Extra informatie. Marne Franse Mosterd is een milde mosterd, die uitstekend te gebruiken is bij snacks, rood en wit vlees en vele andere gerechten. Heel geschikt voor wie niet van al te scherpe mosterd houdt!
Dijonmosterd is lichtgeel van kleur, in tegenstelling tot Amerikaanse mosterd die heldergeel, iets intenser en prikkelender is. De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
Dijon mosterd: pittig, scherp en kruidig
Dijonmosterd is lichtgeel van kleur en heeft een fijne structuur. De mosterd heeft een pittige, scherpe smaak en is lekker kruidig. Dit maakt 'm ideaal om puur te eten bij een blokje kaas of een stukkie worst, maar ook om mee te koken.
Door te variëren met de ingrediënten kan mosterd met verschillende grofheid en scherpte gemaakt worden. De vele (herkomst)benamingen voor mosterd hebben daarbij vaak niet zoveel betekenis. Een aantal bekendere soorten mosterd zijn:Franse Dijonmosterd (Moutarde de Dijon).
Het heeft een typerende scherpe smaak variërend van mild tot pittig. Hoe scherp het product smaakt, is afhankelijk van het soort mosterdzaad dat wordt gebruikt. De meest gebruikte soorten zijn geel mosterdzaad, bruin mosterdzaad en oriental mosterdzaad.
Gele mosterd
Soort mosterdzaad: Geel. Pittigheid: Laag . Gebruik: Als smaakmaker op hotdogs, hamburgers, in dressings, barbecuesauzen en marinades.
Super Hot Guy Fawkes Mustard . Hott NO CHILLI mosterd in het VK, een superieure Engelse mosterd die gegarandeerd je oma's sokken omver blaast!! Mr Vikkis Guy Fawkes Mustard is een Super Hot English Mustard die je een echt geweldige smaak geeft om elk koud vlees te complimenteren.
Een mosterd met medium hitte , licht zoete tonen met een typische Franse mosterdsmaak met een vleugje azijn en kruiden en dragonachtige tonen. Franse mosterd heeft een uitgesproken aroma, met subtiele azijn- en kruidentonen.
Britse "Franse mosterd" zou ook geclassificeerd worden als een "moutarde douce" - een term die gebruikt wordt voor bepaalde zoetere, mildere mosterdsoorten in Frankrijk. Dijon is donkergeel, met een mildere smaak dan Engelse mosterd, maar nog steeds met meer bite en een meer klassieke mosterdsmaak dan de zoetige, hartige "Franse mosterd" .
Een pot pittige mosterd van Henri Willig bevat 195 gram mosterd. Deze mosterd is een veelzijdige smaakmaker. Serveer de mosterd bij een selectie van kazen of smeer bijvoorbeeld wat mosterd op gegrilde worstjes of hotdogs voor een extra pittige bite.
De Amerikaanse gele mosterd is – u raadt het al – vooral populair in de VS. Hij is aanzienlijk milder en zoeter dan andere mosterdsoorten. De heldergele kleur komt door het gebruik van fijngemalen gele mosterdzaadjes en kurkuma.
Dijonmosterd: zinnenprikkelend
Gele zaadjes leveren een milde mosterd op en zwarte zaadjes zorgen juist voor een erg scherpe smaak. Tijdens het malen van de ingrediënten komt mosterdgas vrij. Dit geeft mosterd zijn typische, zinnenprikkelende beleving.
Is Engelse mosterd sterker dan Franse mosterd? Ja, Engelse mosterd is aanzienlijk heter dan Franse mosterd, of Dijonmosterd, zoals het soms wordt genoemd. Franse mosterd heeft een vrij milde smaak in vergelijking met Engelse mosterd met een licht pittige smaak vanwege het gebruik van het zure sap van onrijpe druiven.
De pittigheid van mosterd komt van de natuurlijke zuurgraad die in balans is met kruiden, zoetheid en een beetje hitte. Dit gedurfde smaakprofiel brengt het gehemelte in beweging en daarom zijn we er dol op.
Het past goed bij vlees, zoals ham, gevogelte en rundvlees, maar ook bij zeevruchten en groenten . Franse mosterd is ook een belangrijk ingrediënt in de beroemde Croque Monsieur sandwich en wordt vaak geserveerd bij charcuterieplanken en kaasplanken.
Gezondheid
Sauzen zoals Franse Mosterd zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Franse Mosterd kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Pittige bruine mosterd is daarentegen heel anders dan Dijonmosterd . Naast het duidelijke verschil in kleur, is pittige bruine mosterd ook te onderscheiden van Dijonmosterd door zijn veel grovere textuur, omdat de mosterdzaadjes grotendeels intact zijn gebleven.
In de 13e eeuw ontwikkelden met name de Fransen in de sindsdien om haar mosterd bekende stad Dijon nieuw mosterdrecepten. Speciaal aan de mosterd uit Dijon was, dat deze niet met azijn, maar met het sap van onrijpe druiven of met most werd bereid. Vandaar de naam - lat.
Nee, je kunt gele mosterd niet omzetten in Dijonmosterd. Gele mosterd bevat gele mosterdzaadjes en toegevoegde kruiden zoals kurkuma, paprika en knoflook. Franse Dijonmosterd bevat scherpe bruine mosterdzaadjes, witte wijn, azijn en geen toegevoegde kruiden. Maar je kunt gele mosterd gebruiken als vervanging voor Dijonmosterd .
French's Classic Yellow ® Mustard is een hoogwaardige milde gele mosterd . Gemaakt met steengemalen, #1 Grade Mosterdzaden zonder kunstmatige toevoegingen.
In principe is gladde fijne mosterd, de Dijon, de meest scherpe mosterd. Dit komt doordat bij Dijon mosterd een mengsel van de 3 mosterd zaden wordt gemalen, gezeefd en gemengd met azijn. Hierdoor blijven de stoffen die voor de scherpe sensatie zorgen het best bewaard.
Het tekort aan zaden heeft een klap uitgedeeld aan Franse mosterdmakers, waarvan de meesten geconcentreerd zijn in de regio Bourgondië, die een eeuwenoude geschiedenis van mosterdproductie heeft. Momenteel is de lokale zaadproductie goed voor minder dan 20% van de leveringen aan de sector.
In mosterd zit vitamine K en verschillende vitaminen B. En ook al is de totale hoeveelheid van deze vitaminen maar klein, toch zorgen ze ervoor dat dit gele goedje een gunstige invloed heeft op je gezondheid.
Engelse mosterd
Het is gemaakt met een combinatie van gele en bruine zaden en is sterker dan veel andere mosterdsoorten omdat het een laag zuurgehalte heeft . Het is met name geschikt om te kruiden als ingrediënt bij het koken, maar wordt ook gebruikt als tafelcondiment voor koud en warm vlees.
De pittige mosterd is niet echt scherp maar wel lekker pittig, door een combinatie van geel (milder) en zwart (scherper) mosterdzaad als basis. Met een vleug mierikswortel, die goed combineert met de smaak van mosterd.