De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
In een frikandel zit voornamelijk kippenvlees (40%) dat achterbleef op het karkas (zogenaamd separatorvlees), varkensvlees (25%), afhankelijk van de producenten ook nog paardenvlees (5%). De rest van de frikandel is gemaakt van water, kruiden, uien, paneermeel, bindmiddel en smaakversterkers.
Veel mensen beweren dat de frikandel bestaat uit koeienogen, uiers en slachtafval, maar niets is minder waar. Tegenwoordig vind je 40% kippenvlees wat achterbleef op het karkas na het fileren, 25% varkensvlees en sommige producenten voegen daar nog 5% paardenvlees aan toe.
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.
In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
'Ze zeggen altijd dat ik veel kan eten, maar tussen veel eten en veel frikandellen eten zit een wereld van verschil. ' De grote winnaar van de dag was dan wel niet John zelf, maar de staande records zijn wel verbroken. Die eer ging naar Aart uit 't Harde, die maar liefst 23 frikandellen wist weg te werken.
Volgens het Voedingscentrum bevat een frikandel veel verzadigd vet. De frikandel behoort tot de categorie 'vet vlees'. Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Dit vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt raken.
In Japan wordt paardenvlees wel als sashimi gegeten: rauw en dun gesneden met sojasaus. In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
Behalve kip bestaat de frikandel nog uit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (25 à 30 procent). Sommige producenten voegen daar nog een beetje paardenvlees aan toe, maar dat zit lang niet in elke frikandel.
Net als vorig jaar zijn de frikandellen van de Belgische fabrikant Vanreusel verkozen als lekkerste. Het onderzoek werd gedaan door het Centrum… Snackfabrikant Vanreusel heeft de lekkerste frikandellen Na de oliebollen, friettest en haringtest heeft het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) frikandellen getest.
En wat er nou zo bijzonder is aan de paardenworst? “Er zit niets in, behalve paard. Het is echt paardenvlees met een beetje kruiden, en dat is geheim natuurlijk. Maar er zitten geen gluten of conserveringsmiddelen in.
Frikandellen worden gemaakt van voornamelijk kippenvlees (soms seperatorvlees, dit is het vlees wat aan de karkassen blijft zitten als de grote stukken er af zijn gesneden), varkensvlees en in sommige gevallen een klein beetje paardenvlees.
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Omdat dit het eerste WK is, is er geen record te verbreken. Al heeft Sjonnie Noordeinde een record op zijn naam staan van maarliefst 47 frikandellen binnen een uur (dat is 3,76 kg frikandel).
Tom Waes is de snelste pizza-eter ter wereld. In het Eén-programma Tomtesterom verorberde hij een pizza van dertig centimeter in twee minuten en negentien seconden. Dat is een verbetering van het vorige wereldrecord met 41 seconden. Waes haalt er het Guinness World Records Book mee.
2. De meeste eieren eten. Het wereldrecord gekookte eieren eten ligt op 141 eieren in acht minuten. Dit record werd gewonnen door de Amerikaanse Joey Chestnut, die vaker meedoet aan eetwedstrijden.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Broodje open been
Het broodje frikandel dat ook wel door het snackbarleven gaat als een 'open ruggetje'.
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
Salami is inmiddels over de -gehele wereld een begrip geworden. Het product is van Italiaanse oorsprong. Vroeger werd het bereid van ezel- of muildiervlees, maar tegenwoordig bestaat het uit een mengsel van paardenvlees, rundvlees, varkensvlees en spek, op smaak gebracht met ui en knoflook en een aantal kruiden.
Welke dieren allemaal in een bepaald slachthuis mogen geslacht worden, blijkt uit de erkenning die door de Minister aan het slachthuis werd verstrekt. Dit kan je nagaan in de lijst van de erkende inrichtingen. Enkel het kelen en uitbloeden van paarden bij een noodslachting mag buiten het slachthuis plaatsvinden.