Er zijn voldoende plaatsen waar je deze prachtige boom kunt toepassen. De walnoot, ook wel okkernoot genoemd (Juglans regia), is een multifunctionele boomsoort.
Bij Qweeker kun je genieten van de verrukkelijke gewone walnoot (Juglans regia), ook wel bekend als de okkernoot of notelaar. Deze knapperige lekkernij is niet alleen een feestje voor je smaakpapillen, maar ook een boom vol geschiedenis en traditie.
Zwarte walnoten bevatten meer antioxidanten, meervoudig onverzadigde vetzuren en andere gezondheidsbevorderende stoffen dan de meer gangbare Engelse walnoten . Hierdoor zijn ze nuttig bij het verminderen van het risico op kanker, hartziekten en diabetes.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Doordat de eiwitten en vetten in een walnoot langzaam verteerd worden, is je lichaam langzamer bezig met als gevolg dat je minder snel een hongergevoel hebt. Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag.
De aanbevolen dagelijkse portie walnoten is 28–42 gram, wat overeenkomt met 12–18 walnoothelften .
Eten om beter te slapen
De reden: "Walnoten zijn een van de beste bronnen van melatonine, het slaaphormoon", vertelt ze.
Noten en zaden zitten hoog in de omega-6 vetten, wat voor heel wat mensen ook snel teveel van het goede is. En dat nog los van dat ze bij mensen een allergische of intolerantie reactie kunnen geven.
Omdat het de stofwisseling versnelt, wordt mensen die van hun overgewicht af willen komen aangeraden om walnotenwater te drinken . Een glas walnotenwater dat elke dag op een lege maag wordt gedronken, helpt om af te vallen. Met zijn rijke inhoud wordt het ook aanbevolen als tussendoortje in dieetprogramma's.
"Eerdere studies hebben aangetoond dat noten in het algemeen, en walnoten in het bijzonder, geassocieerd worden met lagere percentages hartziekten en beroertes. Een van de redenen is dat ze het LDL-cholesterolgehalte verlagen , en nu hebben we nog een reden: ze verbeteren de kwaliteit van LDL-deeltjes," aldus medeauteur van de studie Emilio Ros, MD, Ph.
Zwarte walnotenbomen hebben een welverdiende reputatie voor het moeilijk maken van het leven voor tuinders omdat ze een giftige stof genaamd juglone vrijgeven, die schadelijk kan zijn voor veel soorten planten . Voor veel tuinders in de Verenigde Staten en Canada kunnen de woorden "zwarte walnotenboom" een teken zijn van ernstige depressie.
Volgens de kenners het lekkerste als de walnoot een jaar droog heeft gelegen. De vraag stijgt het aanbod stagneert: Niet alleen in Europa maar steeds in meer werelddelen worden noten gezien als bron van gezonde voedingstoffen. Omdat de vraag stijgt en het aanbod stagneert zal de prijs steeds hoger worden.
Lust je bijvoorbeeld geen walnoten? Neem dan bijvoorbeeld hazelnoten of macademia's of een ander soort die je wel lust. Je kunt dus ook pinda's nemen wanneer je geen noten eet. Varieer in ieder geval met een product uit dezelfde productgroep: noten, zaden en pitten.
Walnoten zijn rijk aan gezonde vetten en bevatten van alle notensoorten de meeste omega-3-vetten. Omega-3-vetzuren bevorderen een snelle communicatie in je hersenen. Een tekort aan deze vetten kan concentratieproblemen en vergeetachtigheid veroorzaken. Walnoten zijn dus geschikt als brainfood!
Ze bewaren niet alleen makkelijk ze zijn ook uiterst lekker en voedzaam. Ongeveer alle dagen eten we een handje noten. In slaatjes, muesli, op taart, in koekjes of zelfgemaakte marsepein. Aan al die gerechten geven okkernoten een lekkere toets.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Een van de beste manieren om walnoten te eten is om ze een nacht te laten weken en ze dan 's ochtends op te eten. Om dit te doen, week je 2-4 walnoten in een kopje water voor de nacht. Eet ze de volgende ochtend als eerste. Walnoten die geweekt zijn, kunnen helpen om het schadelijke cholesterol in het lichaam te verlagen.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Walnoten: walnoten zijn goed voor je stoelgang, omdat ze veel niet-fermenteerbare vezels bevatten. Deze vezels zorgen ervoor dat je darm beweeglijker wordt en je stoelgang soepeler wordt.
Walnoten bieden talloze gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van hart en hersenen, vanwege hun rijke voedingsprofiel. Overmatige consumptie kan echter leiden tot spijsverteringsproblemen, gewichtstoename, mogelijke nierstenen en voedingstekorten. Mensen met een notenallergie moeten walnoten volledig vermijden.
Walnoten hebben qua voedingsstoffen veel weg van de pecannoten. Ook walnoten hebben een gunstig effect op cholesterol en hartziektes. Bovendien zijn walnoten rijk aan vezels en eiwitten, waardoor het een gezond en verzadigend tussendoortje is.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het regelmatig eten van noten de ontstekingsniveaus verlaagt die verband houden met hartziekten en diabetes . Regelmatig een gezond dieet eten met noten kan: De gezondheid van de slagaders verbeteren. Ontstekingen verminderen die verband houden met hartziekten.
Bepaalde voedingsstoffen en hormonen helpen de slaap te bevorderen. Tryptofaan, te vinden in kalkoen en vis , bevordert de productie van serotonine. Melatonine (te vinden in zuivel en kersen) maakt je slaperig, kalium (te vinden in bananen) en magnesium (ook te vinden in bananen en amandelen) helpen de spierontspanning te bevorderen.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.