goedkoop fleece is vaak statisch; zakken ontbreken of zijn niet afsluitbaar.
Bij stoffen zoals nylon, acryl en fleece bouwt de lading van statische elektriciteit zich gemakkelijker op dan bij katoen of linnen. Dat heeft te maken met de materiaal-eigenschappen van die stoffen.
Het grootste probleem van fleece stof is de hoeveelheid microplastics die vrijkomen. Deze kleine plasticdeeltjes zijn ondertussen overal. Fleece gemaakt van PET-flessen lost wel de herkomst van grondstoffen op, maar het microplastics probleem helaas niet.
Andere voorbeelden van materialen die niet snel statisch worden zijn: Papier. Katoen. Hout.
Helaas blijken fleecetruien en –dekens, hoewel gemaakt van gerecylced plastic, uiteindelijk toch slecht voor het milieu (en voor ons). Elke keer als je fleece wast, laat dit microvezels los.Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze er niet uitfilteren en uiteindelijk komen deze deeltjes weer in de zee terecht.
WIST-JE-DATJE: De dikte van een fleece wordt vaak uitgedrukt in cijfers: 100 volstaat voor warmere streken, 200 is prima voor alledaags gebruik in de tussenseizoenen en 300 houdt je ook tijdens strenge winters warm.
Wat is fleece eigenlijk? Fleece is een weefsel van 100% polyester, oftewel synthetische vezels. Rondom het basisweefsel van horizontaal en verticaal verweven dikkere draden worden aan beide kanten in kleine lusjes de draden geweven die de uiteindelijke 'pool' gaan vormen. Vergelijk het met badstof.
Spray een beetje haarlak of wasverzachter op de binnenkant van je statische kleding. Gebruik metalen kledinghangers om statische elektriciteit te ontladen. Stop statische kleding een half uurtje in de vriezer en leg de kleren vervolgens in de zon.
Hiervoor kan je bijvoorbeeld een plantenspuit gebruiken. Er bestaan ook speciale “antistatische sprays” die je kan kopen. Wat je ook kan gebruiken is bodylotion. Door het laagje lotion tussen jouw huid en het kledingstuk kan de kleding niet meer plakken door statische lading.
Je kan jezelf ook ontladen aan een plant door hem even kort aan te raken. Zo voorkom je de vervelende schok als je weer iemand een hand moet geven. Extra pluspunt van planten: ze geven je ook nog eens extra zuurstof. Dus zet er eentje in de woonkamer, slaapkamer of neem een kantoorplant.
Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend. De productie van een fleecetrui of fleecedeken is alleen niet zo milieuvriendelijk. Zijde kan eveneens helpen om het warm te krijgen.
Waarom is fleece eigenlijk populair gebleven? Fleece is zacht, licht van gewicht, makkelijk om mee te nemen, ademend en isolerend en geeft je gewoon een behaaglijk gevoel wanneer je het draagt of om je heen hebt. Fleece beschikt over een grote luchtdoorlatendheid en heeft dus een groot ademend vermogen.
In de praktijk is vrijwel alle fleece gemaakt van polyester, zegt Harmsen. 'Fleece kan ook worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of wol, maar hier betaal je flink meer voor en het voelt toch net anders.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest.
Bepaalde soorten kleding bouwen veel meer statische elektriciteit op dan andere. Wol en kleding van polyester zijn bijvoorbeeld minder goede keuzes als de lucht heel droog is, dan katoen en linnen.
Geef je fleece de best mogelijke zorg en was deze thuis. De beste resultaten komen van een warme wasbeurt met een mild wasmiddel en geen wasverzachter. Fleece is goed in het absorberen van water, dus zorg ervoor dat je de extra spoeloptie selecteert om alle wasmiddelresten te verwijderen.
Je kunt deze truc ook doen met een ander metaal voorwerp - metaal ontlaadt. Verstop een ijzeren veiligheidsspeld in de naad of zak van je kledingstuk. Het metaal zorgt ervoor dat je geen schok zult krijgen wanneer je iets aanraakt dat geleidt.
Tips om statisch geladen zijn tegen te gaan
- Kies je kleding bewust: katoenen of linnen kleding maken de kans om statisch geladen te raken het kleinst vanwege de structuur van deze stoffen. Ook is het verstandig om ingelopen schoenen te dragen met, bij voorkeur, leren zolen. Rubberen zolen kan je het beste vermijden.
Statische kleding wordt veroorzaakt door het drogen of dragen van (meestal synthetische) stoffen die elektrische lading verzamelen. Er ontstaat een elektrostatische lading in jouw kleding doordat verschillende stoffen tegen elkaar wrijven.
Neutral Wasverzachter is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en vermindert het risico op huidreacties. Maakt het wasgoed heerlijk zacht en anti-statisch.
Heldere kunststoffen PVC, PMMA en Polycarbonaat
Antistatische kunststof materialen worden gekenmerkt door het feit dat er door wrijving geen statische lading kan worden gedetecteerd.
Fleece ofwel 'polar fleece' is eind jaren zeventig uitgevonden als een lichtgewicht vervanger van wol en houdt ons in de winter lekker warm. Maar het imago van fleece begint barsten te vertonen. Fleece wordt namelijk meestal gemaakt van polyester, een synthetische stof.
Fleece vesten zijn ook erg warmhoudend, maar iets minder winddicht dan een teddy gevoerd vest. Fleece kan ook in alle seizoenen gedragen worden. Kleding van deze stof wordt vaak gedragen als extra tussenlaag of als vest voor de lente en zomeravonden.
Laat je fleece ook niet stomen! Je wast je fleecekleding op maximaal 30°C.