Die trend past binnen een bredere verschuiving van traditionele naar digitale criminaliteit. De coronacrisis heeft daar een impuls aan gegeven. De politie registreerde in 2021 veertienduizend gevallen van cybercrime.Dat is een toename van bijna een derde ten opzichte van 2020 en drie keer meer dan in 2019.
Weer andere onderzoekers stellen dat de oorzaak van crimineel gedrag ligt aan het feit dat sommige mensen in heel moeilijke sociaal-economische posities verkeren. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld geen werk vinden en gaan uit stelen vanwege hun frustratie of de armoede.
Landelijk daalde het aantal mensen dat slachtoffer was van traditionele criminaliteit tussen 2012 en 2021 met 43 procent. Het aantal misdrijven dat de politie op dit gebied registreerde nam met 52 procent af.
Mensen met een Nederlandse achtergrond zijn het minst vaak verdachte van een misdrijf; 0,6 procent is geregistreerd als verdachte. Van de mensen uit nieuwe EU landen is tussen de 1 en de 2 procent als verdachte geregistreerd.
Onder personen met een Marokkaanse achtergrond is de piek het hoogst, maar zo rond het dertigste levensjaar zakt het percentage verdachten met een Marokkaanse achtergrond onder dat van personen met een Antilliaanse achtergrond.
Bij vrijwel alle leeftijdsgroepen zijn mensen met een Antilliaanse achtergrond naar verhouding het vaakst verdacht van een misdrijf. Alleen bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar is met 7,8 procent het aandeel verdachten groter bij mensen met een Marokkaanse achtergrond.
Kiev. Op de nummer 1 van meest onveilige grote Europese steden staat Kiev. Dit komt uiteraard door de oorlog met Rusland en het bijkomende geweld. Het Russische leger schiet met regelmaat raketten af op de stad waarbij verschillende gebouwen zijn ingestort.
Nederland is steeds veiliger geworden, zo meldt het CBS deze week. We zijn weer terug op het niveau van 1980. Vervolgens buitelen opiniemakers, deskundigen en ervaringsdeskundigen over elkaar heen in een poging deze contra-intuïtieve trend te verklaren of te weerspreken. Een greep uit de verkeerde vooronderstellingen.
1. Amsterdam. Amsterdam was in 2020 de gevaarlijkste gemeente van Nederland.
Jong volwassen mannen van Marokkaanse herkomst spannen de kroon met een verdachtencijfer van bijna 20%, gevolgd door Antilliaans-Nederlandse jonge mannen met 13%. Van de minderjarige jongens van Marokkaanse herkomst is bijna 13% verdacht.
De Misdaadmeter wijst Amsterdam opnieuw als onveiligste stad aan. De veel voorkomende criminaliteit daalde met 8 procent, maar die afname was onvoldoende om die eerste plaats over te doen aan Eindhoven (2), Rotterdam (3), Gouda (4) of Arnhem (5).
In vergelijking met leeftijdgenoten met een andere achtergrond komen de onderzochte jongeren twee keer zo vaak in aanraking met de politie. Van alle jongeren hebben 18,5 procent een strafblad; bij de Marokkaanse jeugd is dat 40 procent.
Tussen 2012 en 2021 is het aantal mensen van 15 jaar of ouder dat naar eigen zeggen slachtoffer werd van traditionele criminaliteit met 43 procent gedaald. Het totaal aantal door de politie geregistreerde misdrijven daalde met 52 procent.
Het gaat dan om zelfgerapporteerde criminaliteit. Dit onderzoek wordt een keer in de vijf jaar uitgevoerd. Die cijfers liggen een stuk hoger. In 2020 zei ruim een derde (36,6 procent) van de 12- tot en met 17-jarigen dat ze zich in de voorafgaande twaalf maanden schuldig hebben gemaakt aan een of meerdere delicten.
Criminaliteit is een sociaal probleem: veel mensen hebben er last van en het is in strijd met normen en waarden. Mensen vinden dat er actie moet worden ondernomen om het tegen te gaan. Er is in de samenleving veel schade door criminaliteit. Criminaliteit moet worden opgelost door de politiek of een gezamenlijke actie.
1. IJsland | GPI score: 1.078. De scores van IJsland blijven onverminderd sterk. IJsland is en blijft voor het 12e jaar op rij (sinds 2008) het meest veilige land van Europa en zelfs ter wereld.
' Dat Tomaszow Lubelski – vijftien dorpen rond een gelijknamige stad – echt de armste gemeente van de Europese Unie is, blijkt uit de Poolse statistieken. Van alle Poolse gemeenten heeft deze de kleinste begroting: 1292 zloty (323 euro) per inwoner om precies te zijn.
1. Los Cabos, Mexico. Gelegen in het puntje van het schiereiland Baja California heeft de stad Los Cabos (minder dan 300.000 inwoners) alle troeven in huis om een charmante kuststad te zijn, ware het niet dat de criminaliteit hier erg hoog is. Het aantal moorden schoot vroeger de pan uit.
Spanje is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de steden Madrid en Barcelona zijn veilig. Zowel Madrid en Barcelona als de costa's zijn erg populair. Hier komen veel mensen samen waardoor er ook verschillende vormen van criminaliteit voorkomt.
Uit de structuur van Marokkaanse gezinnen kun je opmaken dat dat te wijten is aan “coercive behaviour”, dwingend gedrag dat de jongens thuis oppikken bij gebrek aan echte opvoeding. Bij jeugdcriminaliteit spelen sociale, culturele en psychologische kenmerken van de jongeren en hun leefomgeving een belangrijke rol.
Amsterdam
De stad Amsterdam wordt gezien als de meest criminele stad van Nederland. Volgens de positie op de misdaadmeter van 2015 en 2016 stond de stad op de eerste plaats. Amsterdam is een stad met ruim 834.000 inwoners.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Voor de moord zijn twee schutters veroordeeld tot 30 jaar cel. Daarnaast worden nog drie mensen door OM verdacht van betrokkenheid, waaronder Jaoud F. en nog een andere neef van Taghi. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die als vertrouwenspersoon de kroongetuige bijstond, werd op 6 juli 2021 vermoord in Amsterdam.
Op 1 augustus 2022 woonden 4 588 941 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,9 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 11,3 procent een westerse migratieachtergrond en 14,6 procent een niet-westerse migratieachtergrond.