails, denk hierbij aan de klassieke gin-tonic of Tom Collins.
Heldere gedistilleerde drank (vodka, gin, tequila)
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
"Dat lukt met alle bier en wijn, maar om je te beperken tot 100 calorieën per glas kies je beter een rosé of witte wijn dan een rode versie", zegt dr. Peeke. Donker bier bevat dan weer minder calorieën dan gewoon bier en geeft je ook een voller gevoel dan bijvoorbeeld champagne.