Pus, stank, roodheid, koorts Volgens NHG standaard en LESA. symptoom ook op infectie wijzen. Let op: geel stadium Gele beslag is geen pus, wijst dus niet op infect!
Het wondbed van een gele wond is bedekt met een gele laag.Vaak is deze laag dik of half vloeibaar.Soms is het een taaie laag.Hierin bevinden zich de celresten en samengeklonterde eiwitten.
In het geval van gele necrose is er sprake van afgestorven weefsel. Afgestorven weefsel moet verwijderd worden, zodat de gele wond vervolgens kan genezen. Het verwijderen van afgestorven weefsel gebeurt met een pincet, schaartje of mesje. We raden aan om dit door de huisarts te laten doen.
Heb je niet alleen last van overtollig wondvocht, maar is de vloeistof ook nog eens geel van kleur? Schrik dan niet, want gele wonden komen regelmatig voor.
Een ontstoken wond herkennen
De wond is pijnlijk en opgezwollen.Je ziet pus of vocht in de wond. De omringende huid voelt warm aan. In en rond de wond zie je een rode kleur.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Hoe herken je een ontstoken wonde? “Als de huid rondom de korst vuurrood is en warm aanvoelt, als het wondvocht vuil en troebel is, als er geel of zwart in de wonde zit, als je koorts hebt …
Een rode wond is een oppervlakkige of diepe, open wond die aan het helen is, zoals een schaaf- of brandwond. Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel. Als je een gele wond hebt of een wond die niet goed geneest, neem dan contact op met je huisarts.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Er ontstaat pusvorming of wondlekkage. De huid rondom de wond voelt warm aan.
Dit herstel verloopt in een viertal fasen: hemostase, inflammatiefase, regeneratiefase en remodellering.
Bij een gele wond met exsudaat gebruik je een alginaat. Waarom is het wondcontactmateriaal alginaat hier geschikt voor? Het heeft vanzelf geen antibacteriële eigenschapen maar bacteriën en debis worden inde gel opgesloten en bij de verband wisseling verwijderd waardoor een reinigend effect ontstaan.
Het vocht is helder of een beetje rood door bloed. Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
De wond is schoon en heeft een gezonde glanzende rode kleur. De wond zit in de goede fase om te kunnen gaan genezen. Wanneer de wond geelbeslag (pusvorming) heeft kan dit duiden op een infectie. Hierbij is van belang dat de wond met de juiste wondmaterialen wordt schoongemaakt en beschermd.
Wat is een necrotische wond? Necrotisch weefsel is dood of gedevitaliseerd niet-levensvatbaar weefsel dat wondgenezing belemmert. De typische zwarte, droge en leerachtige bedekking over het wondbed, die door een gebrek aan bloedtoevoer verschoond is van zuurstof, staat bekend als Eschar.
Een gele wond heeft vaak veel wondvocht. Als je een gele wond hebt is het verstandig om naar de huisarts te gaan, omdat er veel verschillende soorten gele wonden zijn: Gele necrose; gele necrose is afgestorven weefsel. Dit moet altijd van de wond afgehaald worden door de huisarts of verpleegkundige.
Wanneer een acute wond gereinigd dient te worden, wordt het gebruik van lauwwarm kraanwater geadviseerd. Denk daarbij aan patiëntvriendelijke en veiligheidsomstandigheden, zoals een zachte straal en de kwaliteit van het kraanwater.
De gele kleur duidt op een infectie, je moet zorgen dat de wond gereinigd wordt van pus en overtollig wondvocht (exsudaat). Pas als de wond vrij is van infectie of vuil kan de genezing plaatsvinden.
Tekenen van wondinfectie moeten serieus worden genomen. In de meeste gevallen is het voldoende de ontstoken wond te desinfecteren en een antiseptisch verband te gebruiken, maar u moet medische hulp inschakelen als de klachten niet verdwijnen of als u nog meer klachten ontwikkelt, zoals koorts.
Fibrine is een draadvormig eiwit dat de wond dicht tegen bloedverlies doordat er bloedcellen achter blijven hangen en doordat fibrine de wond samentrekt.
Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken. De stelling is waar, met name bij ondiepe wonden. Maar waarom jeukt een wond? Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Het is normaal dat een wond in de eerste 7 dagen na ontstaan tekenen van infectie vertoont, dit hoort bij de fasen van wondgenezing. Wanneer u twijfelt binnen de 7 dagen of de wond aan het infecteren is, neem contact op met uw behandelend arts.