Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Twee keer per week vis eten, adviseert de Gezondheidsraad ons. Vooral vette vis is gezond vanwege 'omega drie vetzuren', goed tegen hart en vaatziekten. De paling is zo'n vette vis. Maar wilde paling uit Nederlandse grote rivieren en de Biesbosch is misschien wel een lekkernij maar juist slecht voor de gezondheid.
Paling bedreigde vissoort
Dat het niet goed gaat met de paling staat wel als een huis. En dan hebben we het over de hele wereld. De paling staat op de internationale Rode Lijst van ernstig bedreigde diersoorten.
Vette vis bevat speciale onverzadigde vetten, de zogenaamde omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn goed voor het cholesterolgehalte en vooral ook voor het hart. Eet daarom 1 keer per week vis. Kies bij voorkeur voor vette vis zoals zalm, sardines, haring of makreel.
Om je cholesterol te verlagen, is het verstandig minder verzadigde vetten te eten, meer onverzadigde vetten te eten en helemaal te stoppen met transvetten. Verzadigde vetten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Het zit veel in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Leg de gerookte paling met de zijkant op de snijplank. Plaats het mes direct achter de kieuw en snijd een inkeping tot je op de ruggengraat bent aangekomen. Snijd vervolgens rustig langs de bovenkant van de graat richting de staart.
Deze dikkerds (vooral die uit het IJsselmeer en de Oosterschelde) zijn niet te versmaden – het pure, smaakvolle vlees bestaat uit bijna 25% vet. Hoe lekker paling in al zijn hoedanigheden ook is, het is bepaald geen duurzaam verantwoord hapje. Het Europese palingbestand is al jaren schrikbarend laag.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Of paling gezond is hangt af welke soort je consumeert. Je kunt namelijk gekweekte en wilde paling consumeren. Gekweekte paling houdt in dat de erg jonge palingen (glasaaltjes) worden gevangen en opgevoed in kwekerijen. De gekweekte paling wordt gekweekt in water dat constant onder controle staat.
Er zitten 140 kilocalorieën in 1 voor snee (40 gram) paling, gerookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paling, gerookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Gerookte paling kun je in de koelkast 10 dagen bewaren. Het beste doe je dit onderin de koelkast, bij ongeveer 4 graden. Op die temperatuur blijft de paling goed gekoeld.
Paling kan vol zitten met giftige stoffen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Ondanks risico's voor de volksgezondheid wordt de vette vis verkocht en gegeten. Toxicoloog Christine Absil legt in Vroege Vogels uit wat het eten van paling voor jouw gezondheid kan betekenen.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 portie (120 gram) paling. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paling'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Smaak & bereiding
Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken. Japanners eten de vis zelfs rauw. In Vlaanderen is paling in 't groen een delicatesse uit de Scheldestreek.
Vers gerookte (kweek) paling en Beekridder zijn daarom in principe geen probleem, mits deze niet vacuum verpakt worden. Wat u overigens zonder probleem kunt doen is de gerookte producten (al dan niet vacuüm verpakt) in een warm gerecht verwerken. Dit is veilig, want door verhitting worden de bacteriën gedood.
Gerookte paling is een week lang houdbaar in de koelkast. Gerookte paling kan worden ingevroren. Gevroren is de gerookte paling 6 maanden houdbaar.
€ 32,00. BTW) De paling wordt gevangen in Europa, er kan nog een vis haakje in zitten.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.