Aubergine levert een behoorlijke hoeveelheid van het sporenelement mangaan. Samen met calcium en vitamine D is dit essentieel voor gezonde botten. Terwijl jij van een maaltijd met gegrilde aubergines geniet, krijg je dus een gezonde stof voor je botten binnen.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de door het Voedingscentrum geadviseerde dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Gegrilde aubergine salade
Misschien denk jij niet gelijk aan onze paarse vriend als jij voor het groenteschap staat. Maar de aubergine met pittige smaak is hartstikke gezond! Deze groente bevat veel vezels, kalium en magnesium. Daarnaast bevat het goede antioxidanten, vitamine B én helpt het je cholesterol verlagen.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Goed voor je bloed
Aubergine is rijk aan ijzer en zorgt zo mee voor een goede aanmaak van rode bloedcellen. Dat is belangrijk om bloedarmoede te voorkomen.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Gezonde vleesvervanger
Een aubergine telt slechts 25 kcal/ 100 gram en is daarmee één van de minst calorierijke groenten, daarnaast is een aubergine vezelrijk, bevat veel antioxidanten en is ze rijk aan vitamine C. In combinatie met een eiwitrijk product dus een ideale vleesvervanger!
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
Veel groenten (en fruit) eten betekent een lager risico op hartziekten, verschillende soorten kanker, en diabetes type 2. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol. Dat komt door de vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het zijn bronnen van foliumzuur, ijzer, kalium, calcium en nog zo veel meer.
Het is namelijk niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om dat te verwijderen. Na het schoonmaken kun je de groente snijden.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Weet je niet hoe je een aubergine het best kunt eten? Maak eens deze heerlijke salade. Zowel lauwwarm als koud heel lekker.
Reeds gekookte of gebakken aubergine moet je wel in de koelkast bewaren in een afgesloten plastic bakje. Dit blijft dan 2 dagen goed. Als je deze groente invriest, blijft het tot maar liefst 12 maanden goed in de vriezer.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
Aubergine invriezen
Stop de groente niet rauw in de diepvries. Bereid aubergine eerst door ze 2 minuten te blancheren of even kort te bakken in boter of olie. Bereide aubergine kan je 12 maanden bewaren in de diepvries.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de dagelijkse 250 gram groenten.
Doch ze komt niet uit de Nieuwe Wereld, maar uit de heel erg oude wereld. Aubergines stammen uit India en wat vandaag de dag Pakistan heet. Ze zijn al zo'n 4000 jaar in de keukens van zuidelijk Azië bekend. Rond 500 v Chr zou ze China hebben bereikt.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.