Het grote verschil tussen gedemineraliseerd en gedistilleerd water is dat gedistilleerd water normaal gesproken minder organische contaminanten bevat; bij deïonisering worden moleculen zonder lading, zoals virussen of bacteriën, niet verwijderd. Gedemineraliseerd water bevat meestal minder minerale ionen.
Demineralisatie of demineraliseren is het proces waarbij mineralen uit water verwijderd wordt. Na demineralisatie is het eindproduct dus demi water. Remineralisatie is het proces waarbij aan water extra mineralen worden toegevoegd. Het opharden van water is ook een vorm van remineralisatie.
Gedemineraliseerd water bevat geen mineralen meer. Daar in de natuur altijd een evenwicht wordt gezocht zal het ged. water stoffen opnemen uit het lichaam, of voedsel. Dit is niet wenselijk.
Om gedestilleerd water te krijgen, wordt water gekookt. De waterdamp wordt opgevangen en in een condensor gekoeld.
Gedemineraliseerd water is ook wel Demiwater, gefilterd water. Door leidingwater te filteren worden de negatieve ionen, bestaande uit kleine hoeveelheden zouten, eruit gehaald. De positieve ionen blijven wel in het water. Deze vorm van water is schoon, maar niet volledig puur.
Weet je van een plant dat het niet goed is gewoon kraanwater te geven door een hoge gevoeligheid en kwetsbaarheid voor de minuscule deeltjes die water hard maken? Dan doe je er goed aan je plant te voeden met gedestilleerd water. Gedestilleerd water is simpelweg heel zuiver water.
Gedemineraliseerd water wordt gebruikt om te strijken en is verkrijgbaar in flessen of jerrycans. Het heeft als voordeel dat er na verdamping geen vaste stoffen achterblijven. Dat betekent dat er bij het strijken geen 'droogrest' ontstaat die de stoomgaatjes van uw strijkijzer kan verstoppen.
Om de vochtigheid van de kledij te absorberen, wordt de droogkast warm en produceert ze waterdamp. Die wordt vervolgens gerecupereerd in een waterreservoir en dat water is ontdaan van al zijn mineralen. Het water dat door je droogkast wordt uitgestoten, is dus gedemineraliseerd water of gedistilleerd water.
Er zijn legio manieren om zelf water te destilleren. Zo kun je water koken in een fluitketel en de damp laten neerslaan op een gekoelde glazen plaat.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Gedestilleerd water absorbeert koolstofdioxide op het moment dat het in contact komt met lucht, waardoor het water zuurder wordt. Dit is waar, maar je hoeft hier absoluut geen zorgen over te maken. De Ph-waarde van water heeft geen invloed op de gezondheid.
Gedestilleerd water maken zorgt voor water in zijn puurste vorm zonder all mineralen en onzuiverheden die in het water kunnen voorkomen. Voor gedestilleerd water maken heeft u wel een destilleerapparaat nodig, wat u in de meeste scheikundige of laboratoriumwinkels kunt kopen.
Het wordt ook gebruikt in de farmaceutische industrie omdat het water chemisch zuiver moet zijn. In de onderhoud- en schoonmaakbranche wordt gedestilleerd water genomen waardoor er geen kalkaanslag kan ontstaan in de schoonmaakapparaten en natuurlijk bij u thuis en met name uw strijkijzer.
Wij raden aan om een luchtbevochtiger te vullen met gedemineraliseerd water oftewel demi-water. De luchtbevochtiger en de filters zullen hierdoor langer meegaan en voordeliger in gebruik zijn. Wanneer er gedemineraliseerd water in een luchtbevochtiger wordt gebruikt zal er geen kalk afzetting meer zijn op meubels.
Gedestilleerd water bevriest bij 0 ° C zoals kraanwater.
Neem een zachte microvezeldoek of wonderdoek spray wat gedemineraliseerd water met 1 druppel ruitenreiniger op de oppervlakken om alle vetten weg te halen. Vaak zie je nog strepen op de keuken als je een allereiniger gebruikt.
€0,12 cent / liter!
Natuurlijk kunt u gedemineraliseerd bewaren en de houdbaarheid ervan is moeilijk te zeggen. Het is wel belangrijk dat u het niet jaren en jaren bewaard. De kwaliteit gaat achteruit doordat er zuurstof in een jerrycan binnen kan dringen.
Houdbaarheid van het water is ongeveer 1 jaar alleen is dat ook afhankelijk van de toepassing. Als het product gebruikt word in een omgeving waarin de geleidbaarheid van het water een belangrijke rol speelt is het water na 1 jaar niet meer bruikbaar.
Condenswater van je droogkast of koelkast is misschien wel arm aan kalk, maar zelfs na de filtering zitten er in het water nog minuscule deeltjes. En die kunnen de stoomgaatjes van je strijkijzer verstoppen én het ijzer beschadigen. Gebruik dus geen condenswater!
De mineralen worden tijdens het droogproces uit het water gehaald, maar het bevat wel nog altijd restanten van je wasmiddel. Daarom is het niet drinkbaar en geef je het ook beter niet aan de planten.
Gedemineraliseerd water is water dat op zo'n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om calcium, chloride, sulfaat, magnesium en natrium. Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd.
Waarom mag ik geen gedestilleerd water in mijn stoomstrijkijzer gebruiken? Gedestilleerd water is schadelijker voor het strijksysteem gebleken als het in een geïsoleerd systeem wordt gebruikt. Het bevordert corrosie zelfs meer dan gewoon kraanwater!
Komen er bruine druppels uit het strijkijzer die vieze vlekken in het wasgoed maken? Dan kunnen de gaten van de zool verstopt zijn met verbrande textielvezels. Maak de strijkzool schoon en controleer of de temperatuur niet te hoog staat.
Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken. Alle strijkijzers kun je ontkalken.