Tijdens het bereiden van de soep, kook je groenten door en door. Hoe komt het dan toch dat soep wél zo gezond is? „De vitamines die verloren gaan tijdens het koken, blijven achter in het water.Soep is daarom top, de vitamines blijven in het kookvocht waardoor je ze goed binnenkrijgt.”
Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels
Wat voor ons in ieder geval duidelijk is, is dat soep gezond is. En dan vooral soep die je zelf maakt van pure ingrediënten en lekker veel groenten. Tijdens het koken van groenten in de soep gaan er wel wat vitamines verloren, zoals vitamine C.
In een onderzoek werden de effecten van grove en gepureerde soepen, bereid met identieke ingrediënten (591 g; 499 kcal, 2090 kJ), getest bij mannen (N=12). Er werd vastgesteld dat er geen verschillen waren in verzadiging, maar dat de gepureerde soep de insulinerespons en het energieverbruik verhoogde in vergelijking met de grove soep (Laboure, Van Wymelbeke, Fantino ...
Volgens experts wordt soep door ze te mixen niet armer aan vitaminen en vezels. Maar kant-en-klare gemixte soep bevat wel minder groenten dan kant-en-klare ongemixte soep. Daarom beoordelen we de stelling als eerder onwaar.
Beter bewaren. Als je soep pureert met een mixer of in de blender, breng je extra zuurstof in de soep. Samen met de lucht kunnen er bacteriën in de soep terechtkomen waardoor ze sneller bederft.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Zacht maar niet papperig – Overhaast het kookproces niet en probeer de soep te pureren terwijl de groenten nog hard zijn, anders wordt uw soep korrelig . U wilt dat de groenten helemaal zacht zijn, maar niet zo gaar dat ze uit elkaar vallen tot pap.
Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand). Op een laat tijdstip soep drinken, kan je letterlijk zure oprispingen bezorgen (maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen).
Koken verandert niets aan de hoeveelheid vezels in voedsel ; gekookte en gepureerde groenten bevatten evenveel vezels als rauwe groenten.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Is een soepdieet gezond? Het soep dieet klinkt erg gezond, omdat het gebaseerd is op een verse zelfgemaakte soep. Dat dit dieet ongezond is komt vooral doordat er weinig variatie in het dieet zit en je veel te weinig calorieën binnenkrijgt.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Bouillons en gewone soepen bewaar je tot 5 dagen in de koelkast. Vissoepen kun je gemiddeld zo'n 3 dagen bewaren in de koelkast.
"Soep telt absoluut mee als portie groenten! Het is een makkelijke manier om extra groenten te eten. Het is een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Uiteraard gaat het dan over een groenterijke soep, met minstens 400 gram groente per liter vocht."
Praktische tips bij obstipatie of verstopping
Denk bijvoorbeeld ook een soep; snert, bruine bonen soep of linzesoep. Drink minimaal 2 liter vocht per dag.
Waarom moet je soepgroenten stoven? Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's en krijgt je soep meer smaak.
Wat betreft vezels: door het koken van groenten, maar ook van rijst, verandert er niets aan de hoeveelheid vezels. Wel worden de voedingsvezels wat zachter. Maar dat heeft verder geen gevolgen voor de gezondheidseffecten van vezels. Ze blijven hun werk gewoon doen.
Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende.Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten. Tip: check met een maatbeker hoeveel er in je pollepel kan.
Mensen die regelmatig soep eten, hebben minder last van een hoog cholesterol en overgewicht. Soep bevat, over het algemeen, weinig calorieën en vult toch goed. Het verzadigde gevoel hebben we te danken aan het resistent zetmeel die we binnenkrijgen door de hoeveelheid groente.
Leven op soep is geen goed idee, dat is te eenzijdig en voorziet niet in alle benodigde voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor het soepdieet. Door alleen maar soep te eten kun je wel degelijk snel afvallen, maar dat is van tijdelijke aard. Zodra je stopt met het dieet zitten de kilo's er zo weer aan.
Blenders zijn ideaal voor het voorbereiden en maken van heerlijke sauzen, soepen of bouillons. Je kunt gerust hete vloeistoffen mengen, maar wees wel voorzichtig: Bij het mengen van hete vloeistoffen of ingrediënten moet de dop met maataanduiding op zijn plaats blijven in de dekselopening.
Niet laten koken
Het is erg belangrijk dat je een soep nóóit laat koken. Op deze manier verliest hij namelijk zijn smaak.