Soep uit blik bevat relatief veel zout, wat slecht is voor onder andere je bloeddruk. Ook kunnen er meer slechte vetten in zitten dan in zelfgemaakte erwtensoep. Voor een keertje kan het dus best, maar het is gezonder om zelf erwtensoep te maken!
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Je kunt het kant-en-klaar of gecondenseerd kopen, of zelf maken met behulp van elke soort erwten, zoals groene erwten of spliterwten. Erwtensoep zit boordevol voedingsstoffen zoals calcium, kalium en vitamine A. Erwtensoep biedt verschillende andere voordelen als onderdeel van een algeheel uitgebalanceerd dieet.
Gezondheid
Soep zoals Unox Soep in Blik Erwtensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Blik Erwtensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het ziet er dan wel mooier uit, zo'n kleurig groenteschap, maar het idee dat geconserveerde groenten bij uitstek minder voedzaam zijn dan hun verse tegenhanger is een misvatting. In werkelijkheid behouden groente uit blik of pot evenveel voedingsstoffen als verse onbewerkte groenten.
Soep uit blik bevat te hoge concentraties BPA. nieuws Mensen die soep uit blik eten, waarin bisfenol A (BPA) is verwerkt, krijgen die giftige stof in hun lichaam.
Amy's Organic Low Sodium Lentil Vegetable Soup is een van de gezondste soepen in blik omdat het gemaakt is met niet-GMO, biologische ingrediënten, weinig natrium bevat en een geweldige bron is van eiwitten en vezels. Met 11 gram plantaardige eiwitten en 8 gram vezels in één blik, is deze linzengroentesoep vullend en voedzaam.
Soep uit blik bevat relatief veel zout, wat slecht is voor onder andere je bloeddruk. Ook kunnen er meer slechte vetten in zitten dan in zelfgemaakte erwtensoep. Voor een keertje kan het dus best, maar het is gezonder om zelf erwtensoep te maken!
Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.
Jazeker. De vezels in groenten helpen je langer een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger krijgt en de kans kleiner is dat je naar ongezonde snacks grijpt. Bovendien is vegetarische erwtensoep meestal laag in calorieën en vetten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
boordevol eiwitten uit het vlees en de erwten. Eén kopje gekookte spliterwten levert maar liefst 16 gram vezels, 16 gram eiwitten en slechts 25 gram netto koolhydraten, waardoor ze een uitstekende bron van de meeste belangrijke macronutriënten zijn !
Eindoordeel. Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
G'woon en 1 de Beste waren allebei „erg waterig” en hadden „niet genoeg smaak.” Vier merken kwamen als beste uit de bus: Jumbo, Albert Heijn, Aldi en Unox.
In het laatste deel van de darm worden deze vezels afgebroken en gefermenteerd door bacteriën. De stoffen die daarbij vrijkomen houden de massa in de darm soepel en bevorderen zo de stoelgang. Veel van die stoffen zijn in gasvorm. Die gassen ontsnappen ook, vandaar dat je na peulvruchten eten vaker windjes laat.
Fermentatie van de raffinose-familie van oligosacharidesuikers uit erwten in de dikke darm resulteert in de productie van darmgas .
Knolselderij is een ingrediënt dat niet mag ontbreken in een klassieke erwtensoep. Het bevat veel vitamine C en een goede dosis vitamine K. Verder zorgt de knolselderij ook voor wat extra voedingsvezels in de soep. Dit is onder andere fijn voor je stoelgang en geeft je langer een vol gevoel.
Niet laten koken
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje.
De erwtensoep van Aldi kwam als Beste uit de Test. Consumenten vonden deze soep het lekkerst: de erwtensmaak, kleur en vulling waren precies goed. Deze soep was ook de enige die een voldoende kreeg van het expertpanel.
Giet spliterwtensoep over het vlees en verwarm het dan voor een diepere smaak en hartige kom . Transformeer dunne bouillons in eierdruppelsoep: Verwarm kippen- of groentebouillon tot het kookt. Klop een paar eieren; giet in de pan, klop de soep terwijl je giet. Bonus: Voeg blokjes tofu of blokjes kip toe voor extra proteïne.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
De gezondste soepen bevatten 360–600 milligram natrium per portie, maar één kop soep uit blik kan 800 of meer milligram natrium bevatten ! Aangezien een gemiddelde soep minstens twee kopjes kan bevatten, kan een kom soep de dagelijkse hoeveelheid zout bevatten.
In eten uit blik blijven de macronutriënten behouden.Dit zijn de vetten, koolhydraten en eiwitten.Ook vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A en E, zouden veelal in stand blijven. Onderzoekers zijn nagegaan of ingeblikte voedingsmiddelen met veel vitamine A, zoals wortels, nog altijd veel van deze vitamine bevatten.