Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Kazen die niet echt hard zijn maar ook niet extreem zacht - zoals Gouda en gruyère - blijven na opening makkelijk drie weken goed. Ongeopend kan je ze twee maanden bewaren in de vriezer. Hetzelfde geldt niet voor zachte en uiterst smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie.
Feta bewaren
Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kan feta gemakkelijk verkruimelen en als topping gebruiken voor een salade. Een lekker lichte tip, want zo heb je véél minder van de kaas nodig, en proef je toch goed de smaak. Maar feta kan je ook gaan gebruiken in warme bereidingen, de kaas smelt een klein beetje, maar behoudt toch mooi zijn vorm.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Fetakaas is meer dan een topping voor een Griekse salade. Het is een kruimelige, romige delicatesse die zijn heldere, zilte smaak aan alles geeft, van kleurrijke pastasalades en zomerse flatbreads tot decadente sauzen en gebakken pastarecepten .
Feta bewaren
Ook geopende Feta kan je in de eigen zoutoplossing in een goed afgesloten vershoudbakje bewaren. Wil je de Feta langer bewaren? Snijd het dan in blokjes en vul een vershoudbakje met olijfolie en kruiden. De feta krijgt dan extra smaak en op deze manier kan je het nog een aantal weken bewaren.
Aan de andere kant, als het ongeopend in de achterkant van je kaaslade heeft gehangen, voorbij de houdbaarheidsdatum, zolang het geen tekenen van schimmel vertoont, is het waarschijnlijk nog steeds goed om te eten . Kaas wordt meestal onaangenaam voor je voordat het onveilig wordt.
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta)
Hoe bewaar je fetakaas. Vanwege de kruimelige textuur van fetakaas kan het heel snel droog worden, zelfs als het in de koelkast wordt bewaard. Als je feta langer dan een week wilt bewaren, kun je het het beste in pekel (een oplossing van water en zout) of gezouten melk bewaren , om te voorkomen dat het uitdroogt.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Bewaren: Gemarineerde feta kan ongeveer 2 tot 3 weken in de koelkast bewaard worden, mits goed bewaard in een pot met een goed sluitend deksel en de bovenkant van de kaas altijd bedekt is met olijfolie . Bewaar de overgebleven olijfolie! Bezoek onze winkel voor kwalitatieve mediterrane ingrediënten, waaronder extra vergine olijfolie en kruiden.
De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Fetakaas is een populaire keuze voor mensen die hun cholesterolgehalte willen beheersen . Het bevat minder vet dan veel andere kazen en biedt nuttige voedingsstoffen zoals calcium en eiwitten.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Bevat nuttige vetzuren
Fetakaas bevat goede hoeveelheden van een vetzuur genaamd geconjugeerd linolzuur (CLA) . Dierstudies suggereren dat dit vetzuur de lichaamssamenstelling lijkt te verbeteren door lichaamsvet te verminderen en de magere massa te vergroten. Kaas gemaakt van schapenmelk heeft hogere niveaus van CLA.
Zachte, ongepasteuriseerde kazen zoals feta kunnen Listeria monocytogenes bevatten, een type bacterie dat milde griepachtige symptomen kan veroorzaken bij volwassenen. Listeria kan schadelijk zijn voor een foetus, dus zwangere vrouwen wordt geadviseerd om ongepasteuriseerde kazen te vermijden . Feta bevat ook tyramine, een natuurlijk voorkomende stof in gerijpte en gefermenteerde voedingsmiddelen.
Verhit een middelgrote koekenpan op hoog vuur met 3-4el olijfolie. Bak de feta 1-2min aan elke kant, tot het krokant en goudbruin is.
Kaas. Algemeen bekeken gaat kaas vaak langer mee dan de houdbaarheidsdatum. Zelfs als op de kaas wat schimmel groeit, is-ie nog te redden als je dat gedeelte wegsnijdt. Bij zachtgerijpte kazen zoals camembert en brie is witte schimmel volgens kenners zelfs normaal.
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.