Gehakt is – traditioneel – gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk.
Gehakt. Gehakt is gemalen vlees dat afkomstig kan zijn van meerdere delen van de koe. Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram.
Het bestaat normaliter voor 80% uit rundvlees en 20% rundervet. Dit laatstgenoemde percentage mag volgens de warenwet oplopen tot 25%. Half om half gehakt bevat ook rundvlees, maar de naam zegt het al; het andere deel is varkensvlees.
Voor alles wat gehakt genoemd wordt staat in de warenwet dat het vetpercentage niet hoger mag zijn dan 30%. Denk daarom niet dat bijvoorbeeld half-om-half gehakt voor 50% uit vet bestaat. Het bestaat voor de helft uit varkensvlees en dat is wat anders dan varkensvet.
Hoewel elk stuk rundvlees gebruikt kan worden om rundergehakt te produceren, is chuck steak een populaire keuze vanwege de rijke smaak en de vlees-vetverhouding. Round steak wordt ook vaak gebruikt. In de Verenigde Staten wordt rundergehakt meestal gecategoriseerd op basis van het stuk en het vetpercentage: Chuck: 78-84% mager.
Gehakt , buiten Noord-Amerika gehakt of gehakt vlees genoemd, is vlees dat fijngehakt is door een vleesmolen of een hakmes. Een veelvoorkomend type gehakt is rundergehakt, maar veel andere soorten vlees worden op een vergelijkbare manier bereid, waaronder varkensvlees, kalfsvlees, lamsvlees, geitenvlees en gevogelte.
Rundvlees is het vlees van een rund. Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt.
Een gehakt dieet vereist weinig kauwen. Voedsel is vochtig en samenhangend zonder waterafscheiding. Op een gehakt dieet kunt u voedsel eten dat fijngehakt, geraspt, gemalen of gepureerd is tot een grootte die kleiner is dan ½ cm (ongeveer ¼ inch) .
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die geslacht worden bij het aanroepen van Allah. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en bijvoorbeeld niet bij varkens, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Meestal wordt voor gehakt het nek-, borst- en ribvlees gebruikt, maar ook hammen of spek kan je voor gehakt gebruiken. Je kan trouwens ook visgehakt maken, zoals in dit recept, en er bestaat ook vegetarisch gehakt (bijvoorbeeld van tofu of seitan).
Albert Heijn eigen merk rundvlees van Nederlandse bodem
Daarnaast werkt Albert Heijn toe naar 90% Albert Heijn-rundvleesproducten van Nederlandse koeien, bij voorkeur van koeien met weidegang.
Vette gehaktsoorten, zoals varkensgehakt en lamsgehakt, geven het smeuïgste en smakelijkste resultaat. Gemengd gehakt met ½ varkensgehakt en ½ kalfsgehakt is ook een goede optie. Gebruik je kippengehakt? Let er dan op dat je de balletjes niet te lang lang bakt.
Gehakt is – traditioneel – gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden.
Normaal rundergehakt kan vlees van de chuck roast bevatten, maar bestaat meestal uit minder gemarmerde, minder sappige stukken zoals de round steak en de sirloin in een mix. Het kan zelfs orgaanweefsel van het hart en ander orgaanvlees bevatten.
Dit komt doordat orthodoxe Joden geen vlees uit de achterpoot van het rund eten. De diamanthaas die uit het schouderblad van de voorpoot komt, mag dus wel gegeten worden door Orthodoxe Joden en hier dankt het stuk vlees zijn naam aan; 'ossenhaas voor de Joden' of Jodenhaas genoemd.
Ham is het vlees van de achterpoten van een varken dat gezouten is en daarna gekookt, gedroogd en/of gerookt. Het zouten van de ham kan op verschillende manieren, droog en nat.
Verschillende soorten varkensvlees uitgelegd
Maar om het simpel te houden, zijn er vier belangrijke "primaire" stukken varkensvlees, namelijk schouder, lende, poot en zijkant . Om het nog een stap verder te brengen, kunnen deze belangrijkste stukken varkensvlees in "subprimaire" stukken worden gehakt, waarvan er veel in winkels verkrijgbaar zijn.
Wat mag je NIET eten? Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
1. a. : insnijden of afsnijden, meestal door herhaalde slagen met een scherp instrument . b. : in stukken snijden.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
Van een (melk)koe komen verschillende soorten rundvlees. Een biefstuk wordt bijvoorbeeld vaak gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Hacheevlees wordt gesneden van de onderrib, en ossenstaart is, zoals de naam het al zegt, de staart.
Vleesvee is vee dat wordt gefokt voor de vleesproductie (in tegenstelling tot melkvee, dat wordt gebruikt voor de melkproductie). Het vlees van volwassen of bijna volwassen vee staat meestal bekend als rundvlees.
Het meest gegeten rood vlees is gehakt (rund, varken, half-om-half) met een aandeel rond de 23%. Hierna volgen (magere) varkensvlees producten zoals hamlappen, karbonade en kotelet met een aandeel samen van bijna 10%.