Voeding die ontstekingen laat aanwakkeren
Voedsel uit een fabriek met chemische toevoegingen of kunstmatige zoetstoffen. Omega 6 vetzuren en transvetten (plantaardige olies zoals zonnebloem-, raapzaad- en maisolie (denk aan frituurvet) en alle harde vetten uit een fabriek zoals margarines)
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Naast bessen behoren citrusvruchten tot de krachtigste immuunboosters, met topscores in de categorie vitamine C. Ook ananas hoort thuis op de lijst van natuurlijke ontstekingsremmers. Ananas bevat het enzym bromelaïne, dat ontstekingsbevorderende neurotransmitters vernietigt.
Effecten van cafeïne:
bevordert de insulineaanmaak en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. het heeft negatieve invloed bij de opname van belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. zorgt voor een stijging van de bloeddruk.
Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology. Tijdens hun onderzoek vond het onderzoeksteam dat vitamine D een opeenstapeling van ontstekingsreacties in het lichaam kan afremmen. Bij een te laag vitamine D gehalte in het bloed, gebeurt dit niet.
Om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, kun je in de loop van de dag kleine maaltijden nemen. Gezonde, ontstekingsremmende snacks zijn bijvoorbeeld: twee hardgekookte eieren en een tomaat of een handje noten en een handje spinazieblaadjes.
Gember helpt tegen allerlei ontstekingen. Dit is te danken aan de stofjes gingerol en shogaol. Die ontstekingsremmende werking is belangrijker dan je misschien denkt. Er zijn namelijk meer soorten ontstekingen dan de soorten die we opmerken, zoals een ontstoken keel, oor of vinger.
Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf. Maar de infectie kan ook wijdverspreid zijn en pijnlijk. Behandeling is dan noodzakelijk.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
In ons onderzoek hebben we duidelijk aan kunnen tonen dat de ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma kunnen zorgen voor vermoeidheid. Die stofjes zitten in het bloed en ze zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen.
Er zijn aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen een grote inname van toegevoegde suikers en chronische ontstekingen, maar hoe de vork aan de steel zit, is vandaag niet bekend. Zeker is dat een gezond voedingspatroon met een beperkte inname van toegevoegde suikers geen chronische ontsteking zal veroorzaken.
Langdurige infecties of ontstekingen en kanker
Of het risico op kanker groter maken. Een paar voorbeelden: Langdurig bestaande infecties met hepatitis B en C kunnen leiden tot leverkanker. Het humaan papillomavirus (HPV) kan zorgen voor veranderingen in cellen van de baarmoederhals.
Eiwitten zijn ook vaak verzurende voedingsmiddelen. En te veel verzuring lokt ontstekingen uit. Daarom is het zo belangrijk om naast voldoende eiwit ook veel basische voeding als water, kruidenthee, noten, zaden, groente en fruit te eten/drinken.
Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.
Een ontsteking is een reactie van je lichaam op een prikkel van buiten of schade aan je weefsel. Een beschadiging kan ontstaan door een scherp voorwerp, een infectie met ziekteverwekkers, giftige, irriterende chemische stoffen of een stoornis in de reactie van het afweersysteem.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Om ontstekingen tegen te gaan kun je met kruiden uit de natuur heel veel doen. De toegepaste kruiden staan bekend om de grote aanwezigheid van werkzame stoffen tegen ontstekingen. De ingrediënten van de gezondheidsthee ontstekingsremmend zijn: Duivelsklauw, Kurkuma, Gember, Rozemarijn, Kaneel en kruidnagel.
Zo zijn ontstekingswaarde van sommige voeding verrassend. Zuivel is bijvoorbeeld licht ontstekingsbevorderend echter als je dit combineert met kruiden zakt de ontsteking.
De rol van voeding bij laaggradige ontsteking
Een van de grootste veroorzakers van chronische laaggradige ontstekingen is namelijk bewerkte voeding die veel omega 6 bevat. Ik adviseer daarom een natuurlijk Brain Food-voedingspatroon, dat rijk is aan omega 3, groene bladgroenten en antioxidanten.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.