Zoals je hebt kunnen lezen onder frustratie, is het opkroppen van boosheid niet goed voor je. Boosheid uiten is daarom in zekere zin gezond, maar doorschieten in destructief agressief gedrag is gevaarlijk.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Frustratie is géén bestaande emotie. Gefrustreerd zijn geen legitieme actie. En frustrerende mensen of situaties bestaan al helemaal niet.
Frustratie en irritatie herkennen
Overstuur raken van foutjes en bij geheugenproblemen. Huilbuien om schijnbaar onbelangrijke zaken. Zichzelf verdedigen en anderen de schuld geven. Snauwen en vaak chagrijnig zijn.
Gevoelens van frustratie hebben te maken met jouw verwachtingspatroon of verstoorde behoeften. Blijkbaar had je iets anders verwacht, gehoopt of gewild. In ieder geval loopt het nu even anders dan je had gedacht terwijl je de situatie niet kunt veranderen of het roer kunt omgooien.
Zeg niet tegen jezelf: ik ben boos / ik ben verdrietig. Maar zeg: ik voel woede / ik ervaar verdriet. Dit kleine verschil in self-talk helpt om ruimte te creëren tussen jou als persoon en de gevoelens die je ervaart. Stap 3: Plaats de lastige emotie die je dwarszit in een denkbeeldige zeepbel.
Psychologie niet boos kunnen worden
Dit kan te maken hebben met depressie onderdrukte woede. Het heeft er vaak mee te maken dat we bang zijn voor onze eigen boosheid. Vaak zijn we bang dat als we de boosheid toelaten, hij ons helemaal zal overnemen. Wees gerust: meestal valt het mee.
Antoniemen van frustratie zijn voldoening en gratificatie.
Frustratie-agressie is een van de meest voorkomende vormen van agressie. Het ontstaat door een opeenstapeling van irritaties en negatieve ervaringen. Uiteindelijk zorgt dit voor een uitbarsting van emoties. Frustratie-agressie is daarom ook niet gericht aan jou: het is woede die iemand richt op zichzelf.
Frustratie-agressie
begrip tonen en een gevoelsreflectie geven. vragen stellen en doorvragen naar de oorzaken van de frustraties. samenvatten om te controleren of je de ander goed hebt begrepen. het gesprek afronden met een aanbod dat je waar kunt maken en dat voor de ander acceptabel is.
Primaire emoties duren maximaal 2 minuten maar zijn wel heel intens. Secundaire emoties kunnen een hele dag of nog langer aanhouden. Als je bijvoorbeeld heel lang boos blijft, dan weet je dat er een andere emotie onder ligt. Je blijft hangen in de secundaire emotie die als een soort dekentje de primaire emotie bedekt.
Ze kunnen agressief worden, ze kunnen gaan trappen of slaan. Maar ze kunnen de ander ook uitschelden. Vaak is er stemverheffing en begint men te schreeuwen. Boosheid kan ook naar binnen slaan waardoor iemand niets meer zegt en zijn mond verder zal houden over de kwestie.
Boosheid kan worden opgevat als een protestreactie op het verlies van verbinding. Als u in gesprek bent met iemand en hij verbreekt de verbinding of het contact door zich bijvoorbeeld op iets anders te concentreren, bijvoorbeeld zijn telefoon, is een logische reactie boosheid.
Antisociaal gedrag: Als je antisociaal gedrag laat zien word je niet alleen vaak boos, maar doe je ook dingen die echt niet mogen. Bijvoorbeeld schreeuwen, pesten, liegen en vechten. Ook maak je wel eens dingen stuk of steel je. En het kan zijn dat je weleens spijbelt of wegloopt.
Als je boos bent stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller slaan, het adrenalinegehalte in je bloed stijgt. Je spieren spannen zich en je gezicht loopt rood aan. Je lichaam maakt zich als het ware klaar om te vechten.
Psychopathologische agressie: deze vorm zie je vaak in combinatie met middelengebruik (drank/drugs, medicatie) of als gevolg van neurologische of psychiatrische aandoeningen, zoals dementie en PTSS. Doordat je niet precies weet wat er in het hoofd van de cliënt omgaat is het lastig in te schatten hoe hij zal handelen.
Witteboordenagressie: een arrogante, neerbuigende houding die kleinerende (verbale) uitingen naar de medewerker laat zien; Agressie op de persoon: schelden, dreigen, bedreigen, intimideren (seksueel) en discrimineren.
De energie en de reserves van het lichaam raken uitgeput en er ontstaan klachten zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, somberheid, emotionaliteit, verminderd incasseringsvermogen, moeite met concentreren, slaapproblemen en piekeren. Vaak bouwen deze klachten zich ongemerkt op.
Stappen in het omgaan met boosheid
Zolang jij je verzet tegen je boosheid, hou je hem vast en ontstaat opgekropte woede. Maak contact met je eigen boosheid. Door iets te doen waardoor je getriggerd wordt.
Dat geldt ook voor regelmatig schreeuwen tegen kinderen, blijkt uit diverse wetenschappelijke studies. Het kan bijvoorbeeld tot op latere leeftijd leiden tot gedragsproblemen als agressief en defensief reageren, stemmingsproblemen als depressie en cognitieve problemen zoals concentratiestoornissen.
Sommige mensen vinden het moeilijk om hun boosheid te uiten. Zij kroppen hun emoties op totdat ze uiteindelijk tot een uitbarsting komen; de woedeaanval. Je kunt je emoties dan niet meer beheersen en 'flipt'. Een kan een paar minuten tot ongeveer een half uur duren.