Of toch niet? Het antwoord is simpel: nee. Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën. Omdat het er vetter uitziet denken we dat het ook ongezonder is, maar dat is dus niet zo.
Gelukkig klopt dit niet. Door het smelten komen de vetten meer naar buiten en lijkt het alsof gesmolten kaas vetter is, maar die vetten zaten er al in. De voedingswaarden van gesmolten kaas zijn gelijk aan die van gewone kaas: het bevat evenveel calorieën en vetten.
Er zit 43,1 gram vet in 1 portie (178 gram) kaasfondue, waarvan 28,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Zowel gesmolten als hard. Dat een blokje kaas opeens vetter zou zijn als je het verwarmt, noemt hij 'complete onzin'. ,,Het is niet zo dat de moleculen of calorieën in kaas op een magische manier veranderen door verhitting. Fundamenteel verandert er niets.”
Het geheim van gesmolten kaas
Waarom kaas nóg lekkerder is al je 'm smelt? Wanneer kaas verwarmd wordt, smelten de vetten en de eiwitten, wat voor dat heerlijke rijke gevoel in je mond zorgt. Bovendien komen dan ook vluchtige stoffen vrij, die nóg meer smaak geven.
Als kaas wordt verhit, ondergaat het een reeks chemische veranderingen. Eiwitten worden afgebroken, vocht wordt uitgestoten en vaste vetbolletjes worden vloeibaar . Sommige van deze veranderingen zijn omkeerbaar, andere niet, en ze hebben allemaal invloed op het product dat uw klant bereikt.
'Gesmolten kaas is ongezonder dan gewone kaas'
"Maar dat is niet extra vet, maar gewoon vet uit de kaas. Of het erop of erin zit, maakt niet uit. Wel wordt er voor het smelten van kaas vaak voor een vette variant gekozen, omdat het makkelijker smelt. Dat kan gesmolten kaas minder gezond maken."
Gezondheidsproblemen
Bij het frituren van kaas wordt een aanzienlijke hoeveelheid olie opgenomen . Bij het frituren van kaas worden geavanceerde lipide-eindproducten en dicarbonylen toegevoegd aan de geavanceerde glycatie-eindproducten die al in kaas aanwezig zijn.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Fondue is een informele en sociale manier om te vieren. Het probleem is dat fondue — en dan met name kaasfondue — ontzettend ongezond kan zijn . Een klassieke fondue begint met rijke kazen, gemengd met een beetje kruiden en wat witte wijn om een dikke, hartige saus te maken om stukjes brood en andere hapjes in te dippen.
Een combi die de Zwitsers ooit hebben uitgevonden, want cola bij de kaasfondue gaat klonteren in de maag, waar thee juist de spijsvertering bevordert.
Uit onderzoek blijkt dat kaas ook veel glutathione bevat. Deze lichaamseigen stof wordt ook wel de moeder van de antioxidanten genoemd en zorgt voor een goede breingezondheid. Tot slot is het eten van kaas ook goed voor je darmen. Kaas bevat veel goede bacteriën die de gezondheid van je darmen bevordert.
Lactose-intolerantie is wanneer u symptomen krijgt, zoals buikpijn, na het eten van voedsel dat lactose bevat, een suiker die voorkomt in zuivelproducten. De symptomen kunnen worden voorkomen door kleinere porties te eten van voedsel dat lactose bevat of door het volledig te vermijden.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Wie heeft er nou geen fijne jeugdherinneringen aan macaroni en kaas? Maar deze pasta vol zuivel is net zo slecht als frietjes als je naar de cijfers kijkt. De gemiddelde bijgerecht bij restaurantketens bevat 436 calorieën, 24 gram vet, 12 gram verzadigd vet en 1.082 milligram natrium.
Het antwoord is simpel: nee.
Evenals een boterham met kaas (en ham). Diezelfde kaas is dus niet ongezonder als hij gesmolten is.
Vanuit een voedingsoogpunt, per portie van 28 gram: De chips bevatten meer calorieën (140 versus 110) en minder eiwitten (2 gram versus 7 gram) dan de kaas, waardoor kaas de winnaar is .
Smeltkaas bestaat uit kaas die gesmolten is. Er worden mengsels van verschillende kazen gebruikt om smeltkaas te maken met de eigenschappen die door de eindconsument gewenst worden. Populaire soorten zijn Gouda, Edam, Mozzarella, Emmental, Maasdam, Goya, Cheddar, Geit en meer.
Calcium. La Vache qui rit puntjes bevatten calcium*, wat bijdraagt aan gezonde en sterke botten. Eén puntje La Vache qui rit bevat 11% van de aanbeloven dagelijkse hoeveelheid calcium! * als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon én regelmatige beweging.
Deze kaas smelt gemakkelijk en heeft een zachte smaak, waardoor het perfect is voor het bereiden van sandwiches, pasta, kaastaarten, knoflookbrood of appeltaarten. Verka bewerkte kaas in India is verkrijgbaar in een blikverpakking van 400 g en Cekatainer in 100 g, 200 g, 400 g en 1 kg. Bekijk hier de voedingsinformatie van Verka bewerkte kaas.