De meeste honden met Giardia hebben geen problemen. De honden die wel symptomen laten zien, zien we vaak brijachtige, stinkende diarree. Ook kan er veel slijm of zelfs bloed bij de ontlasting zitten. Is de infectie heftiger, dan kunnen de honden er van gaan braken en hebben veel buikkrampen.
Giardia geeft een hardnekkige of steeds terugkerende diarree, meestal met behoud van eetlust. Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
De Giardia parasiet kan behoorlijk lang in een omgeving leven om dat de cyste goede bescherming biedt. Met name vochtig en koude omgeving zijn voor deze parasiet prima omstandigheden. De kans is dus groot dat een behandelde dieren zich her-besmetten. Water kouder dan 10 graden laat de parasiet tot 3 maanden overleven.
Giardia is met medicijnen gelukkig goed te behandelen. Omdat de cystes lange tijd kunnen overleven en de hond dus opnieuw kunnen besmetten is alleen behandelen met medicijnen vaak niet voldoende. Giardia-cystes (de parasiet met een schilletje er om heen) kunnen in de omgeving lang overleven.
Giardiasis is een ziekte veroorzaak door de parasiet Giardia intestinalis (ook wel genoemd lamblia). De parasiet hecht zich met een zuignap vast aan de wand van de dunne darm. De cysten van Giardia worden met de ontlasting uitgescheiden.
Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken tot maandenlang besmettelijk. Giardia wordt overgedragen via contact van ontlasting met de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen, speeltjes en dergelijke met zo heet mogelijk water schoonmaken.
Metronidazol is een antibioticum. Het doodt bepaalde bacteriën en parasieten, zoals amoeben. Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld giardiasis, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties.
Giardia en voeding zijn gelinkt, doordat het zich voedt zich met koolhydraten in de darmen, die jouw hond via zijn voeding binnenkrijgt. Om hen van hun levensonderhoud te beroven en te voorkomen dat ze zich voor onbepaalde tijd voortplanten, moet je bij Giardia voeding met een laag koolhydraatgehalte.
Giardiasis is een ontsteking in de darm die besmettelijk is. Mensen krijgen het door een parasiet. Het kan voorkomen bij mensen en (huis)dieren. Giardiasis komt in Nederland regelmatig voor.
Giardia lamblia is een eencellige parasiet die aan de binnenkant van de dunne darm leeft. Je loopt een infectie met Giardia lamblia (giardiasis) op door contact met besmette stoelgang. De overdracht gebeurt door eten of drinken van besmet voedsel of direct van mens of dier op mens.
Als je hond goed en tijdig wordt behandeld, kan Giardia normaal gesproken binnen drie tot tien dagen succesvol behandeld worden. Bij sommige honden duurt het echter langer, zeker als ze zichzelf telkens weer besmetten doordat ze bijvoorbeeld ontlasting van zichzelf of andere honden eten.
In eerste instantie gaan we de Giardia behandelen met Panacur (Fenbendazol) gedurende 3 dagen. Na 2 weken moet de kuur herhaald worden. Omdat Giardia zeer besmettelijk is adviseren wij om alle dieren in het huishouden te behandelen met Panacur, ook als ze geen symptomen hebben.
Hond en kat:
Panacur KH 250 mg: 1 tablet per 5 kg lichaamsgewicht gedurende 3 dagen. Panacur KH 500 mg: 1 tablet per 10 kg lichaamsgewicht gedurende 3 dagen.
Hoe behandel je Giardia? Na de diagnose door je de dierenarts of bij een verdenking van Giardia, zal de dierenarts je huisdier behandelen met een wormmiddel op basis van fenbendazole (Panacur) of met metronidazol (UDA middel). Hierdoor worden de parasieten in je huisdier gedood.
Panacur AquaSol kan giftig zijn als het door mensen wordt ingenomen. Degene die Panacur AquaSol toedient, moet huid-, oog- of slijmvliescontact met het middel vermijden, aangezien het middel reacties kan veroorzaken, zoals huidirritatie.
Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft. In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven. In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.
Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, maar komt ook regelmatig voor bij katten. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Het is daarom belangrijk een besmetting met Giardia snel te kunnen herkennen en behandelen.
de omgeving van de anus van je hond regelmatig te wassen; je hond te wassen met een speciale shampoo; de voer- en drinkbakken van jouw hond goed schoon te houden; het regelmatig testen op Giardia in de ontlasting van jouw hond.