De kans dat mensen sterven die door een cardioloog met weinig ervaring worden gedotterd, is bijna twee keer zo hoog als bij een ervaren dotterarts, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. De sterftekans bij een behandeling door een ervaren cardioloog is 3,8 procent, bij een minder ervaren dotteraar 6,5 procent.
"Als je snel wordt gedotterd, is de kans op overlijden nog maar 5 tot 10 procent. Dotteren redt al levens, maar de behandeling kan nog beter", zegt VUmc-cardioloog Niels van Royen in het AD. Bijna 17.000 patiënten worden jaarlijks gedotterd na een acuut hartinfarct.
Toch is er altijd een risico op complicaties tijdens en na het dotteren: Hartritmestoornissen. Overgevoeligheidsreactie op de contrastvloeistof. Hartinfarct of herseninfarct doordat een deel van de vernauwing losschiet.
Bij een dotterbehandeling wordt een bloedvat dat dicht zit wijder gemaakt. Het gaat om het bloedvat van de hartspier (kransslagader). Het dotteren gebeurt met een klein ballonnetje. Het bloed kan daardoor weer goed doorstromen.
Mogelijke complicaties/risico's
Meestal verloopt een dotterbehandeling zonder problemen. Soms kan echter sprake zijn van bijverschijnselen zoals afwijkingen van het hartritme, een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel, pijn op de borst of een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter is ingebracht.
Na dotteren of het plaatsen van een stent kunnen de meeste mensen na ongeveer een week weer gaan werken en hun normale dagelijkse bezigheden weer oppakken. Mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten, zullen iets langer moeten wachten. Raadpleeg uw arts voordat u inspannende werkzaamheden verricht.
Herstel. Patiënten blijven meestal een nacht in het ziekenhuis en gaan de dag na de ingreep naar huis. Sommige patiënten gaan zelfs dezelfde dag al naar huis. Hoelang u in het ziekenhuis moet blijven, hangt af van eventuele complicaties tijdens de ingreep en de genezing van de inbrengplaats van de katheter.
Sommige mensen voelen na de dotterprocedure een trekkerig gevoel in de hartstreek. U kunt opnieuw hartklachten krijgen. Neemt u dan contact op met uw huisarts of met polikliniek cardiologie.
U blijft voelen dat de arts bezig is met de behandeling in uw lies, maar het is niet pijnlijk.
Aan elke ingreep kleven risico's en dat geldt ook voor het afbeelden en dotteren van een dialyseshunt. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een bloeduitstorting rond de plek van de ingreep of een infectie.
24 uur na de ingreep mag u weer douchen. Baden, zwemmen of een bezoek aan de sauna raden we de eerste twee weken af. Uw dagelijkse activiteiten kunt u na 24 uur hervatten. Na één week kunt u langzaam weer beginnen met sporten of zwaar lichamelijk werk.
Een dotterbehandeling is een behandeling waarbij we een vernauwing in de kransslagader behandelen. Dit doen we door een ballonnetje op te blazen en meestal daarna een stent te plaatsen. Dit heet ook wel een ballondilatatie. Met een dotterbehandeling maken we een ernstig vernauwde kransslagader weer open.
Stentprocedures hebben een voordeel boven alleen dotteren, omdat stents een permanente structurele ondersteuning bieden om te voorkomen dat de kransslagader weer vernauwd raakt (ook wel restenose genoemd), hoewel restenose nog steeds kan optreden.
Als dotteren onvoldoende helpt, besluit de arts tijdens de behandeling een stent in de slagader te plaatsen. Dit is een kokertje van gevlochten metaal. Het verstevigt de slagader en zorgt ervoor dat deze niet meer kan terugveren.
Is dotteren altijd mogelijk? Nee, soms is een dotterbehandeling niet mogelijk. Dit kan te maken hebben met de plaats of de vorm van de vernauwingen. Ook kunnen ze niet altijd bij de allerkleinste kransslagaders met de dotterballon.
U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht na een hartinfarct en dotter- en stentbehandelingen. Deze klachten hebben onder andere te maken met het lichamelijke herstel: het hart heeft al dan niet schade opgelopen en moet nu functioneren in deze nieuwe situatie.
een licht gevoel in het hoofd. pijn in de nek. gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt. pijn in de rechterschouder of rechterarm.
Meestal wordt een dotterbehandeling gedaan onder plaatselijke verdoving. De behandeling kan ook plaatsvinden onder algehele narcose of met een regionale anesthesie (hierbij wordt een gedeelte van het lichaam tijdelijk gevoelloos gemaakt). Meer informatie hierover krijgt u van de anesthesioloog.
De behandeling. De dotterbehandeling duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Allereerst wordt uw lies plaatselijk verdoofd. Daarna krijgt u een steriel laken over u heen en wordt de slagader in uw lies aangeprikt.
Risico's: De stent kan bedekt raken met weefsel waardoor er minder of geen bloedstroom meer is naar het gebied. De inbrengplaats kan gaan bloeden of geïnfecteerd raken. De slagader kan opnieuw verstopt raken (restenose).
De sterfte in het eerste jaar na een hartinfarct bedraagt 9-19% (80, 32, 60, 24, 81, 55, 74, 46, 47, 50, 3, 7, 72) daarna ongeveer 5% per jaar voor mannen, en onge- veer 7% per jaar voor vrouwen (33).
Een dotterbehandeling is een behandeling waarbij we met een ballon een vernauwing of afsluiting in uw bloedvat opheffen. Bij het plaatsen van een stent plaatsen we een slangetje met hieraan een stent (een soort metalen gaaswerkje) in de vernauwde ader. De stent houdt het bloedvat open.
Hierdoor wordt de ader wijder en kan het bloed weer beter doorstromen. Hoe kunt u zich voorbereiden op de dotterbehandeling? U wordt meestal opgenomen op de dagbehandeling chirurgie van locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuisgroep. U mag in principe enige uren na de operatie weer naar huis.