Dit gebeurt meestal na ongeveer een week. Bij sommige breuken in de voet of enkel is loopgips mogelijk. Gips dat rondom wordt aangelegd, is bijna altijd van kunststof. Dit gips is lichter en sterker.
Gips is pas na 48 uur volledig hard. In die tijd moet u voorzichtig met het verband omgaan. Leg het gips bijvoorbeeld niet op een harde rand, maar op een zachte, gladde onderlaag. Een kunststofverband is na 30 minuten volledig hard.
Als u loopgips heeft en dit mag belasten, beperk uw mobiliteit dan tot in- en rond het huis. Loop dus geen lange afstanden met uw gips. U mag nooit op een spalk steunen of deze belasten. In de eerste week krijgt u een mitella om uw arm zoveel mogelijk rust te geven.
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
U mag belasten op geleide van de pijn. Langzaam verhogen Indien afgesproken, gaat u gedurende de periode dat u loopgips heeft het gewicht op uw gipsbeen langzaam verhogen, afhankelijk van de pijn. Met kruk(ken) lopen Als u met ruim de helft van uw eigen lichaamsgewicht mag belasten, kunt u met één kruk gaan lopen.
Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen in geval van schade. Dit hangt af van de omstandigheden. U bent zelf verantwoordelijk om te beslissen of u met uw gips goed kunt autorijden en onveilige situaties kunt voorkomen.
U mag met gips om uw been en arm niet autorijden, fietsen of een scooter besturen. Dit kan verzekeringstechnisch gevolgen voor u hebben.
Bij sommige breuken in de voet of enkel is loopgips mogelijk. Gips dat rondom wordt aangelegd, is bijna altijd van kunststof. Dit gips is lichter en sterker. Het is daardoor makkelijker om mee te lopen.
Draag nadat u uit het gips komt minimaal 2 weken stevige schoenen, dit zijn schoenen waarvan de zool zo stug mogelijk is. Loop in het begin niet teveel en gebruik eventueel nog één kruk aan uw gezonde zijde erbij. Neem kleine pasjes en loop niet te veel (maximaal 1 kilometer per dag).
Er is gips in alle kleuren van de regenboog. Zo is er bijvoorbeeld donkerblauw gips, maar ook hoofdpijn geel, prachtig roze, gras groen, roet zwart, wit en zelfs rood. De gipsverbandmeesters houden de trends goed in de gaten zodat jij er mooi bijloopt. Hoe gaat het maken van een röntgenfoto?
Bij een gips om het been
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
Doucht u zo kort mogelijk. In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.
Een gipsschoen maakt het dragen van loopgips comfortabel. De ultra lichte schoen met comfortabele pasvorm zorgt ervoor dat de voet ruimte krijgt wat het verlangt zonder dat je dit merkt. Daarnaast wordt de schoen over het gips getrokken waardoor het beschikt over een 'extra beschermlaag.
Tijdens de droogtijd is het gips kwetsbaar. Wees er dus voorzichtig mee. Als het gips breekt, neem dan contact op met de gipskamer of de Spoedeisende hulp. Een gipsspalk is na één uur hard en na 48 uur helemaal droog.
Er is eigenlijk geen behandeling nodig Niet alle botbreuken hebben een behandeling nodig in de zin van gips of operatie, (bijvoorbeeld gebroken ribben of vingertoppen) omdat ze na verloop van tijd spontaan genezen.
Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Oefen om weer een normaal looppatroon te krijgen, dan is iedere stap een oefening.
De gipsschoen
De harde en goed gevormde voetzool zorgt ervoor dat uw middenvoet- en uw voetwortelbeenderen voldoende worden beschermd tijdens het belasten (= bijvoorbeeld lopen). Uw breuk kan hierdoor goed genezen.
Het herstel zal erg afhankelijk zijn van het soort breuk. Simpele breuken die met gips worden behandeld, zijn meestal na circa 6 weken weer vastgegroeid. Daarna zal er, al dan niet met fysiotherapie, geoefend moeten worden in het lopen. Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel weer is zoals voor het ongeluk.
Hij mag de enkel 6 weken niet belasten. Piet leert met elleboogkrukken onbelast lopen: lopen met elleboogkrukken, hoe doe je dat?». Maar tijdens het hinken met elleboogkrukken is het best lastig om je evenwicht te bewaren en je kunt lastig iets meenemen.
In tegenstelling tot schade door een verstuikte enkel, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal niet meer er op staan of lopen. Ook is er vaak een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast voel je drukpijn op het gebroken bot.
Jeuk wordt meestal veroorzaakt door vocht tussen de huid en het gipsverband. Je kan dit bestrijden door de ruimte tussen de huid en het gips voorzichtig droog föhnen. Pas op! Niet te warm in verband met verbranding!
Bewegen. Het is belangrijk dat u oefeningen doet met het ingegipste lichaamsdeel om de bloedsomloop te stimuleren, uw gewrichten soepel te houden en de spierkracht zoveel mogelijk op peil te houden. Doe iedere oefening vijf keer achter elkaar en herhaal dit enkele malen per dag.
Gips hoort stevig (strak) te zitten, zeker in het begin. Na verloop van tijd zit het 'losser'. Dat komt enerzijds doordat de zwelling afneemt en anderzijds omdat de spieren al snel in omvang verminderen. Dat herstelt als u genezen bent.
Een walker (VACOped) is geschikt voor een (na)behandeling bij verschillende letsels zoals een achillespeesruptuur, breuken aan de voet of breuken aan de enkel. Ook is een walker geschikt als nabehandeling na een operatie. De walker is een soort spalk.